Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja rdečke

rdečke

Stara sem 26 let. Delam v šolstvu. Načrtujem nosečnost, pa me zanima, ali bi bilo dobro, potrebno, da se cepim proti rdečkam. Bojim se namreč, da bi se med nosečnostjo okužila z njimi. Kakor mi je znano, rdečke negativno vplivajo na plod.

Za začetek preverite, ali ste bili proti rdečkam cepljeni. Vaša generacija deklic je bila običajno cepljena v 7. razredu osnovne šole. Če dokumentacije o cepljenju ni, ali če ugotovite, da proti bolezni niste bili cepljeni, je zelo pomembno, da cepljenje opravite vsaj nekaj mesecev pred načrtovano nosečnostjo. Pri vseh delavkah, zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki prihajajo v stik z otroki, bi morali že pred sprejemom na delovno mesto ugotavljati status precepljenosti proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. V primeru, da proti navedenim boleznim niso bile cepljene, bi jih morali cepiti. Cepivo proti vsem trem navedenim boleznim je pripravljeno iz oslabljenih živih virusov.
Rdečke so virusna nalezljiva bolezen, ki ima pri otrocih običajno le blag potek (rahlo povišana telesna temperatura, povečane zatilne bezgavke, komaj opazen rdečkast izpuščaj, nekoliko slabše počutje in blagi znaki vnetja zgornjih dihal). Zelo hudo pa je, če se z rdečkami okuži nosečnica. V prvem trimesečju nosečnosti okužba z rdečkami privede kar v 70-80% do težkih okvar ploda, ki se končajo s spostanim splavom, mrtvorojenostjo, hudimi okvarami centralnega živčnega sistema, jeter, slepoto, gluhostjo in podobno. Okužba z rdečkami v prvem trimesečju predstavlja tudi indikacijo za medicinsko prekinitev nosečnosti. Pri okužbi v drugem trimesečju je okvarjenih okoli 40% plodov, v tretjem pa do 15% plodov.
Lep pozdrav!
Nina

Pozdravljeni,

trenutno sem v 18.tednu nosečnosti, stara 35 let (letnik rojstva 80). Pri osebni zdravnici sem preverila cepljenje proti rdečkam in ugotovila, da sem bila proti rdečkam cepljena le v osnovni šoli (cepivo Rubella). Najbrž takrat v otroški dobi niso cepili kot danes. Zanima me kaj to pomeni? Ali imam kljub enkratnemu cepljenju zadostno zaščito? Zakaj npr. niso docepili v srednji šoli, ko sem bila cepljena proti tetanusu?

Hvala in lep pozdrav, J.

Spoštovani, cepilne sheme proti rdečkam so se spreminjale, v skladu z njimi tudi kroženje virusa. Najprej smo cepili samo deklice in sicer v 7. razredu OŠ, s tem smo pojavljanje rdečk in zlasti kongenitalnih rdečk, (zaradi katerih prvenstveno izvajamo cepljenje), zmanjšali. Ker pa se rdečke najpogosteje pojavljajo med malimi otroki in cepljenje ni nikoli 100% učinkovito, vseh deklic pa tudi ni bilo moč cepiti, smo ugotovili, da rdečke med malimi otroki (ki so predstavljali ključni rezervoar okužbe za nosečnice), eliminiramo le, če pocepimo VSE otroke in to obeh spolov. To se je tudi zgodilo,
Danes velja, da obstaja velika verjetnost, da ste proti rdečkam zaščiteni, če ste prejeli vsaj en odmerek
cepiva.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close