recepti – alergije , brez mleka in jajc z dovoljeno moko
Pozdravljene punce!
ker sem ravnokar poslala mejl svoji prijateljici z preizkušenimi recepti sem se odločila da jih objavim tudi tukaj. itak sem videla da je v juliju nekdo praznoval rojstni dan in bi imel torto.
lepo se imejte!!!
KORENČKOVI PIŠKOTI
250 gr moke (polnozrnata)
125gr gea margarine
125 sladkorja v pruhu
125 gr korenja
½ vrečke pecilnega sladkorja
Moko pomešamos pecilnim praškomin vanjo zdrobimo rastlinsko maščobo. Nato dodamo sladkor in surovo, drobno naribano korenje in pognetemo v testo. Testo naj počiva vsaj dve uri. Z rokami oblikujemo majhne krogljice ki jih sploščimo v piškote. Pečemo jih 20 do 25 min v srednje vroči pečici. Odvisno pač od velikosti piškotov.
Lahko damo tudi jabolka ali borovnice. Piškotove ne pečmo večje količine ker se zaradi vsebnosti vode hitro pokvarijo oz. preveč posušijo.
JABOLČNA PITA
150 gr moke
75 gr sladkorja
30 gr olja (100% sončnično ali olivno)
½ zavitka pecilnega praška
400 gr rozin (nežveplanih)
150 gr jabolk
Sladkorza posip in jabolk po okusu
Ščep soli
Moko pomešano s pecilnim praškom, dodamo sol, sladkor in olje ter zgnetemo testo, ki naj pol ure počiva. Nato testo razvaljamo in razdelimo na dva enaka dela. En del testa položimo v namaščen pekač, potresemo z narezanimi jabolki, opranimi rozinami in sladkorjem (po okusu) ter pokrijemo z drugo polovico testa. Pito na več mestih prebodemo z vilicami in pečemo v srednje vroči pečici.
MASLENI PIŠKOTI
100gr moke
65gr margarine gea
35 gr sladkorja v prahu
1 zavitek vanilj sladkorja
Margarino in sladkor penasto umešamo, dodamo ostale sestavine in hitro pognetemo testo. Testo naj počiva 20 min hladnem. Nato ga razvaljamo za nožev hrbet debelo in modelom izrežemo enako veliko kekse.
PALAČINKE
1,5 dc dovoljenega mleka
3 žlice moke
Ščep soli
Ščep sladkorja
Vse skupaj umešaš. Po potrebi dodaš še moke. Saj mora biti masa gosta.
TESTO ZA SADNO TORJO
TESTO:
400 gr moke
400 gr kuhanega krompirja
170 gr Gea margarine
1 zavitek vanilij sladkorja
1 zavitek pecilnegapršaka
Ščep soli
Gea margarina za mazanje
Na desto za testo damo: moko, pomešano s pecilnim praško, sladkor,margarino, vanilijev sladkor in sol. Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo ter dodamo k ostalim sestavinam. Vse sestavine sesekljamo z lesenim nožem, da se dobro pomešajo. nato testo hitro pognetemo in pustimo v hladilniku počivati 2 uri. Na ovlaženo desto damo med dva lista alu folije (velikost 35 cm) eno tretjino testa in ga previdno razvljamo. Odstranimo zgornjo folijo. S spodnjo folijo previdno položimo testo v tortni model, odvečno testo obrežemo ali porabimo za nekoliko dvignjem rob. Pred peko testo nekajkrat prebodemo z vilicami. Pečemo pri 175 stopinjah, 20 min da dobi testo zlatorumeno barvo. Postopek še dvakrat ponovimo da dobimo tri osnove za torto.
Borovničev nadev (lahko uporabiš tudi drugo sadje, npr. jabolka)
500 gr borovnic
1 zavitek vanilij sladkorja
15 gr gea margarine
40 gr sladkorja
2 žlici naravne želetine
Za nadev penasto umešamo margarino in sladkor ter namažemo na ohlajen biskvit. nanj nato naložimo borovnice in prelijemo z želetimo.
Sama raje kot želetino uporabim puding (Royal vanilija brez umetnih barvil). Skuham ga v vodi kjer sem prej skuhala jabolka, ali ga skuham v riževem mleku) in ga polijem po jabolkah.
Malček pa tako ali tako je samo testo. Letos je tako navdušeno pihal svečke da joj. :))))))