RhoGAM cepivo
Lep pozdrav. Leta 2000 sem bila noseča, prav tako tudi leta 2002. V porodnišnici so mi takrat dodelili krvno skupino A rhd negativno. Po protokolu sem bila obakrat cepljena z RhoGAMa. Leta 2018 sem imela v isti stavbi, na istem oddelku poseg. Ko so mi vzeli kri so ugotovili, da je le ta A rhd pozitivna. Za napako so se mi opravičili. Ker pa imam sama že od leta 2016 nevrološke težave- ponavljajoče tumorje na možganski ovojnici in sum na nevrofibromatozo tipa 2, me zanima, ali je mogoče lahko tudi to povezano s temi cepivi, katerih nisem potrebovala. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
Anti D serum (RhOGam, Rhesonativ) niso cepiva, ampak so protitelesa iz seruma senzibiliziranih oseb in takšna protitelesa nimajo učinkov na sistem, temveč gre za “pasivno obliko imunizacije” proti RhD+ krvničkam. Pri RhD+ osebi bi lahko v najslabšem primeru povzročile razpad določenega števila rdečih krvničk, kar pa se skorajda ne bi dalo opaziti.
Bi pa veljalo še enkrat preveriti za kakšno točno krvno skupino pri vas gre, kajti obstaja oblika RhD negativne krvne skupine, ki je DU pozitivna in takšne osebe ne potrebujejo omenjene zaščite z antiD v nosečnosti. To niso RhD+ osebe ampak RhD-, Du+. Morda so vam informacijo zgolj podali na napačen način.