Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje rdeče pike na dojkah

rdeče pike na dojkah

Spoštovani,

Sem mamica pet in pol tednov starega sinka. Imela sem kar nekaj vprašanj, na katere sem si že odgovorila s prebiranjem tega foruma. Naj kar takoj napišem, da sem hvaležna vsem, ki omogočate nastanek in obstoj te spletne strani.

Moje vprašanje pa je glede dojk. Opazila sem, da so se mi ob strani pojavile rdeče pike, ki so malo izbočene in trde. Velikost pike je okoli 2-3 milimetre in jih je več. Ali gre za zaprtje mlečnih vodov? Kaj storiti? Občutek je pekoč, predvsem ob dojenju. Bojim se vnetja dojk. Sedaj si pomagam z masažo s toplo vodo.

Hvala za odgovor.

Zdenka

P. S.

Tudi bradavice so boleče. Glede na prebrano bom poskusila s pazljivejšim pristavljanjem k dojki.

Dojenček že tri dni ni kakal – star pet tednov. Glede na prebrano predvidevam, da to še ni kritično, ali pač? En teden nazaj sem mu začela na dan dodajati eno kapljico vitamina D3. Ali je to lahko razlog?

Draga Zdenka,
sva se že pogovorili po telefonu, toda vseeno dogovarjam, da bo vprašanje v pomoč še kakšni drugi mamici.

Če je pik le nekaj, ob strani dojke, gre lahko za t.i. “tretjo dojko” oziroma izvodila mlečnih žlez, ki ne vodijo v vrh bradavice ampak na drugih emstih v dojki ali celo pod pazduho.

No, po pogovoru sva ugotovili, da tudi ne gre za zamašeni mlečni vod ali mastitis. Kadar gre za to stanje, je tudi možno, da se na dojki pojavi izpuščaj, rdečino ki je pekoč in kaže na dogajanje.

Opisano dogajanje na koži lahko povzroči tudi pretirano umivanje dojk pred vsakim podojem ali menjava deodoranta, mila ali kreme za telo. Dovolj je, če prsi umijete 1x dnevno, ob normalnem tuširanju in ne uporabljajte mila, deodorantov in krem an področju prsi.

Kakanje ni kritično, dokler otrok lepo napreduje. Če se dojenček pokaka le na nekaj dni, je dobro, da je blata takrat veliko. Okoli šestega tedna večina otrok spremeni frekvenco kakanja in kaka manj pogosto, zato nimate razlogov za skrb, če je vse ostalo v redu.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close