Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija rezultati testiranj

rezultati testiranj

Pozdravljeni,

naš 9 mesečni sin je alergičen na jajce in mleko. Ker se mu prebava in koža v juniju še nista izboljšali, smo imeli ponovno testiranje. Naslednja kontrola je šele pozno jeseni, zato vas prosim za vaš komentar.

začetek maja: Cel. IgE 16,3, na beljak 7,87, rumenjak 1.99, mleko 0,40, pšenica in piščanec pod 0,35

kožni testi: močno pozit. na jajce ob lepo poz. histaminskem testu, na arašide, pšenico, mleko pršica negativni.

junija: cel. Ige 23,2 beljak 4,45, rumenjak 1,13, mleko, soja, krompir pod 0,35

kožni testi: pufer neg, histamin+++, jajce++++++, kravje mleko+, moka, kakav, lešniki, arašidi, jabolko -.

1. Glede na posamezne alergene se je alergija izboljšala, zakaj je potem celokupni IgE višji? Ali to pomeni, da se nekje skriva ša kak neodkrit alergen?

2. Kakšne so vaše izkušnje pri cepljenju s tako močno alergijo na jajce? Naročeni smo oktobra.

3. Deček je dolg 75 cm, tehta 8700, na mesec se redi povprečno 350 gramov. Se vam to zdi zadovoljivo napredovanje na teži?

4. Zadnja dva tedna je koža boljšala, ko sem mu po vašem nasvetu ukinila še pšenico, sama pa sem se odločila še za ukinitev glutena, Pregomina in soje, pa tudi bruha ne več, ga pa zopet precej napenja, zlasti med dojenjem, kot ga je pred meseci, ko nismo še imeli diete. Mislite, da je to lahko v povezavi z alergijo ali ne?

Ponovno vam hvala za vaše potrpljenje, pa lepe dopustne dneve vam želim!

Pozdravljeni, BibiS,
torej imate alergijo na jajčni beljak, malo manjšo na rumenjak, na KML pa blago.
Celokupni IgE so povišani, kar kaže na alergijsko posredovanje, vendar rast od prvega pregleda (od 16,3 na 23,2) ni nič posebnega, zaskrbljujoče bi bilo, če bi bil cel. IgE 1000, npr. (no, malo pretiravam). Skratka, nič posebnega glede na prvi pregled.

Alergija na jajce ni ovira za cepljenje OMR, tako informira proizvajalec na deklaraciji cepiva, saj je cepivo samo vzgojeno na piščančjih celicah. Sedaj prihajajo novi trendi, da bo vsako cepljenje OMR pri alergikih izvedeno pri osebnih zdravnikih, ne pod nadzorom v bolnišnici. Zaenkrat pa se še izvaja pod nadzorom. Moje izkušnje so takšne: cepila sem dva otroka z dokazano alergijo na jajce pri enem letu, v ambulanti. Obema sem pred cepljenjem dala Claritine in nista imela nikakršnih reakcij, celo tistih pričakovanih splošnih reakcij ne (temperatura čez nekaj dni, izpuščaj po 14-21 dneh).
Pod nadzorom v bolnišnici običajno pred cepljenjem testirajo s kožnim testom reakcijo na cepivo (isti kožni test kot ste jih že imeli), potem pa cepijo. V izjemnih primerih frakcionirano (dozo cepiva razdelijo v manjše doze in cepijo večkrat po malo, v enem dnevu), potem pa ste še običajno čez noč pod nadzorom, ali pa do večera. Ponavadi pa cepijo v eni dozi in ste do večera tam.

Ste popolnoma ukinili kravje mleko in izdelke in skrite mlečne beljakovine v vaši prehrani? Vse konzervanse, emulgatorje, barvila, razne E-je? Pa jajce in lecitin, ki se skriva v številnih izdelkih?
Še malce pobrskajte po vašem jedilniku, pa mi napišite.

Vse bo v redu, to morate vedeti. Prehranske alergije otrok najpogosteje preraste, tam nekje do 3. leta.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

ja, zelo sistematično smo ukinili vse, česar ne smemo, vejetno še več, kot bi bilo potrebno.

Doma imamo muco, na mačjo slino testov niso hoteli opraviti, češ da ne more biti alergičen na mačke do 3. leta, nekje pa sem brala, da se take vrste alergija lahko pojaviti že po 6. mesecu. Vendar si mislim, da bi se to odražalo bolj na dihalih. Je to res?

Kaj pa pravite na njegovo pridobivanje teže?

Še enkrat hvala in lep dan!

Pozdravljena BibiS,
res je otrok še majhen za alergijo na mačjo DLAKO, običajno se pojavi kasneje, okoli 3. leta. V tem času prehranske alergije izzvenijo, alergije se kažejo bolj na vdihane alergene. Ker pa ni v medicini nič dokončnega, bi morda pa le poskusili začasno mačka odstraniti in očistiti stanovanje njegovih dlak. Bi ga morda za kakšen mesec imela kakšna teta, babica?
Fantek kar v redu napreduje, če vzamete za primerjavo otroke z alergijami, ki imajo res obilo težav s hranjenjem. Po tel.višini je na 75.percentili, po teži pa na 25. Morda bi mu lahko rekli malo bolj suh dolgin 🙂

Tukaj sem našla nekaj luštnih člankov o alergiji, drugi je strašansko resen in strokoven, ampak odlične. Sicer odgovora na konkretno vprašanje ne boste našli, za splošno razumevanje pa super.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close