Res samo mati ob dojenčku?
Sem mama 8 tednov starega dojenčka. Imam ga zelo rada in do sedaj sem bila ob njem 24 ur na dan vsak dan od rojstva. Dojiva se namreč kar precej pogosto. Nikakor ne morem zanikati, da ni tudi mož večkrat pomagal in sam previl, okopal in sprehodil otročka, vendar sem morala biti vedno doma – za vsak slučaj.
Sedaj se mi obeta honorarno delo (sem namreč brezposelna, ker sem nenačrtovano zanosila!) in sprašujem se, če je novorojenček lahko 3 ure in pol na dan brez mamice.
Tolažim se s tem, da tri ure pač ne predstavljajo veliko v primerjavi s celim dnevom in da mora končno tudi očka sam vzpostaviti stik z otrokom. S tem bi otroku na nek način omogočila vzpostavitev stikov z drugimi ljudmi in bi ga odvrnila od bolestne navezanosti na mater. Bojim pa se, da ne bi otrok tega izostanka občutil kot stresa.
Če imate kakšne izkušnje ali mnenje, prosim svetujte.
Brez skrbi, otrok tega izotanke ne bo občutil kot stres, saj bo ob njem, nekdo bližnji, ali oče, ali babica, ali dedek. Tudi dedki in babice imajo svoj čar. Glede dela, pa se odloči sama, ali si že sposobna zapustiti domače okolje. In, če imaš sama občutek, da bi to škodovalo tvojemu otroku, bodi raje doma in se cartajta skupaj. Za delo imaš še veliko časa, otroci pa rastejo, čedalje manj so mamini in nazadnje odidejo. Premisli, če ti je res nujno potrebno delati. Če ti ni, ostani raje doma.
Tudi sama sem mnenja, da je vloga mame v prvih mesecih nenadomestljiva. Gre za biološko povezavo, ki se mora rahljati postopoma. Kljub temu mislim, da mu tako kratka odsotnost me more škodovati. Kar brez slabe vesti in s čim manj skrbi sprejmi to delo, saj ti bo denar v tej situaciji verjetno prišel kar prav. Srečno!
Moj mali je star že skoraj devet mesecev in od njegovega tretjega meseca tudi jaz občasno delam (ne ravno, ker mi gre na tesno z denarjem, ampak, ker so me pač prosili za pomoč). Preden sem začela delati, se mi je zdelo čisto O.K., potem pa bi najraje vse skupaj pustila. Odvisno je namreč, kakšno delo opravljaš. Bo res končano v treh, štirih urah? Ali pa se bo delodajalcu zdelo samoumevno, da delo končaš, četudi si odsotna od doma dalj, kot si načrtovala. Zaradi dojenja je vseskupaj malce težje. Vendar gre – če si v naprej pripravljena in varuški (tudi možu) zaupaš, da bo vsaj tako dobro skrbel za malega kot ti. Pa srečno!
Kej pa je očka?
Nekje sem prečital, da je otrok v starosti do nekaj mesecev v svoji glavi prepričan, da sta z mamico eno in isto (isto telo…).
Drugače pa za čisto male dojenčke ni problema in se hitro navežejo na več oseb. Mislim da so lahko večje težave potem kasneje (če je mamica non stop z dojenčkom recimo 8 mesecev, potem pa je izgine za dlje časa – recimo 1 dan…)