RIBE
Spoštovani,
predlagam, da okrog te teme nehate brskat po spletu, ker sicer ne boste preživeli nosečnosti. Poplave tovrstnih informacij ni ampak vi sami si jih ustvarjate. Kaj se vse na spletu lahko najde, je prav grozljivo. Če bi bilo to, kar pišete tako zelo res in bi bile količine težkih kovin tako visoke, da bi nekajdnevno zaporedno hranjenje povzročilo škodo na plodu, potem vam zagotavljam, da bi bilo s človeštvom hitro konec. Saj menda ne verjamete, da imamo pri naših zahodnjaških standardih res tako nevarno hrano? Poskusite si malo zamislit, kako živi več kot polovica človeštva brez dnevnega dostopa do pitne vode, brez vsakodnevne hrane, ob rudnikih težkih kovin z onesnaženimi okoljem več 100km okrog doma, ob težki kovinski industriji s premogom kot glavnim energetskim virom, itd. itd.itd. In vi se vznemirjate zaradi dveh tuninih zrezkov?! Pozabite torej, da ste me kaj v zvezi s tem sploh vprašali in nehajte raziskovat splet na to in podobne teme. Morfoloških posledic, ki bi jih lahko odkrivali z UZ v nosečnosti pa ne bi bilo niti, če bi obstajalo realno tveganje za učinke težkih kovin na razvoj ploda.
Spostovani
Prebrala sem vas zadnji odgovor vendar bi vam vseeno rada zastavila vprasanje. Sem v zgodnji nosecnosti (8.teden) in sem do sedaj nekajkrat jedla Delamaris skuso z zelenjavo. Sedaj pa sem zasledila, da skusa ni primerna med nosecnostjo, ubistvu celo odsvetovana pa me je zaskrbelo zato se obracam na vas.
Je tudi moja skrb nepotrebna in si lahko za odgovor vzamem vas zadnji odgovor?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
pri vsem kar počnete je predvsem pomembna zmernost. Konzervirana hrana, med drugim tudi ribe, niso problem, ker so sterilizirane. kar zadeva škodljivih snovi kot so težke kovine ipd. pa se priporoča predvsem plava riba, ki ne dosega previsoke starosti, ki je edini znani faktor pri kopičenju tozadevnih škodljivih snovi iz okolja. Odsvetujejo se torej tune in podobna riba, priporočajo pa sardele in podobna, manjša riba ter sladkovodne ribe npr. postrv ipd.
Dr. Pusenjak lepo pozdravljeni,
sem v 11 tednu nosečnosti. Med dopustovanjem sem v hotelu ponesreci pojedla 2/3 grizljaje ribe, ki je bila premalo pecena. Zal se mi je po prvih grizih zdela zelo mehka in sem mislila, da zato, ker je se vroce, sele na to pa sem bolje pogledala kako izgleda in potem opazila, da je na spodnji strani na pol surova.
bi me moralo skrbeti? Kako pogoste so dejansko okuzbe z listeriozo? Hvala ze v naprej.
ne, mislim, da so skrbi odveč.