Relaktacija in kontracepcijske tablete
Pozdravljena,
upam, da nebom ispala kot nekšna neumnica, ampak me določene stvari zanimajo.
Imam 3mesece starega dojenčka, ki je na umetni hrani (comfromil), sedaj pa me zanima ali menite, da bi mleko nastajalo, če bi ga postopoma dala nazaj na prsa-naprimer pred spanjem (1obrok) in koliko časa bi trajalo, da bi mleko ponovno nastalo?
Ali lahko mamica ki delno doji uporablja kontacepcijske tablete?
Namreč ginekologinja je rekla, da ne niti če popije kapljico iz prsi (tablete in dojenje ne gre skupaj)!
Resnično bi bila hvaležna za odgovor, morebiti mnenje če ni odveč seveda.
Želim vam lep dan
tvoja ginekologinja ima prav – dojenje in kontracpecijske tablete ne gredo skupaj, tudi meni jih G ni hotel predpisati. Če želiš dojiti, bo mogoče 1 obrok premalo, poskusi jo čim več pristavljati ali pa si mleko pumpaj. nekje sem prebrala, da dojijo lahko tudi mamice, ki posvojijo dojenčka, če si prej pumpajo mleko, zato ne vem zakaj ne bi uspelo tebi – poskusi.
lp petrica
Draga Buška,
najprej brez zamere, ker sem preoblikovala vaš naslov sporočila. Tako sem se odločila zato, ker druge mamice, ki iščejo informacije tako lažj ein hitreje pridejo do tistega, kar jih zanima.
To kar želite izvesti strokovno imenujemo RELAKTACIJA. Seveda je popolnoma možno vzpostaviti dojenje nazaj in številnim materam je to že uspelo. V praksi so znani tudi številni primeri, ko so matere, ki niso nikoli rodile – dojile svoje posvojene otroke. A dobro je, da se zavedate, da vse ni tako zelo enostavno.
Predvsem je najtežje od vsega naučiti dojenčka, da dojko pravilno sesa, oziroma bolje rečeno: molze. Ker je sesanje cuclja po steklenički in dude tehnično popolnoma drugačno, kot način, iz katere dojenček molze dojko. Pri teh procesih namreč delujejo različne mišice v ustih in zato nekateri dojenčki ne znajo več sesati pri prsih.
Verjetno samo pristavljanje ne bo zadoščalo ampak bi morali stimulirati mlečno proizvodnjo tudi z dodatno stimulacijo: masažo, črpanjem in morebitnimi hormonskimi zdravili. Zadnje sicer ni nujno, toda veliko je odvisno tudi od tega,koliko časa je že preteklo od zadnjega dojenja.
Kako torej vzpostaviti relaktacijo?
1. Najprej vam priporočam, da otroku vedno ponudite prsi. Če boste mleko začeli iztiskali ročno ali s črpalko (upoštevajte, da je to priučena veščina, lahko traja kar nekaj časa, da boste uspešni), boste v približno dveh tednih (odvisno, kako dolgo že niste dojili) verjetno že lahko iztisnili nekaj svojega mleka. Tega lahko dojenčku ponudite po steklenički ali iz skodelice, s kapalko, po žlički…
2. Učite otroka sesati dojko. Ponudite mu svoj prst za sesanje, ker je bolj podoben bradavici (koža, vonj, voljnost tkiva). Prst naj ima globoko v ustih (ravno prav, da se mu ne dviguje), rahlo pritiskajte navzdol na jeziček. Postopoma ukinjajte dudo in stekleničko in ponujajte dojenčku za sesanje svoj prst in mu dodajajte hrano na druge načine (kapalka, žlička, kozarček, druge posebne priprave za hranjenje). Lahko poskusite tudi tako, da kje dobite zelo tanko cevko, ki jo napeljete skozi cucelj stekleničke v mleko, na drugi strani pa jo z mehkih mehkim belim obližem prilepite na svoj prst. Ko bo dojenček sesal prst, bo sesal tudi mleko iz stekleničke in se bo navajal na drugačno sesanje. Steklenička naj bo višje od otrokove glavice, cevka pa naj bo dolga največ 20-30 cm. Vsak dan stimulirajte prsi s črpanjem. Poskusite otroka pristavljati k prsim. prvi poskusi bodo lahko zelo frustrirajoči za oba – mamico in otroka. Ne obupajte takoj. Za prehod iz stekleničke nazaj na prsi je zelo pomembno, da imamo veliko potrpežljivosti in si vzamemo veliko časa. Če se otrok pri poskusih dojenja močno razburi, prenehamo in ga prej poskusimo nežno pomiriti, preden mu ponudimo ponovno. Kadar koli opazite, da bi otrok sesal, mu ponudite svoje dojke – za uteho in/ali morda za lakoto. Če se otrok trga in zvija stran od prsi, ga najprej nežno zibajte in ga pomirite, preden mu ponovno ponudite dojki.
Ko mati poskuša otroka dojiti je izredno pomemben pravilen položaj pri prsih in med dojenjem ter pravilen “priklop” otrokovih ustec na celo bradavico, z areolo vred. Pri poskušanju in učenju pristavljanja včasih pomaga, da si matere prej iztisnejo malce mleka in s tem pospešijo izcejalni refleks, tako da otrok lahko začne takoj požirati mleko. Pomaga tudi t.i. “sendvič prijem”, ko dojko ponudimo otroku v usta (podobno, kakor se sami zagrizemo v ogromen, prevelik sendvič tako, da ga stisnemo in porinemo v naša usta…).
Ko se pripravljate na prehod iz stekleničke nazaj k prsim je zelo pomembno, da otroka hranite po steklenički tako, kakor pri prsih, torej na goli koži, v položaju za dojenje in menjavate strani.
Ko se bo otrok že naučil nekaj dojenja, ga še vedno lahko dohranjujete po steklenički, le pazite, da ga boste vedno NAJPREJ podojili, šele nato ponudili stekleničko. Uporabljajte stekleničko s cucljem, ki je kar najbolj podoben materini bradavici (Avent) in z najmanjšo, eno samo luknjico, tako, da se mora dojenček pri sesanju res močno potruditi. Cuclji in stekleničke, kjer otrokom mleko dobesedno kar samo teče v usta niso primerni.
Če je otrok že sprejel dojke za cartanje in za ugodje, ga poskusite najprej podojiti pol ure predtem, ko bo verjetno že zelo lačen. Ko se bo otrok ponovno dojil, se poskušajte izogibati VSEH umetnih cucljev, dud kar nekaj tednov, preden mu jih spet lahko ponudite. Seveda, če se bo ves ta čas dobro in uspešno dojil.
Kontracepcijske tablete?
Da, seveda lahko doječa mamica uporablja tudi kontracepcijske tablete. A ne prav vseh vrst in ne kar takoj. Hormonska kontracepcija, ki je primerna za doječe matere so t.i. PIP (progesteron only pills). Žal takšnih KT ni na našem tržišču (dobijo se lahko v sosednji Avstriji). Možne pa so tudi injekcije in hormonski maternični vložek. Injekcije se daje vsake 3 mesece in se imenujejo Depo-Provera, hormonski maternični vložek pa je Mirena. Če bi dojili le še 2-3 x dnevno, pa lahko začnete uporabljati že kombinirane kontracepcijske tablete z nizkim odmerkom estrogenov, saj zelo malo teh prehaja v mleko (npr. Logest). O tej tematiki je veliko pisal že tudi dr. Pušenjak na forumu »Ginekologija«.
Torej: res je, da ob POLNEM dojenju ni priporočljivo jemati KT, ker ne moremo predvidevati vpliva velike količine hormonov na otroka. Ob dojenju le 2x dnevno se lahko jemlje KT z majhnimi odmerki hormonov ali KT le s progesteronom (žal se samo progesteronske kontracepcije pri nas ne dobi).
Lepo pozdravljeni.
Imam eno vprašanje. Ker vem da med polnim dojenjem ni priporočljivo jemati hormonskih kontracepcijskih tabletk, sem nekaj časa jemala tabletke Cerazzete, vendar mi ne odgovarjajo. Zdaj je pa punčka stara že 6 mesecev, dojima se mogoče enkrat na dan, je že na gosti hrani, ker mi je mleka že zmanjkovalo. In me zanima, če zdaj že lahko začnem jemati tablele Cilest, ki sem jih jemala pred zanositvijo?
Lp, Cristy