Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija razmerje med skupnim in dobrim holesterolom

razmerje med skupnim in dobrim holesterolom

Lep pozdrav!

Izvid krvi 9/2004:

skupni holesterol: 7,9
HDL: 1,8
LDL: 5,7
trigliceridi: 1,1

Star sem 33 let. Oče je pri 60 letih umrl za angino pektoris. Sam pazim na uravnoteženo prehrano, ne kadim, 2x na teden sem športno aktiven, s telesno težo nimam težav, moj krvni tlak je 138/88. Glede na to, da sta skupni in slabi holesterol previsoka, me zanima kako veliko vlogo pri tveganju za srčno bolezen ima razmerje med skupnim in HDL holesterolom.
V mojem primeru je ta vrednost še pod 5 to je 4, 38. Zdravnik mi do sedaj še ni priporočil nobenih zdravil.
Hvala lepa za odgovor in lep dan želim! Janez1

Glede na raven vašega celokupnega holesterola (7,9) in na dejstvo, da je oče umrl mlad zaradi angine pektoris, obstaja sum, da je tudi oče imel zvišane vrednosti holesterola in da vaša hiperholeterolemija ni posledica nezdravega življenjskega sloga. Dobro je, da imate visoko vrednost HDL (1,8).

Če živite v Ljubljani ali okolici, vam priporočam pregled na Kliniki za žilne bolezni, kjer se poglobljeno bavijo z zdravljenjem družinskih hiperholesterolemij.

Z zdravljenjem vaše hiperholesterolemije z zdravili se še ne mudi hudo. Zanje se bodo zdravniki zanesljivo odločili, če bodo vrednosti celokupnega holesterola visoke tudi pri kontrolah.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close