Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Razvojne vaje

Razvojne vaje

Pozdravljeni,

Ravnokar sem odkrila vaš forum, prebiram razna vprašanja in vaše odgovore. Imam 14 tednov starega fantka, ki je bil rojen v 36. tednu, za katerega pa ne vem, če pravilno napreduje. Ne mislim po teži, pač pa gibalno. Berem, da bi sedaj že moral držati glavico pokonci leže na trebuščku že kakšno minuto, vendar je pri nas pri “pasenju kravic” prav histeričen jok. Pri podiranju kupčka sicer zvedavo gleda na okoli in tudi nekaj časa sam drži glavico. Ne vem, točno, kaj vse naj vam opišem, predvsem pa me zanima, kaj v smislu gibalnega razvoja naj bi bil otroček te starosti že sposoben in kakšno bi bilo pravilno ravnanje (nošenje, pestovanje in tudi vaje), da njegovemu razvoju vsaj ne bi škodovali, če ga že ne bi spodbujali. Morda poznete kakšno povezavo, kjer bi si lahko na enem mestu prebrala več o tem.

Hvala za odgovor in lep dan vam želim,

Nataša

Spoštovana Taši,
razvojno je vaš nedonošenček ravnokar rojen. Novorojenčku pa ni potrebno znati tisto, kar znajo dojenčki od 1. meseca dalje. Čim manj ga nosite pokonci in s tem prisilite, da izteguje glavico. Otroček naj se pestuje v položaju lunice, da ne izteguje glavice, ne povčleče ramen nazaj in mu ročici ne silita za rameni navzad. Kravice bo pasel. Kot novorojenčku je dovoj, če na trebuhu dvigne glavico za 45 st. za nekaj sekund.
Torej, počakajte še malo, saj je vaš otrok praktično novorojenček, če je star 4 tedne in je 4 tedne prezgodaj rojen.
Link o handlingu:

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Oprostite,

Vendar sva se narobe razumeli. Moj fantek je star 14 tednov in ne 4 tedne. Zato me malce skrbi. Saj vem, da ni pametno zganjati panike, vendar vseeno…

Hvala še enkrat in lep pozdrav,

Nataša

Res je, Taši, napisali ste 14 tednov.
Torej je razvojno 10 tednov star. Pregledani ste bili pri starosti 1 meseca, v drugem mesecu ste morda kontrolirali tudi težo. Torej je pedaiter tudi pregledal otroka.
Pri 10 tednih 75% otrok dvigne glavo do 45st. Torej 1/4 otrok pa še ne. Pri potegu v sedenje sledi z glavico (torej glavica ni kar nazaj), vendar le pribkižno 25% otrok. Drugega mu ni potrebno “znati”. Če pa sili z glavico nazaj, pri pravilnem pestovanju čutite, da se z glavico upira pokrčeni legi in dviguje ritko, potem je bolje, da ga vidi še razvojni pediater ali nevrofizioterapevt.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close