Pozdravljeni!
Star sem 22 in imam ogromno težav s kožo.
Največja težava je pilarna keratoza in sicer imam “pikice” po celem telesu (roke,noge,hrbet in ponekod na trebuhu).Malo sem prebrskal po internetu in nisem našel nič uporabnega o negi teh pik.Mi lahko prosim svetujete kakšno mazilo,zdravilo… ki bi zadevo vsaj izboljšalo.
Drugi problem je da se mi pogosto pojavijo rdeči madeži ki ne srbijo in me ne motijo iz kakšnega drugega razloga kot je estetski.Madeži se pojavijo po trebuhu,hrbtu in rokah prekrivajo pa mi okoli 50% kože. Največkrat se mi to zgodi, ko mi postane “vroče” (telovadba, pikantna hrana, zadrega…), včasih pa se mi pojavijo čisto brez razloga (pri gledanju tvja, vožnji avtomobila itd.) Ponavadi madeži zginejo v roku 10minut.
Tretji problem pa je rozacea. Imam rdečico po obrazu in novembra grem na laserski poseg. Vem, da je potrebno več ponovitev in zanima me, kako uspešno se rdečico odstrani in ali je odstranitev trajna?
Kot sem rekel imam precej težav kar se tiče kože in se mi zdi da je moja nega napačna. Uprabljam navadna tekoča mila (axe,balea) in mislim, da bom moral zamenjati za kaj bolj primernega za mojo občutljivo kožo.Imate morda kakšen nasvet, katero milo je najboljše za občutljivo kožo?
Hvala za Vaš čas in lep pozdrav!
Spoštovani!
Ja, kar nekaj težav na katere pa ne bo tako lahko odgovoriti.
Prvič, vaš opis pilarne keratoze je nekoliko nenavaden, saj se te spremembe običajno ne ali zelo, zelo redko kažejo po trebuhu in hrbtu. Ne vem, kdo vam je postavil diagnozo, a na vaš opis bi bilo smiselno pred zdravljenjem to diagnozo res potrditi.
Sicer je zdravljenje keratosis pilaris precej nehvaležno in slabo učinkovito. Ker gre za podedovani tip, kako poroženevajo izvodila dlačnih mešičkov, motnjo ne moremo popolnoma odpraviti. Od terapije so še najbolj uspešni retinoidi, ki pa jih je potrebno uporabljati dolgo obdobje (mesece, leta…) . Pogosto kobiniramo še s keratolitiki, včasih posebnimi kislinskimi pilingi (večjimi koncentracijami saliciklne kisline (vsaj 30% ali več))
Glede rdečih “izpuščajev”, ki pridejo in grejo, vam svetujem, da ko se pojavijo napravite več fotografij ( nekaj bolj od daleč, da bo zajeto celo telo ali vsaj večji predeli kože) ter kakšno bližnjo, da boste ob pregledu, ko sprememb najverjetneje ne bo, pokazali. Na osnovi pregleda in vaših slik, bi vam moral dermatolog kamor ste namenjeni (vsaj tako predvidevam, saj odhajate na lasersko terapijo rozacee) postaviti diagnozo in nato uvesti zdravljenje.
Glede laserskega zdravljenja rozacee je potrebno vedeti nekaj dejstev:
Prvič morate vedeti, da je rozacea neozdravljiva in ponavljajoča kronična bolezen, ki jo tudi laser ne bo pozdravil, se pa bolezen lahko zmanjša in spravi pod kontrolo.
Drugič lasersko terapijo vam mora opraviti izključno dermatolog. V kolikor se odpravljate drugam, vam to, kot zdravnik zelo, zelo odsvetujem.
Tretjič pomembno je, katere vrste laser se bo uporabljal (niso vsi laserji za vse). Za dobre rezultate je potrebno kombinirati laserje. Z lasersko terapijo se namreč deluje predvsem na žilje, ki je pri rozaceji pomnoženo, razširjeno in prekomerno aktivno. Zato se v začetku uporablja najprej vaskularne laserje za žile večjega “kalibra” (npr. Nd:YAG laser, KTP, Puls Dye laser, kasneje pa uporabljamo določene valovne dolžine pulzne svetlobe, za zmanjševanje rdečine).
Četrtič, po laserki terapiji lahko pride do ponovitve, zato je potrebno istočasno uvesti ustrezno vzdrževalno terapijo in nego rozacee., da se bolezen drži pod kontrolo.
Ustrezno nego kože vam bo lahko svetoval dermatoplog, ki vas bo pregledal (saj bo neposredno videl kakšna je vaša koža in kakšna nega bi bila najbolj primerna).
Lepo vas pozdravljam
Borut Žgavec