RECEPT ZA KRUH BREZ PŠENICE IN KVASA
Samo nekaj se mi pa zdi čudno tudi naša hči paše v to kategorijo celiakija-alergija na gluten,vendar težav z kvasom pa nima.preverila sem izrecno ko smo bili pri zdravniku če je kaj povečano z opozorilom da se je mogoče kdaj prikršila ampak je bila čista.Poskusi mogoče pa nisi alergična na kvas.
jaz ti ga lagko povem upam da ti bo okusen.Jaz dam moko iz merkatorja,sol sladkor kvas rozine,margarino in med in seveda mleko..poskusi mogoče pa ne bo nič narobe.
Alergija na kvas nima skupnega nič z celiakijo, to je pač še ena izmed alergij, morda tudi posledica dolgo neodkrite celiakije.
Pri nas s kruhom pri sinu, ki ima poleg celiakije še alergijo na sladkor, kvas, pecilni prašek…..ne gre. Če uporablja hladne, mu pečem v pečici palačinke iz mleka, soli ,olja in celiax moke cca 40 minut in polnim z mesom ali zelenjavo ali skuto… Zvijem, zavijem v folijo in to je približek sendviča za malico.
Za doma deluje tudi bolj na redko skuhana polenta, ki jo daš v model, ohladiš, zvrneš na podlago in režeš na rezine ter seveda tanke palačinke.
Pazi pa katero moko uporabljaš, če imaš alergijo na pšenico. Nekatere moke za celiakijo imajo dodane nekaj procentov pšenične moke, ki ji je odvzet gluten.