razpis za štipendije
Zavod RS za zaposlovanje je dne 17.6.2004 v Uradnem listu št. 58 objavil razpis za republiške in Zoisove štipendije za študijsko leto 2005/06.
Zadnji rok za oddajo vlog je za dijake in vajence 7. september 2005, za študente pa 5. oktober 2005.
Obrazec št. 1,51 kupite v knjigarni ali najdete na spletni strani
http://www.ess.gov.si
Zanima me kakšna je razlika med republiško in Zoisova štipendijo? Slišala sem, da da so Zoisove višje. Ali je to res in kako jo lahko pridobiš?
Lep pozdrav
Republiške štipendije so oblika državne pomoči tistim dijakominštudentom, ki bi se zaradi izredno slabih materialnih razmer ne odločali za šolanje. Zoisove štipendije pa so oblikapodpore tistim dijakomin študentom, ki izkazujejo izrazito intelektualno ali umetniško nadarjenost. Nihče ne more sam zaprositi za Ziusovo štipendijo. Kndidate predlagajo predstojniki izobraževalnih zavodov v skladu z razpisom.
Višina osnovne republiške štipendije znaša 14%zajamčene plače za vajence in dijak ein 21% zajamčene plače za študente in se za vsako napredovanje v višji letnik zviša za 1%.
Višina Zoisove štipendije za vajence in dijake znaša 36%, za študente pa 47% zajamečene plače. Na to so možni še dodatki.
Lp,
Republiška štipendija je lahko višja kot Zoisova. To velja za dijake. Za študente pa max. republiška znaša cca. 600SIT manj kot Zoisova.
Pri rep. je namreč še dodatek za soc. razmere. Tako, da ni nujno, da je Zoisova višja.
Tanja,
zagotovo so prisotne razlike v osnovi, na katero so možni dodatki – npr. dodatek za napredovanje v višji letnik.
Lp,
Zanima me, če imam kot redna študentka drugega letnika, z lanskoletnim povprečjem 8,4 vseh izpitov, kakšno možnost oziroma ali obstaja kakšna pot, da bi prišla do Zoisove štipendije.
Forum je zaprt za komentiranje.