Razmnoževanje rožmarina
Jaz sem z dopusta v Dalmaciji predlanskim prinesel tri 10-cm vejice (ne preveč olesenele) in jih potem doma vsadil direktno v zemljo. Do danes so zrasle v lep polmeterski grmiček (vse tri so se prijele).
Torej s podtaknjenci. Verjetno je najbolje zgodaj spomladi, ampak glede na zgoraj povedano čas niti ni tako važen. Dokler se ne vkorenini, pazi, da se zemlja preveč ne izsuši.
Obilo uspeha!
Jaz imam v Istri ( torej raste na prostem) živo mejo iz rožmarina. Zasadila sem jo s podtaknjenci oktobra pred tremi leti. Večina podtaknjencev se je prijela, manjkajoče sem ponovno podtaknila spomladi, pa se iz tega pomladanskega sajenja ni nič prijelo, zato menim, da je važen tudi čas. Mojo živo mejo sem tako skompletirala šele naslednjo jesen. Po treh letih je čudovita.
Podtaknjenci naj bodo enoletni, veliki največ 30 cm – polovico tega podtakneš v zemljo. Ni priporočljivo podtaknjence odrezati s škarjami, bolje je, da jih nalomiš in še potem spodnji del potolčeš s kamnom. Jaz na prostem nisem niti zalivala, niti odstranjevala plevel- menda je bolje, da raste malo v senci.
V ljudski tradiciji je rožmarin namreč obvezen v šopkih svatov in mladoporočencev kot simbol zvestobe!
Naj ti uspe, da ga bo čez nekaj let dovolj za vse tvoje mladoporočence in njihove svate!