Rdeč/krvav jeziček pri dojenčku
Pozdravljeni,
na vašem forumu sem našla že ogromno odgovorov na vprašanja v zvezi z našim malčkom, vendar podobne teme še nisem zasledila, zato upam, da mi boste lahko pomagali (naša pediatrinja je ravno na dopustu).
Naš malček je star 5 mesecev in včeraj smo po nasvetu pediatrinje (meni zmanjkuje mleka, umetnega noče, na teži pa bolj počasi pridobiva) začeli z uvajanjem goste hrane – kuhano bučko. No, ni bil ravno navdušen in ni pojedel praktično nič 🙂 pol ure po obroku sem ga podojila in potem je 2 uri spal. Ko se je zbudil, sem opazila, da ima na konici jezička (in samo na konici) rdeče pikice – kot neke majhne krvavitve, kot da bi se pogrizel. Ne vem, kaj bi to lahko bilo – zobkov še nima, ves čas sem tudi z njim in vem, da ni v usta dajal ničesar ostrega. Sicer ima veliko v ustih svoj palec, na katerem je imel nohtek resda malo oster, ampak dvomim, da bi se uspel tako porezati..(palec ima že nekaj tednov pogosto v ustih in še nikoli nisem opazila česa podobnega na jeziku). Edino kar mi še pride na misel je alergija na hrano. Bi to bilo možno? Kašico je namreč poskusil ravno le s konico jezička, vendar res praktično ni pojedel nič. Opeklina ne more biti, ker sem kašico seveda prej poskusila in je bila mlačna oz. skoraj bolj hladna. Nima nobenih drugih znakov ali težav, sicer pa kot že rečeno, jeziček zgleda bolj pogrižen/opraskan kot pa “flekast”. Imate morda še vi kakšno idejo, kaj bi to lahko bilo?
Najlepša hvala za odgovor že vnaprej,
Monika
Gosto hrano lahko mirno uvajate dalje, poglejte v navodila pediatrične stroke poglejte na spletni strani NIJZ, vpišite Smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke oz. Prehrana zdravega dojenčka.
Novo hrano, nov okus je potrebno vztrajno ponujati, povprečno 8x mora dojenček poskusiti, da sprejme nov okus.
Spremembe na jeziku pa so kljub dvomu verjetneje povzročene z nohtkom kot s čim drugim. Sploh alergija je po prvem stiku izjemno malo verjetna, sploh, če je omejena samo na en mali predel.