razmerje v družini
Star sem 31 let in imam punco staro 20 let. Problem pa je v tem, da punca doma nima urejenih družinskih razmer in sicer:
Mati se je od ločla, ko je punca imela leto in pol. Poročila se je z drugim moškim. V družini se mož in žena dostikrat skregata in tudi pretepi med zakoncema niso redki. Mati joče, vendar od moža se ne želi ločit, ker kakor sem jaz razumel je še vedno zaljubljena v njega. Že dvakrat ga je izgnala iz hiše, vendar ga je kasneje prišla prosit, da se vrne.Je strašno ljubosumna in se boji da bi mož imael kakšno prijateljico, ker se ji takoj “dvignejo vse dlake” ( mogoče je ljubosumna zato, ker ve kako ga je ona dobila – odtrgala od druge žene).
Mati je svojo hčero (mojo punco) v mladosti precej pretepala, tako da je posredovala tudi socialna služba, ker je punca zbežala od doma. V prepiru z možem, pa punca povleče z mamo. Skratka popolnoma neurejene družinske razmere.
Zanima me, v kolikšni meri lahko pričakujem, da bi se te razmere lahko prenesle v moj zakon, če bi ostal živeti z današnjo punco. Je ona zmožna sploh normalnega zakona, glede na to da ni nikoli živela v normalni družini? tudi z njo sem se o tem že pogovarjal, vendar trdi da ona nebo taka.
Moram pa povedat, da je tudi ona ljubosumna, kar pa pripisujem temu, da je zaljubljena in se me boji zgubit.
Kaj Vi menite na to?
Hvala za Vaš odgovor.
Dejan
Spoštovani Dejan,
jamstva,kakšen bo nekdo čez deset ali več let in v povsem spremenjenih pogojih (družina, služba), ne more nmihče nuditi, je pa očitno, da vaša partnerka del materinih izkušenj privzema in v njih najde vir za lastne bojazni.Potrebuje okrepitev samospoštovanja ( ljubosumnost je posledica tega primanjkljaja), kar bo dosegla z uspešnostjo v študiju, poklicu ali športu, z vaše strani pa potrebuje stabilno čustveno vez. Sčasoma bo začela verjeti, da je to možno, trakrat bo tudi njeno vedenjeskladnejše. Lahko bo še zelo dobra žena in mati.