Razvoj ploda in splav
Spoštovani!
Novembra lansko leto sem po dveh mesecih nosečnosti splavila (ne spontano, temveč s posegom), ker se plod ni »normalno« razvijal (10 tednov star plod na ravni 6 tednov starega plodu). Naj omenim, da bi bil to moj prvi otrok, stara sem 29 let, sem kadilka (v času nosečnosti nisem kadila), zanosila pa sem šele po enem letu »prizadevanj« po zanositvi (otrok je bil in je več kot zaželjen). Poglavitnega razloga za nerazvitost plodu mi ni »znal« navesti ne moj ginekolog, niti ginekolog v bolnišnici pred opravljanjem posega, zato Vas prosim za pomoč oz. odgovore na naslednja vprašanja (zelo se namreč obremenjujem s tem, da tudi v drugo, tretje ne bo vse v redu): Ali je res potrebno počakati najmanj 6 mesecev od splavitve do naslednje zanositve? Kolikšna (kakšna) je možnost za splavitev pri drugi zanositvi? Ali lahko na razvijanje ploda v nosečnosti vpliva dvigovanje težjih bremen? Kaj sploh je možno storiti oz. česa se izogibati, da se plod razvija »normalno«?????
Za Vaše odgovore in kakršne koli nasvete se Vam iskreno zahvaljujem!
Draga Janja,
narava je precej “modra”, če smem tako reči, saj večinoma sama prepreči, da bi se rojevali močno iznakaženi potomci pri večini sesalcev vključno pri človeku. Ker narava kar pogosto naredi usodno napako zelo zgodaj v nosečnosti, pride potem do odmrtja nosečnosti in seveda splava. Te napake so v 95% naključne oziroma tudi če se večkrat zapored dogajajo, niso enake pri vseh splavih iste ženske. Če se taki splavi zgodijo 3 in večkrat pa že verjamemo in izkušnje kažejo da šele takrat naraste verjetnost, da gre za “dedno” nepravilnost na vrednost nekje med 10% in 50%, kar se že “izplača” tudi diagnostično poiskati. Če torej začnemo delati zamudne in zapletene ter seveda drage genetske preiskave že ob prvem odmrtju ploda, bomo naleteli na 99,5% naključnih in le na 0,5% dednih in pomembnih diagnoz, in pri tem seveda prezrli ostalih nekaj pomembnih možnih razlogov za splav, kar žal ne opravičuje investicije. Tako je to v realnem življenju.
Kar zadeva “abstinenco” po splavu vam zagotavljam, da po splavu pri 10 tednih nikakor ni potrebno 6 mesecev čakati!!! Tako bi bilo morda smiselno, če bi rodili mrtvega otroka v tretji tretjini nosečnosti, recimo po 24 ali 25. tednu nosečnosti in še takrat je to bolj zato, da se prejšnja neuspela nosečnost nekoliko “oddalji” od nove in se odstranijo psihični strahovi pred ponovnim neuspehom. Sluznica maternice se namreč po 2 ali 3 ciklusih popolnoma obnovi in pripravi za novo nosečnost ne glede na to kako visoka je bila prejšnja neuspela, če le porodu ali splavu ne sledi dojenje, ki do neke mere zavre menstruacijski ciklus.
Spoštovana Janja,
Ne obupajte! Tudi jaz sem imela ravno pri 29 letih spontan splav v drugem mesecu. Pravijo, da se tako konča skoraj 15-20 % nosečnosti (ne upam trditi, da je podatek še točen). Moja druga nosečnost je potekala brez najmanjših problemov, z lahkoto sem rodila zdravega, živahnega sinka, ki bo letos že prvošolček. Če se ozrete naokoli, boste izvedeli za kar precej takšnih primerov. Veliko sreče in optimizma Vam želim!
Majda