Pozdravljeni!
Imela bi eno vprašanje glede odprave/zmanjšanje brazgotin. Pred petimi tedni sem bila operarirana na trebuhu. Izrezali so mi celoten popek in okoliško obolelo tkivo. Rez je bil dolgi cca.4-5 cm. Načeloma me brazgotina od reza ne bi tako motila. Ampak po tistem ko so mi odstranili šive, je rana pričela otekat. Tam kje so bili šivi je rano potegnilo za ccm narazen, spodaj je vse otrdelo. Ker je bila tako močno zagnojena, se mi je doma, še preden so mi jo uspeli odpreti, sama odprla (naredila se je luknjica). Potem so mi rano do konca odprli na kirurgiji. Rano, ki so mi jo odprli se je v par dneh potegnila skup, luknjica je danes po treh tednih še zmeraj, še zmeraj izteka gnoj.
Vem, da se to mora zacelit, vendar me zanima, kako se da kaj “popraviti”, ko se bo to zacelilo? Se da s kakimi kremami to brazgotino naredit manj vidno, zravnat? Brazgotina je raztegnjena, široka skoraj cm. Je tudi bolj ugreznjena. Tudi barve ni kot koža, je temnejša, res je še to dokaj sveže, ampak se bojim, da nikoli ne bo več take barve.
Ker je to ravno na sredi trebuha, na predelu prejšnega popka je to zelo vidno in na pogled ni ravno estetska. Se da kako to narediti manj vidno, zmanjšat v tem smislu da bi se nekak “zlilo” z ostalo kožo na trebuhu? Katera mazila mi priporočate?
Ter če mazila ne bi pomagala, se da to kako operativno popraviti?
Hvala in lep pozdrav!
pozdravljeni,
brazgotina doseže svoj dokončni videz nekako vsaj leto dni po nastanku. V vmesnem času poteka tako imenovano zorenje. Takrat se spreminja barva in čvrstost.
Tudi ko brazgotina dozori ostane vidne in nikoli ne izgine.
torej počakajte, da bo brazgotina zrela, v vmesnem času lahko uporabljate kakšno protibrazgotinsko kremo. In se kasneje odločite za kotrekcijo brazgotine, kjer se jo lahko le zoža ali v določenih primerih spremeni smer.