Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo resnica o darovanju orgganov

resnica o darovanju orgganov

Ali je res, da človeka, ki je deklariran darovalec organov ob npr. nesreči ne oživljajo, ampak ga hitro “porabijo” za organe?? DA človek pravzaprav še ne sme biti mrtev, da mu lahko vzamejo organe? Kako je s tem?
Veliko sem premišljevala o tem, da bi postala darovalka, potem pa mi je medicinska sestra povedala, da to ni tako romantično, kot si mi predstavljamo. Da mora biti človek pravzaprav živ, da je lahko “uporaben”.
Ali to drži? Prosim iskren odgovor.

LP
Miša

Spoštovani,
tole je pa kar huda dilema.
Če gre za darovanje po smrti, je darovalec lahko le mrtva oseba. Vsaka druga interpretacija kaže nepoznavanje stanja možganske smrti, pa četudi to govorita medicinska sestra ali zdravnik. Res pa je, da je darovanje možno po smrti, kjer gre za dokončno in nepovratno odpoved delovanja možganov in možganskega pretoka kot primarni vzrok za smrt osebe. V času ugotavljanja možganske smrti je oseba še na mehanični ventilaciji( umetnem dihanju z aparatom, ki nadomešča izgubo dihanja), kar je bilo potrebno zaradi zdravljenja, ki se je žal končalo s smrtjo. Klinični znaki možganske smrti se preverijo komisijsko in se celo dvakrat ponovijo. Kot dodatna metoda za preveritev dokončne izgube funkcije se uporablja še instrumentalna preiskava s katero potrdimo izgubo funkcije( EEG) ali pretoka skozi možgane.
Postopek je zakonsko določen in se izvaja po natančno napisanem protokolu.
Glede trditve, da mora biti človek še živ, naj pojasnim, da je odvzem možen, če se ob tem funkcija notranjih organov vzdržuje. To je možno še nekaj ur po ugotovljeni možganski smrti, če je umrla oseba na dihalnem aparatu, se ogreva, dobiva tekočine ter zdravila. D A Letonja

************************ prim. Danica Avsec dr.med, svetnica 01-300-68-64 Zavod RS za presaditve organov in tkiv, Slovenija transplant

Pozdrav! Moram povedati, da sem pravzaprav zgrožena nad, ne vprašanji Miše, temveč nad stanovsko kolegico, ki je Miši podala odgovor, da mora biti človek še živ, da je lahko uporaben. Ljudje se vedno bolj obračajo na mnenja zdravnikov in nasvete sester. In če medicinska sestra ne pozna, kakšen je redosled postopka ugotavljanja možganske smrti in odvzema organov naj se ne spušča v takšne pogovore, kajti široka populacija ljudi še zmeraj sprejema darovanje organov kot tabu in je ta tema med laiki še vedno ‘nedodelana’. Lp Lidija

draga Lidija,

veseli me vaše jasno stališče o tem področju medicine. lo je osnova za nadaljnje delo in razvoj.
Lepo vas pozdrvaljam,

Danica Avsec

************************ prim. Danica Avsec dr.med, svetnica 01-300-68-64 Zavod RS za presaditve organov in tkiv, Slovenija transplant

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close