Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Reakcija na cepljenje

Reakcija na cepljenje

Spoštovani!

Sin je star 11 mesecev in je bil v četrtek cepljen proti rdečkam, ošpicam…
Poučena sem bila, da naj reakcije po tem cepljenju ne bi bilo prej kot v 1 – 2 tednih v obliki rahle vročine, osipa ali zatečenih bezgavk. Dogajalo se je naslednje:

Maks je bil pregledan (ušesa, grlo, pljuča…) in je bil zdrav. Cepljen je bil okrog 11 dopoldne. Po približno treh urah je postal zelo nemiren, veliko je jokal in spal. Temperatura mu je narasla do večera do 38 stop. pod pazduho. Po hrbtu in trebuhu je dobil osip, na rami pa okrog vboda rdečo oteklino v premeru 5 cm. Zvečer je bil videti zelo bolan. Bilo je prepozno, da bi ga peljala k zdravniku (razen v dežurno amb.) Ker je bila hčerka zaradi senenega nahoda že v življenski nevarnosti, naju je z možem zelo skrbelo in sva ga celo noč opazovala. Proti jutru je vročina padla, bil je že čisto drugače razpoložen, osip pa je proti poldnevu zginil, tako, da ga k zdravniku nismo peljali. V dnevu, ko je bil cepljen ni zaužil nobene nove hrane.

Vsa prejšnja ceplenja so potekala brez problemov.

Ali je možno, da bi bila to alergična reakcija na cepivo in na kaj naj bomo pozorni v naprej.

Hvala za mnenje in lep pozdrav.

Spoštovani!
Glede na potek dogodkov je šlo pri sinu skoraj gotovo za sistemsko reakcijo po cepljenju, ki se ponavadi kaže s povišano temperaturo, izpuščajem, bolečinami v mišicah, ipd. in ponavadi izzveni v 24 do 48 urah po cepljenju. Tovrstne sistemske reakcije so redkejše, a še pričakovane reakcije po cepljenju, ki ne zahtevajo zdravniške pomoči.
Z “alergično reakcijo” pa ste verjetno mislili reakcijo takojšnje preobčutljivosti, ki nastopi že v pol ure po cepljenju in se kaže na različne načine: otekanje v usta, vrat; izpuščaj, nagel padec krvnega pritiska zaradi prestopa tekočine iz ožilja v medcelični prostor,dušenje, motnje dihanja, izguba zavesti, koma… in pri kateri je potrebno takojšnje zdravniško ukrepanje. Za tako reakcijo pri vašem sinu po opisu sodeč ni šlo.

Kako v naprej?
1. Vsekakor morate o stranskih pojavih po cepljenju obvestiti otrokovega zdravnika, ki je o stranskih učinkih po cepljenju dolžan tudi poročati Registru za spremljanje stranskih pojavov po cepljenju. Otrokov zdravnik bo tudi zabeležil, s katerim cepivom je bil otrok cepljen. Pri nadaljevanju cepljenja proti davici-tetanusu-oslovskemu kašlju in hemofilusu B bo verjetno otroka po cepljenju opazoval nekoliko dlje in vam preventivno predpisal antialergik in sredstvo proti povišani temperaturi.
2. Cepljenje proti ošpicam-mumpsu in rdečkam se izvaja z živim cepivom, po katerem je stranskih pojavov pravzaprav največ (zlasti izpuščajev). Ker se cepiva po sestavi med seboj zelo razlikujejo, ni prav nič rečeno, da bo imel otrok tudi po drugih cepljenjih (z drugimi cepivi) težave.
3. Na reakcijo po cepljenju pa bo moral vaš pediater (ali pa vi) opozoriti šolskega zdravnika, ki bo ponovno cepil vašega otroka proti ošpicam-mumpsu-rdečkam pred vstopom v šolo. Glede na znano sistemsko reakcijo po predhodnem cepljenju se namreč pri ponovnem cepljenju z istim cepivom pogosto odločamo za cepljenje pod nadzorstvom na Pediatrični kliniki.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close