Pozdravljeni,
V začetku meseca decembra 2014 sem imela gripo in od takrat naprej sem stalno pokašljevala. Najhuje je bilo ponoči, ko sem se zaradi kašlja zbujala in bila iz dneva v dan nenaspana. Osebna zdravnica me je napotila k pulmologu, čigar mnenje je: “Klinično je pulmonalni status primeren, pljučna funcija normalna, izključili smo bronhialno preodzivnost in astmo.” Po tem izvidu je zdravnica posumila na refluks in mi predpisala Acipan 20mg. Jemala sem ga le dva dni, ker sem po njem imela težave z dihanjem, cmok v grlu in tiščanje v prsnem košu. Zdravnica mi je nato prepisala Lanzul 15 mg, ki sem ga jemala zvečer pred spanjem, z namenom, da se ponoči ne bi zbujala zaradi kašlja. Stranski učinki so bili enaki kot pri Acipanu, vendar v nekoliko blažji obliki. Jemala sem ga le pet dni, saj več nisem zdržala. Nato sem dobila Ranital 150 mg in ga dva dni jemala zvečer pred spanjem. Spet nisem prenesla stranskih učinkov – tiščanje v prsnem košu, zbadajoča bolečina v predelu požiralnika. Nato sem Ranital začela jemati zjutraj na tešče in to se je od vsega še najbolj obneslo. Po enem tednu jemanja zgolj Ranitala na tešče, mi je zdravnica svetovala, da naj vseeno poskusim z Lanzulom zjutraj na tešče, Ranital pa po ali pred kosilom. Danes sem poskusila s tem načinom, vendar me je po Ranitalu spet tiščalo v prsnem košu.
Pred gripo nikoli nisem imela težav z želodcem, tudi kislega občutka nisem zaznala. Od kar jemljem zdravila, se počutim slabše kot pred jemanjem zdravil. Po dveh tednih jemanja zdravil, me po zdravilih še vedno tišči v prsnem košu, največji problem pa je spahovanje, ki ne preneha. Spahuje se mi, od kar sem začela jemati zdravila. Ko vzamem zdravilo, se mi ponavadi konstantno spahuje še dve uri. Tudi ko kaj pojem ali spijem le vodo, dobim napade spahovanja. Od tega sem že čisto razdražena in izčrpana, saj se mi največkrat spahuje neprenehoma ves dan, tako da me potem še od tega boli v prsnem košu. V zadnjem času opažam tudi vetrove. V grlu včasih začutim ostro (rezko bolečino). Med jemanjem zdravil sem v grlu čutila tudi sluz iz obnosnih kanalov. To se je ponovilo nekajkrat in trajalo ves dan, na začetku zdravljenja, kar štiri dni skupaj. Nos suh, sluzi pa nikakor ni bilo za izkašljati. Je to kaj resnega?
1) Obstaja kakšno zdravilo, ki bi omililo to spahovanje? Res sem že obupana in razdražena zaradi tega. Moja storilnost je nikakršna, čez dan zaradi slabega počutja nimam moči za nič.
2) Je normalno, da se mi spahuje že dva tedna? V kolikšnem času ob moji terapiji bi moralo izzveneti?
3) Je spahovanje mogoče simptom za kakšno drugo bolezen?
4) Bi bilo smiselno opraviti še kakšne preiskave – npr. ORL, ultrazvok trebuha, rentgen požiralnika? Dobila sem napotnico za gastroskopijo, pa se mi zdi malo prehitro, glede na to, da nimam drugih težav z želodcem, razen spahovanja in da komaj prenašam predpisana zdravila.
5) Moram kljub spahovanju jemati predpisana zdravila ali jih je bolje zamenjati z drugimi?
Se opravičujem za dolgo razlago in se vam že vnaprej zahvaljujem za vaš težko pričakovani odgovor.
Lep pozdrav!
pozdravljeni
zdravila, ki vam ji je predpisala zdravnico, so ena najbolj pogosto predpisovanih zdravil. seveda imajo stranske učinke, vendar jih bolniki načeloma zelo dobro prenašajo. predlagam vam, da vseeno zdravila redno jemljete saj je refluks, ki je res najverjetneje vzrok za težave, potrebno zdraviti nekoliko dlje kot nekaj dni. poskusite z zdravilom Nexium, lahko v dozi 40 mg dnevno vendar vsaj en mesec. v kolikor ne bo bolje pa le opravite gastroskopijo.
lp