recepti za naše alergike
to sem našla med brskanjem po netu, za Rp, upam da kateri prid eprav, samo ko uspe pa ne vem.
BISKVIT BREZ JAJC IN MLEKA
biskvit je zato primeren za vegetarijance in alergike
300 g bele moke
1 zavitek pecilnega praška
190 g rjavega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
2 jabolki
2 žlici ruma
7 žlic olja
malo naribane limonine lupine
1) V posodi suho zmešamo vso moko in zavitek pecilnega praška.
2) Posebej naribamo obe jabolki, da dobimo jabolčno kašo (drobno ribanje) in kot postranski produkt jabolčni sok (cca. 160 g kaše in 5 – 7 žlic soka).
3) Nato v drugi posodi zmešamo skupaj rjavi sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupino, jabolčno kašo s sokom ter dodamo 7 žlic olja in 2 žlici ruma. Malce počakamo, da se sladkor stopi, potem pa k zmesi dodamo moko s pecilnim praškom.
4) Zmešamo z mešalnikom, da zmes postane enakomerna (brez grudic). Vlijemo v pekač, ki smo ga prej namastili in posuli z drobtinami (ali obložili s peki papirjem).
5) Biskvit pečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinj.
JOGURTOVA TORTA
Priprava:40 min
Pečenje: 10 -15 min
Hlajenje: 2 uri
KRHKO TESTO
125 g rastlinske margarine
125 g sladkorja + vanilin sladkor
ščep soli
Naribano lupino ˝ limone
200 g moke
Vse sestavine na hitro zgneti, zavij testo v folijo in postavi za ˝ ure na hladno.
Testo razvalja, položi v namaščen pekač in peci 10-15 min pri 180*C.
NADEV
10 lističev želatine
3 sojine navadne jogurte
200 g sladkorja (rjavega)
1 vanilin sladkor
½ l sojine smetane
sok 1 limone
Želatino za 10 min namoči v mrzli vodi, nato jo odcedi in na blagem ognju segrej, da se stopi.
Jogurt zmešaj s sladkorjem in limoninim sokom. Primešaj sojino smetano, nato pa vmešaj še želatino.
Maline prekuhaj v sladki vodi, odlij tekočino (prihrani!), ohlajene pretlači in kašo vmešaj med jogurtovo kremo. Kremo nato vlij na pečeno testo in postavi vsaj za 2 uri v hladilnik.
Iz vode, ki je ostala od malin, naredi sadne ţele bonbone:
SADNI ŽELE BONBONI
¼ /l sadnega soka (lahko uporabiš tudi češnjevega, pomarančnega, jagodnega,…)
Sladkor po okusu
1 vrečka želatine
1 žlica grobo mletega sladkorja
Sok pogrej in po okusu sladkaj.
Želatino namoči v hladni vodi, pusti, da nabrekne, nato pa jo na blagem ognju raztopi in vlij v topel sadni sok. Vlij v skledo, oplaknjeno z mrzlo vodo, tako da je krema približno 1 cm visoka. Postavi na hladno, da se strdi. Ko je žele strjen, ga s toplim nožem nareži na kvadrate ali trikotnike, jih povaljaj v sladkorju in shrani na hladnem.
ČOKOLADNA TORTA Z VIŠNJAMI
(spečem dvojno maso, da imam biskvit spodaj, nato kremo in biskvit še povrhu)
BISKVIT
2 jogurtova lončka moke
1 jogurtov lonček rjavega sladkorja
2 jogurtova Lončka grenkega kakava
2 žlici sojine moke
1 jogurtov lonček olja
2 jogurtov Lončka dovoljenega mleka oz. vode (lahko 1 lonček mleka in 1 lonček radenske – mehurčki naredijo testo bolj rahlo)
1 vanilin sladkor
1 pecilni prašek
Vse sestavine zmešaj in peci pribl. 25 min pri 180*C.
1. NADEV
˝ kg višenj
3 dcl vode
Sladkor
Skuhaj kompot, polovico višenj zmiksaj v kašo, polovico pa prihrani.
Iz višnjevega soka skuhaj žele – 2,5 dcl soka zavreš, vmešaj v malo vode razmešani 2 žlici koruzne moke in 2 žlici Gustina. Ko se zgosti, vmešaj višnje in višnjevo kašo.
Pečen biskvit prereži, premaži s kremo, prekrij z drugo polovico biskvita in premaži s segreto marmelado ali pa posuj s sladkorjem v prahu.
Ohladi in vsaj za 2 uri postavi na hladno.
(Če se mudi, jo daš za 30 min v zamrzovalnik in postrežeš)
Torta je odlična, splača se jo narediti!
ali
2. NADEV
600ml mleka
3 vanilin pudinge
1 žlica javorjevega sirupa
2 vanilin sladkorja z okusom limone
100 g margarine
1 marelični kompot
Skuhaš puding po navodilu, sladkaš ga z javorjevim sirupom. Kuhanega ohladiš.
Stepeš margarino in vanilin sladkor, počasi primešaš hladen puding, nato pa vmešaš narezane marelice. S sokom od kompota navlažiš biskvit, ga premažeš s kremo, prekriješ z drugo plastjo biskvita, rob namažeš s kremo, po vrhu pa preliješ s stopljeno temno čokolado.
Lahko pa narediš svetel biskvit – namesto kakava uporabiš Gustin in skuhaš čokoladni puding, namesto limoninega .vanilin sladkorja. Pa uporabiš rumovega.