Najdi forum

Revma

Pozdravljeni,

imam vprašanje, ki se tiče maminega moža.Star je 71 let.

Pred 3-mi leti je imel virozo, ki je trajala kar nekaj mesecev in nikoli niso našli pravega vzroka.Imel je stalno povišano temperaturo, strašno ga je mučila revma, odpovedovale so mu roke in noge in je postal skoraj nepokreten.14 dni je bil v bolnici dr.Petra Držaja, kjer je dobival Naklofen. Potem je šel domov na lastno željo, ker niso nič odkrili in ker je dobil močno alergijo na zdravilo. Doma je počasi in z mamino pomočjo okreval. Mama ga je 3x na dan masirala,telovadil je in tako v dveh letih prišel na skoraj enako gibljivost kot pred boleznijo.
Prejšnji teden je tako dvakrat celo popodne ‘štihal’ na vrtu in ni čutil nobene omembe vredne utrujenosti. Se je pa ponoči začelo dogajati nekaj čudnega.
3 – 5 krat na noč se začne tresti , to traja tudi do par minut.Včasih se zbudi, včasih pa ne. Ali je to kaj v zvezi z mišicami, revmo … Skratka,ne zgubi zavesti, srce mu ne razbija, samo trese se tako močno.
K zdravniku ne bo šel pod nobenim pogojem, ker ji ne zaupa. Mamo pa skrbi.

Kaj bi lahko bilo to?

LP, Kaja

Spoštovani!

Premalo vem o tem človeku, da bi lahko zanesljiveje sklepal. Domnevam, da ni šlo za pravo revmo, temveč za neke nespecifične težave z gibali, ki jih lahko vtaknemo pod skupno ime revmatizem. Včasih se to zgodi po virusni bolezni ali pa so bile težave psihogene. Potek bolezni in sedanje težave kažejo na to, da gre najbolj verjetno za problem avtonomne koordinacije gibov, ki v spanju ni tako »močna«, kot je v budnem stanju in določeni »ukazi« začnejo »prebijati«. Opisan pojav ne more biti znak kakšnega resnega stanja. Vprašanje, kakšno je njegovo spanje. Lahko je nesproščen, napet, nima urejenega ritma spanja, se obremenjuje s stvarmi, s katerimi se mu ne bi bilo treba (politika ipd.)… Žal vem o njem zelo malo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Res je , da se obremenjuje, saj ima bolno hčerko(shizofrenija), ki ne zna dobro skrbeti za sina . V glavnem drugače dobro spi, ima ritem,tudi čez dan ima točno po urah določene aktivnosti.Je pa res, da gre samo enkrat na teden ali pa še to ne na zrak oziroma v naravo. Pri tem nočnem tresenju pa ne gre samo za nekoordinirano gibanje udov, ampak se trese celo telo enakomerno. Kaj priporočate ?

LP, Kaja

Spoštovani!

Vsekakor bi se o teh težavah moral podrobneje pogovoriti z zdravnikom, čeprav še vedno menim, da gre najverjetneje za psihogeno ozadje in bi utegnilo pomagati kakšno zdravilo, ki bi ga nekako sprostilo (anksiolitik – pri nas neupravičeno rečemo pomirjevalo).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close