RH-,
Pozdravljeni,
opravičujem se zaradi nevednosti. Velikokrat sem že zasledila izraz RH- oz. +. Vem, da je to v povezavi s krvno skupino. Zanima me malo več o tem. Kako je, če zanosim, na kaj moram biti pozorna, ali je pomembno katero krvno skupino ima mož. Skratka sem popolnoma nevedna na tem področju.
Hvala P.
P.S. Moja mami mislim, da je bila RH- in je po porodu dobila inekcijo.
Draga Pika,
Na rdečkih krvnih celicah so proteini, ki jih imenujemo antigeni in sicer A ali B al O ali AB in RhD. Če ima človek RhD antigen je RHh pozitiven, čega nima je Rh negativen.
Če je nosečnica Rh negativna in če je mož Rh pozitiven lahko otrok, ki ga nosi podeduje Rh pozitivno skupino. Če pride med nosečnostjo do stika materinih in plodovih eritrocitov, prične nosečnica izdelovati protitelesa proti plodovem Rh pozitivnemu antigenu, ki je na otrokovih rdečih krvnih celicah in ga njen imunski sistem ne pozna. Ta protitelesa prehajajo skozi posteljico in se vežejo na plodova rdeča krvna telesca in povzročijo, da hitro propadajo. Zato postaja plod vse bolj slabokrven in lahko brez posredovanja tudi umre.
Vsem Rh negativnim nosečnicam zato ginekolog določi večkrat v nosečnosti protitelesa in če je potrebno aplicira injekcijo imunoglobulina (Rhogama), da pri nosečnici ne pride do senzibilizacije in posledično do izdelovanja protiteles. To zdravilo je zelo učinkovito in prepreči vse škodljive reakcije, ki bi lahko nastopile zaradi navzkrižja med materino in plodovo krvno RH skupino.
Pri prvi nosečnosti se stik med krvnimi celicami ploda in matere največkrat dogodi šele v času poroda, zato dobijo vse Rh neg. matere po porodu imunoglobulin, tako je bilo tudi pri vaši mami ne?
LP