rdečina na hrbtu
Pozdravljeni!
Sin (4 leta) je imel pred približno mesecem dni na hrbtu klopa, ki smo ga odstranili. Prejšnji teden (torek) pa se mu je na tem delu naredil rdeč “flek” velikosti približno 20×15 cm, bil je rdeč, rob (1 cm) pa je bil še bolj rdeč. Na sredi ni bilo nič belega (če se pravilno spomnim je to znak okuženega klopa). Danes smo se vrnili iz morja in zadnja dva dni je rdečina počasi izginila (ali pa se ne vidi več ker ima že lepo rjavo barvo). Bi ga bilo po enem tednu vseeno smislna peljati k pediatru po antibiotik ali to nima zveze z klopom? Sama sem namreč že prebolela borelijo in se bojim, da bi jo dobil še sin.
Hvala in lep dan.
Marjana S.
Pozdravljeni, M.S.,
tukaj pa mislim, da bi nujno morali jutri do zdravnika, kajti ne glede na to, da koža v sredini ni bila normalne barve, vsekakor pa je bila bledejša kot kolobar in zelo je verjetno, da je to borelijski kolobar-erythema migrans.
lp
Tanč
Tudi moja hčerka (7 let) je zgleda dobila trdovratnega klopa, ki pa ga na njenem telesu nismo zasledili. Že pred nekaj dnevi je dobila 2 fleka za katera pa sem mislila da sta od udarca (pomislila sem tudi na klopa, vendar nisem vedala, da je lahko več flekov). Danes se je zbudila z visoko vročino in veliko fleki po celem telesu, tako značilnih prav za boreliozo. Peljala sem jo k dežurenmu, ki ji je dal Zitrocin antibiotik. Pred dvema dnevoma je zbolela sestrica za virozo, mislila sem da se je kaj od nje nalezla, vendar vidim, da gre za resno in drugo stvar. Prosim Tanča za pojasnila na kaj naj bom pozorna, kdaj in kako moram biti še posebej pozorna, za M:S: pa njene izkušnje z borelizo. Čez 4 dni imamo rezervirano morje – ne vem, če bo kaj iz tega ali pač,.. Hvala za vaš odgovor kar v tej temi.
Dobro jutro, majavmaju,
če ima deklica res borelijski eritem in jih je več, se to šteje za razširjen eritem, deklica pa vsaj v LJ sodi v bolnišnico, saj to obliko zdravijo z antibiotiki v žilo. Vendar, če je res več kolobarjev.
lp
Tanč