razlog zamujanja menstruacije
pozdravljeni!
stara sem 16 let in menstruacijo imam že 4 leta, od tega je zadnje pol leta redna (vedno okrog 8. v mesecu). prejšnji mesec sva s fantom imela spolni odnos in mi je potem menstruacija zamujala – namesto 8. ali 9. sem jo dobila 11.2,2012 trajala pa je devet dni! (ponavadi vedno traja od 5-7 dni). zadnji dan te menstruacije (20.2.2012) sva imela spolni odnos, ki je bil zaščiten s kondomom (ta ni počil, pa tudi fantu ni ‘prišlo’, ker sva prej prenehala z odnosom).
sedaj pa mi menstruacija ponovno zamuja (tudi nimam napihnjenega trebuha, kot ponavadi pred njo in nimam bolečin v predelu jajčnikov kot ponavadi – tudi nazadnje tega ni bilo). zanima me, kaj je lahko vzrok za zamudo menstruacije? je možna nosečnost? (kljub zaščiti in umiku?)
naj povem, da bolana nisem (imela sem manjši prehlad teden dni po zadnji menstruaciji, a sem sedaj zdrava), nimam nobenih fizičnih naporov v zadnjem tednu (pred 14. dnevi sem imela samo teden, ko sem vsak dan kolesarila, a to ne štejem kot fizični napor). kaj bi bil lahko še vzrok za zamujanje?
Menstruacija najpogosteje zamuja zaradi stresov. možen vzrok bi lahko bil a še kakšna druga bolezen ali moteno delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem predvsem ščitnice. Priporočam, da se oglasite pri ginekologu in osebnem zdravniku, če se v kratkem ciklus ne bi normaliziral.