Rekcija srca na zdravila
Pozdravljeni!
V preteklosti me je ob jemanju (močnješih) zdravil že “bolelo” srce. Občutek težko opišem. Že ob manjših naporih mi srce močno razbija in me stiska. Predvsem pa čutim vsak utrip. Dogajalo se je pri jemanju Ospena (zdaj ga ne smem več), ob jemanju zdravil za zbijanje temperature, enkrat tudi ob zdravilu Coldrex (brez recepta).
Sedaj pa mi je psihiater predpisal Prozac. Zdravilo naj bi začelo učinkovati šele po 3-4 tednih. Mene pa srce boli in mi ob manjših naporih (stopnice) razbija že po 3 dneh jemanja (1/dan 20mg). On sicer pravi da je to normalna začetna reakcija (ta stranski učinek je opisan tudi v navodilih) in da naj nadaljujem z jemanje. Amapk zdravilo naj bi jemal najmanj 9 mesecev.
Prepričan sem da to ne more biti dobro za moje srce, saj nisem zmožen nobene fizične aktivnosti.
Za kaj gre?
Ali bo ta bolečina ponehala ali nadaljevala?
kako je to nevarno za moje srce?
Kaj lahko naredim?
Verjetno so pri vas zelo izražene funkcionalne motnje delovanja srca. Za zanesljivo izključitev organske prizadetosti srca, bi priporočil obremenitveno testiranje srčne funkcije.
Če bo izvid normalen, se ni treba bati povprečnih obremenitev srca. Morda bi vam zelo koristila redna aerobna vadba oziroma običajna športna rekreativna dejavnost.
Strinjam se, da redno jemljete Pzozac, ki vas bo zanesljivo rešil marsikatere motnje.
Če ste alergični na penicilin, je že prav, da v primeru vnetja dihal ne jemljete več Ospena.
Po vsebini zdravila Coldrex pričakujem, da vam bo omilil marsikatero težavo.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
V prospektu, ki je priložen zdravilu Prozac, so v poglavju “Previdnostni ukrepi” navedeni podatki, da so klinične izkušnje “pri akutnih srčnih boleznih omejene” in da niso do sedaj v EKG ugotovili “nikakršnih prevodnih nenormalnosti, ki bi lahko povzročile blokado srca”.
To je vse, kar sem izvedel o morebitnih vplivih Prozaca na delovanje srca. Iz tega sklepam, da do datuma, ko je bil napisan prospekt, še ni bilo dovolj dokazov, da Prozac škoduje srcu. Morda je kaj več napisanega v novejši literaturi. Ko bom dobil dodatne informacije, vam jih bom nemudoma posredoval.
Lep pozdrav!
Od podjetja Lilly, ki v Sloveniji zastopa podjetje, ki proizvaja Prozac, sem dobil vsa potrebna navodila za zdravnika, ki zdravi svojega bolnika s tem zdravilom.
Zdravilo Prozac so preizkusili po vsem svetu na stotinah bolnikov. V nobeni raziskavi niso imeli tako pomembnih stranskih učinkov, da bi bolniki zaradi njih zdravljenje opustili.
V originalnem, v agleščini napisanem sporočilu o učinkih in stranskih učinkih Prozaca, so navedene tudi motnje v delovanju srca, vendar kot blage in zelo redke.
Pri nekaterih bolnikih so zabeležili bolj počasno bitje srca in nekoliko nižji krvni tlak. Pri nekaterih bolnikih so ugotovili blago neredno bitje srca, o katerem niso prepričani, da je bilo posledica Prozaca. Raziskovalci odsvetujejo zdravljenje s Prozacom samo v primeru svežega srčnega infarkta.
Na koncu poročila proizvajalca Prozaca piše: “Fluoxetine” (Prozac) povzroča manj neželenih stranskih učinkov, kot slična zdravila iz skupine tricikličnih antidepresivov.”
Lep pozdrav!