Re: PRETRGANA SPREDNJA KRIŽNA VEZ in meniskus
Lep pozdrav!
20. novembra 08 sem imel že drugič rekonstrukcijo sprednje križne vezi! prvič sem bil operiran decembra 06 takrat so za transplantat vzeli kiti semitendinosis (v bolnišnici sem bil okrok 10 dni ker sem imel vnetje – operater dr. Andrej Kelc), po enem letu okrevanja sem se vrnil v športne aktivnosti (igram mali nogomet 2.slo. liga -fucal). ponovno poškodbo sem staknil v službi 15. septembra 08 pri zasuku mi je počil transplantat koleno mi je “vrglo ven” poškodoval pa se je tudi notranji meniskus. kot navajam sem imel ponovno rekonstrukcijo 20. novembra 08, žal sem spet naletel na že omenjenega dr….po veliko informacijah in brskanju po internetu sem se tokrat odločil oziroma mi je operater vzel transplantat patelarni ligament z koščkom kosti golenice in pogačice kar bi naj predstavljalo zlati standard, odstranil mi je tudi del notranjega meniskusa ker je bil poškodovan. spet ni šlo brez zapletov tokrat je prišlo do neverjetne napake zdravnika, kateri je pri večerni viziti in ogledu slik po operaciji opazil da je v kolenu tujek kovinski del na sliki je zgledalo kot nekakšna debela igla tudi sam sem videl, hm “hvala bogu” da je bil omenjen zdravnik dežurni in mogel sem ponovno v operacijsko tokrat v popolno anstezijo da sem spal tako je dr. popravil svojo napako in mi odstanil tujek “smešno vendar resnično” ni pa mi več smešno ko po tej operaciji ne dobim za rehabilitacijo zdravilišča, sam sem opravil 11x fizijoterapijo pri znanem fizioterapevtu v Lenartu kar pa je znatno premalo… zelo pa mi je teško ker opažam po 2. mesecih ko ni več otekline da je koleno še vedno zelo nestabilno da rzložim kako nestabilno: ko sprostim mišice se primem za spodnji del noge oz. golenico čutim, da se mi spodnji del noge giblje približno toliko sem in tja kot se je gibal pred rekonstrukcijo, kar se zelo dobro vidi le na koncu malo čutim da mi zgrabi transplantat. po domače bom povedal da se mi zdi da je bil transplantat pri operaciji preslabo pičvrsten( našpanan) v zgornji del stegnjenico in spodnji del golenico, tak občutek imam.
Po tej dolgi razlagi (se opravičujem) me zanima ,kako naj ukrepam? zatradi te poškodbe sem zgubil službo in si zelo teško privoščim pregled pri kakšnem boljšem specjalistu, zato sem se obrnil na vas.
Kaj naj storim? Zelo rad bi se vrnil v športne aktivnosti! (star se 24. let)
Zanima me če se to kar navajam da popravit, če je potrebno tudi z ponovno artroskopijo?
Za odgovore in mnenja se vam iskreno zahvaljujem!
Spoštovani!
Rehabilitacija po taki operaciji, kar že sami dobro veste, je zelo pomembna. Ni nujno, da se le ta izvaja v zdravilišču, zadostna je tudi dobra ambulantna fizioterapija in aktivne vaje doma.
Dva meseca po operaciji je še prezgodaj za ocenjevanje stabilnosti nove vezi. Vez se namreč po operaciji v kolenu popolnoma pregradi, kar lahko traja tudi eno leto. Običajno končni rezultat operacije ocenjujemo po 6 mesecih, pred tem pa priporočamo opraviti izokinetične meritve moči stegenjskih mišic. Prav atrofija stegenjskih mišic lahko povzroča občutke nestabilnosti.
Priporočal vam bi, da počakate vsaj 6 mesecev po operaciji in med tem obiskujete dobrega fizioterapevta. Upam, da se bo koleno rehabilitiralo brez težav.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar