Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Resnično viroza ali kaj drugega?

Resnično viroza ali kaj drugega?

Lepo pozdravljeni!

Potrebujem vašo pomoč, nasvet, mnenje…

V soboto sem nenadoma zbolela, najprej sem mislila, da gre pač za normalen, močnejši prehlad, ki sem jih na vsake kvarte vajena. Težka glava, bolečine v grlu, v predelu od ušes po vratu navzdol, težko požiranje, bolečine v mišicah in sklepih, vročično oblivanje, vendar brez povišane temperature, bolečine v predelu vratu, bezgavk. Ker sem mislila, da bo samo minilo, kot vedno, se prej nisem odpravila k zdravniku.

Čez dan preguram, so trenutki, ko zagrabi, pa se uležem, vendar nekako gre. Ponoči je druga zgodba, spala sem s šalom/kapo, ker sem komaj požirala, čutim nekakšno sluz v grlu, še tekočino sem stežka spravila po grlu, v ušesih pa imam občutek zamašenosti, preprosto nek moteč občutek, ki ga nisem vajena. Par noči sem tako “pretrpela”, včeraj pa sem se odpravila do nadomestnega zdravnika, ki me je pregledal (grlo, bris grla, poslušanje dihanja/srca, NI pa pogledal ušes). Ugotovil je, da so mandeljni povečani ter da občuti v grlu sluz ali ostanke hrane (ni mogel določiti, to pa že nekaj let občutim tudi sama vedno, ko občutim pekočino v grlu, ki je pogosta), me je pa seznanil s tem, da operacija pride v poštev, če letno prebolim min. 4krat (gnojno) angino. Bris grla je bil negativen, diagnoza: viroza. Svetoval mi je tablete za grlo s protibolečinskim učinkom, ušes ni pregledal, veliko tekočine/čaja, ob hudi bolečini Lekadol (ki mi v teh dneh ni prijel). Če bo slabše ali ne boljše, nazaj. Izogibam naj se bolnim/virusom, ker sem očitno nagnjenja k vnetjem grla.

Kaj menite vi, kaj svetujete? V kolikem času naj grem nazaj v primeru neizboljšanja/poslabšanja, glede na to, da prihaja vikend, dežurni zdravniki pa se spretno izogibajo pacientov, češ ni nujno? Kako si lahko še pomagam? Bila sem pred časom tudi na ORL Kliniki v LJ, povedala za težave, pa so okrivili želodčno kislino in ščitnico. Pred mano pa ponovno noč z bolečim grlom in “zamašenimi” ušesi, nič prijetno.

Oprostite za tako dolgo objavo, hkrati pa se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovore in pomoč.

Lep pozdrav,
SlKaPa

Spoštovani,

Osebni zdravnik grla ne more pregledati – to pregledamo ob ORL pregledu – saj se spomnite ogledalca in vlečenja za jezik?

Osebni zdravnik pregleda lahko žrelo. Videl je čepke detritusa (odmrle celice), lahko se spremenijo v gnojne čepke. Vrnite se k zdravniku, če ni bolje 6.dan bolezni. Preveriti je potrebno, ali ne gre za dodatno bakterijsko vnetje (najbolje z izvidi krvi). Z brisom potrdimo le prisotnost streptokoka, angino pa lahko povzročajo še druge bakterije.

Za zamašena ušesa svetujem dekongestivne kapljice za nos 3-4x na dan po 2 v vsako nosnico 5 – 7 dni.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Lepo pozdravljeni!

Iskreno se vam zahvaljujem za vaš odgovor in informacije. Danes sem bila ponovno pri zdravniku, ušesa me bolijo čedalje bolj.

Izvedela sem, da to vse paše k virozi, sem brez vročine, levo uho malce vneto, desno še ne, občutek zamašenosti je zaradi tako povečanih mandeljnov, ki pritiskajo na E.cev, lahko se preseli na nos in sinuse, grlo je, kakršno pač je oz.žrelo (vse obrazložitev zdravnika). Navodila: preležati 14dni s čajem in lekadolom ob živahnem 17mesečniku brez varstva. V soboto bo že teden dni od začetka bolezni.

Na ORL sem bila in sem po njihovem OK, edino držati dieto, zavirati želodčno kislino, včasih boli zaradi ščitnice. Po pravici povedno,imam pogoste težave z žrelom/grlom (peče, boli, cmok/sluz v grlu, težko požiranje, pogosta hripavost), ampak ne bom več prosila zdravnice za stran vržene napotnice, ker s pomočjo ORL še nisem prišla na “zdravo” stanje.

Vam pa še enkrat iskrena hvala za vaš čas in pomoč, se bom potrudila čim prej ozdraveti stoje ali leže.

Lepe zdrave poletne dni želim,

SlKaPa

Spoštovani,

občutek zamašenosti bo izginil po dekongestivnih kapljicah za nos (Operil, Olynth, Afrin itd.). V vašem primeru bi zdravnik moral predpisati tudi nosni kortikosteroid (le na recept) – tako določajo Evropske smernice EPOS 2012.

Verjetno imate res pogoste viroze, ki jih prinesejo otroci iz vrtca.

Čimprej se pozdravite!

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,

v kolikor ne bo čisto nič bolje, bom potem res poskusila s kakšnimi kapljicami. Hvala za nasvet! Za ostala zdravila pa, saj veste, teorija je eno, drugo je praksa. Če pač ni želel napisat zdravila oz. vsaj nekaj, s čimer bi si lažje in hitreje lajšala tegobe, smo tam kjer smo.

Verjetno sem res nekje na mojo žalost od nekoga kje kaj pobrala, otroka nimam v vrtcu, tako da njega ne sumim.

Hvala za vse še enkrat, prelepo poletje vam želim 🙂

SlKaPa

New Report

Close