Razlika med diplegijo in paraplegijo
Zanima me, kakšna je razlika med diplegijo in paraplegijo? Jaz sem na električnem invalidskem vozičku samo zato, ker imam cerebralno paralizo in zaradi tega diplegijo (in ne paraplegijo), čeprav so (vsaj po mojem mnenju) moje roke čisto zdrave… Celo mnogi tetraplegiki (sicer lažji, ampak vendarle) imajo navadne invalidske vozičke. Kaj je to diplegija in v čem se razlikuje od paraplegije in lažjih oblik tetraplegije? Razen težav z nogami, zaradi katerih potrebujem invalidski voziček, nimam drugih težav. (zdravniki sicer pravijo, da imam slabotne roke in da je zato bolje, da imam električni voziček, ampak mislim, da bi moje roke postale močne, če bi jih več uporabljal…). Star sem 22 let.
Sandi,
Vaše vprašanje me je presenetilo in mi znova potrdilo, da se nekako več drugi ukvarjajo s poznavanjem stanja CP kot pa mladi s to diagnozo sami. Pri teh letih pa je res čas, da veste več o sebi in s tem se boste lažje odločali, kaj želite. Uporaba vozička s pomočjo rok je lahko le Vaša odločitev. Strokovnjaki in predvidevam tudi Vaši starši so povedali svoje mnenje, poiskusite pa lahko le Vi.
Pa nekaj opisa obeh vrst CP:
• Diplegija – prizadetost obeh nog, zgornji del telesa je prizadet samo malo; pogostejša je pri nedonošenih otrocih in večplodni nosečnosti.
• Tetraplegija – prizadetost vseh okončin, roke so bolj prizadete kot noge.
Hkrati pa velja, da niti dve osebi s CP nista enaki in da se lahko poleg “nalepi” še vrsta drugih značilnosti.
Popolnoma Vas podpiram v odločitvi, da sami poiščete informacije in stopate po poti večje samostojnosti. Obstaja vrsta literature, kjer boste našli več podrobnosti o svoji diagnozi. Predvsem pa najbolje poznate sebe in svoje sposobnosti in le pogumno poiskusite tudi kaj novega, pa čeprav bodo drugi previdnejši.
Lep pozdrav. Marija