Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Revmatska vročica?

Revmatska vročica?

Pozdravljeni,

zanima me, če lahko revmatska vročica (zaplet streptokokne angine) poteka samo z blago vročino, brez bolečin v sklepih in drugih znakov? Ali je vedno najprej prisotna bolečina v sklepih preden udari na srce, ali lahko pride kar direktno do poškodb srca?

Da še pojasnim zakaj sprašujem: hčerka (stara 3 leta in pol) je v začetku oktobra zbolela za streptokokno angino. Dobili smo sirup Ospen in ga jemali 10 dni na 8 ur, vse po navodilih. Že zadnjih par dni, ko je še jemala antibiotik, je hči imela blago povišano temperaturo (37,3C). Dva dni po končani antibiotični terapiji jo je spet začelo boleti grlo in je imela temperaturo do 37,8C. Ker nisem hotela, da bi imela dvakrat zapored antibiotik (ki očitno itak ni dobro prijel), sem se odločila, da poskusimo pozdraviti sami. Ker je bilo že v par dneh bolje, k zdravniku nismo šli. Približno dva tedna po tej drugi epizodi grlobola, sem opazila, da ima hči toplo čelo in sem ji izmerila temperaturo. Bila je 37,3C. Sedaj ima že en teden (lahko pa tudi dlje, pa prej nisem opazila) temperaturo do 37,3C. Če bi bila zraven kaj nahodna me ne bi skrbelo, ampak iz noska ji nič ne teče. Pravzaprav sploh ni videti nič bolna – zelo je živahna, ima dober apetit, pravi, da je nič ne boli. Tudi urin nima nobenega vonja in je videti normalen, tako da ni videti kot okužba sečil. Začelo me je skrbeti, da bi lahko šlo za revmatsko vročico – bi bilo možno, da bi bila edini znak vročina do 37,3C? Se to stanje vedno pokaže z bolečino v sklepih ali gre lahko direktno na srce in vse skupaj spregledamo?
Bi bila lahko vseeno samo viroza, čeprav ji čez dan nič ne teče iz noska? Opazila sem namreč, da zadnje čase ponoči večkrat diha čez usta, kadar diha čez nos pa rahlo smrči. Mogoče to pomeni, da ima vseeno kaj nabrano v nosku in je ta blaga vročina od tega?

Najlepša vam hvala za odgovor

Odsvetujem eksperimentiranje z boleznijo, ki nezdravljena lahko pušča resne posledice. To, da se je ev. streptokokna okužba (ko niste želeli še 1x antibiotika) ponovila, ni znak, da antibiotik ni prijel, saj je streptokok še po mnogih desetletjih (od konca 2. svetovne vojne) 100% uspešen pri zdravljenju streptokokne okužbe. Vendar je bolezen sama takšna, da se lahko ponavlja, tudi takoj po zaključenem prvem zdravljenju. Če bi npr. opravili mikrobiološki pregled bakterije in določili antibiogram prvič in drugič, bi videli, da je streptokok občutljiv na penicilin in Ospen torej terapija izbora. Pri ponovitvah NE GRE ZA NEUSPEŠNOST antibiotika.
Če ima otrok bolečine pri požiranju, morda vročino, nima nobenih prehladnih znakov in ima rdeče žrelo ter boleče in povečane vratne bezgavke, je zanj mnogo boljše, da prejme ustrezno zdravilo, v smislu preprečevanje preprečljivih posledic streptokokne okužbe.
Kar se tiče revmatske vročice, pripenjam navodila revmatološke pediatrične stroke:
https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/SI/info/10/Revmatska-Vro%C4%8Dica-in-Post-Streptokokni-Reaktivni-Artritis
Svetujem pregled pri otrokovem pediatru.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close