Re: PRETRGANA SPREDNJA KRIŽNA VEZ
Spoštovani,
31.12.2008 sem si na smučanju poškodovala koleno-strgala križne vezi,natrgala stranske.Miniskus je ok.Še isti dan sem bila operirana.Naredili so mi novo vez ki so jo vzeli iz moje noge.Danes 6.dan po operaciji težko premikam nogo se pravi koleno,hodim z berglami.Koleno me boli.Delam vaje ki so mi jih predpisali vendar zelo težko ker imam koleno zelo zatečeno.Je to normalno?Kakšen je nadaljni postopek po operaciji?Aktivno se ukvarja s športom tako da me zanima kdaj bom spet lahko trenirala.In glede na to da sem bila operirana v Avstriji ne vem na koga naj se obrnem tu doma.Prosim za kakršnokoli pomoč.Hvala
Spoštovani!
Najprej moram povedati, da bi morali po taki operaciji od operaterja dobiti točna navodila glede pooperativnega zdravljenja in rehabilitacije.
Iz opisanega ne morem razbrati obsega operacije. Vsekakor pa velja, da so kolena po takih operacijah precej boleča, zato je obvezno vemanje močnih analgetikov. Bolečina bi lahko bila večja kot normalno v primeru, da je v sklepu prišlo do prekomernega izliva krvi, ki je sicer normalen pojav po teh operacijah.
Svetujem vam pregled, da se bo točno določilo vaše pooperativno zdravljenje in rehabilitacija, ki je ključnega pomena za uspeh zdravljenja!
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar, dr. med.
Spoštovani,
glede operacije.Poškodba na smučišču še isti dan operacija.Naredili so mi novo vez-rekonstukcijo poškodovane,to pa so odstranili.Imam tudi natrgane stranske vezi.Danes je ze 13.dan po operaciji in jaz preprosto kljub vajam ki jih delam sama doma(pokazali so mi jih v bolnici) ne morem dvigniti noge ali kakorkoli pokrčiti kolena.Stegenska mišica mi je tako oslabela da jo preprosto ne čutim več.Samo koleno je še vedno zatečeno.Lečeči-splošni zdravnik mi je povedal da se je nabraa voda v kolenu in me napotil k ortopedu dr.Huseinu.
Glede na to da so mi v bolnisnici predpisali da moram 10 dan po operaciji začeti z kiroterapijo vsaj 2x na dan,me ob vsem tem naše zdravstvo spravlja v obup.
Na zalost sem na pregled k dr.Huseinu naročena šele 4.2.kar je že krepko mesec dni od operacije.In dejansko bo preteklo kar nekaj oziroma preveč časa od operacije do rehabilitacije.Medtem pa mi lahko mišiče na nogi čisto “zginejo in otrdjo”.
Mi prosim lako pomagate s kakršnim koli nasvetom ker me situacija v kateri sem se znašla preprosto spravlja v obup.
Lep pozdrav
Katja
Spoštovana,
za osnovna navodila, katere vaje lahko delate in kako, se lahko obrnete na našo sodelavko gospo Renato Vauhnik, dipl. fth. na e-mail: [email protected].
Sicer se lahko dogovorite rudi za pregled v naši ambulanti (prva možnost je jutri v Celju), kjer je prisoten tudi fizioterapevt. Naročite se lahko na spodnji številki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav!
20. novembra 08 sem imel že drugič rekonstrukcijo sprednje križne vezi! prvič sem bil operiran decembra 06 takrat so za transplantat vzeli kiti semitendinosis (v bolnišnici sem bil okrok 10 dni ker sem imel vnetje – operater dr. Andrej Kelc), po enem letu okrevanja sem se vrnil v športne aktivnosti (igram mali nogomet 2.slo. liga -fucal). ponovno poškodbo sem staknil v službi 15. septembra 08 pri zasuku mi je počil transplantat koleno mi je “vrglo ven” poškodoval pa se je tudi notranji meniskus. kot navajam sem imel ponovno rekonstrukcijo 20. novembra 08, žal sem spet naletel na že omenjenega dr….po veliko informacijah in brskanju po internetu sem se tokrat odločil oziroma mi je operater vzel transplantat patelarni ligament z koščkom kosti golenice in pogačice kar bi naj predstavljalo zlati standard, odstranil mi je tudi del notranjega meniskusa ker je bil poškodovan. spet ni šlo brez zapletov tokrat je prišlo do neverjetne napake zdravnika, kateri je pri večerni viziti in ogledu slik po operaciji opazil da je v kolenu tujek kovinski del na sliki je zgledalo kot nekakšna debela igla tudi sam sem videl, hm “hvala bogu” da je bil omenjen zdravnik dežurni in mogel sem ponovno v operacijsko tokrat v popolno anstezijo da sem spal tako je dr. popravil svojo napako in mi odstanil tujek “smešno vendar resnično” ni pa mi več smešno ko po tej operaciji ne dobim za rehabilitacijo zdravilišča, sam sem opravil 11x fizijoterapijo pri znanem fizioterapevtu v Lenartu kar pa je znatno premalo… zelo pa mi je teško ker opažam po 2. mesecih ko ni več otekline da je koleno še vedno zelo nestabilno da rzložim kako nestabilno: ko sprostim mišice se primem za spodnji del noge oz. golenico čutim, da se mi spodnji del noge giblje približno toliko sem in tja kot se je gibal pred rekonstrukcijo, kar se zelo dobro vidi le na koncu malo čutim da mi zgrabi transplantat. po domače bom povedal da se mi zdi da je bil transplantat pri operaciji preslabo pičvrsten( našpanan) v zgornji del stegnjenico in spodnji del golenico, tak občutek imam.
Po tej dolgi razlagi (se opravičujem) me zanima ,kako naj ukrepam? zatradi te poškodbe sem zgubil službo in si zelo teško privoščim pregled pri kakšnem boljšem specjalistu, zato sem se obrnil na vas.
Kaj naj storim? Zelo rad bi se vrnil v športne aktivnosti! (star se 24. let)
Zanima me če se to kar navajam da popravit, če je potrebno tudi z ponovno artroskopijo?
Za odgovore in mnenja se vam iskreno zahvaljujem!
Andrej
Spoštovani!
Po stopnicah lahko hodite, vendar previdno, bolečina naj bo merilo stopnje obremenjevanja. dravilišče priporočamo pribl. 2 meseca po operaciji.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar