razlaga spermiograma
ne bi vedel. Naštel sem pač dejavnike, ki so zelo pogosti in so predvsem del življenjskega sloga, na katerega je mogoče vplivati sam. Ostalo so verjetno dejavniki, na katere ni mogoče vplivati. Lahko se poskusi še s povečanjem vnosa antioksidantov, vitamina C (1000 mg/dan), vitamina E (400 mg /dan), koencima Q (do 100mg/dan) in cink….
Spoštovani,
prosili bi vas za razlago izvida spermiograma.
Spolni post: 10 dni
Količina 2,5 ml
Barva: bledorumena
Utekočinjenje: da
Viskoznost: 0
pH: 8,5
V smeri gib.sem. – hitro: 0,30
V smeri gib.sem. – počasi 0,05
Na mestu gibljivih semenčic 0,05
Negibljivih semenčic: 0,60
Vitalnost
neobarvanih – živih: 0,42
obarvanih – mrtvih: 0,58
Stopnja gibljivosti: 3
Aglutinacija semenčic: 0
Koncentracija semenčic: 38
Število semenčic: 95
Morfologija
normalnih: 0,57
nenormalnih: 0,43
nepravilne glave: 0,30
nepravilni vrat: 0,04
nepravilni srednji del: 0,02
nepravilni rep: 0,07
nezrele razvojne oblike: 0,00
Fruktoza – kvalitativno: 1
Komentar vzorca: V vzorcu so prisotni posamezni koki in posamezni levkociti.
Kakšna je verjetnost zanositve po naravni poti glede na omenjen izvid in ali je potrebno kakšno zdravljenje?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
verjetnosti zanositve vam ne morem napovedati, ker je to odvisno od obeh partnerjev, ne le od vas, ampak vaš spermiogram bi ne smel biti problematičen za oploditev.
Pozdravljeni, hvala za hiter odgovor, osebni zdravnik nas je ob izrocitvi izvida precej prestrasil, ker je rekel, da je izvid zelo slab in, da se kar narociva v Ljubljano. Iz izvida je prepisano vse, ali ze napisana koncentracija in st. semencic ni to kar imate v mislih? Kako lahko potem pridemo do tega podatka? Se enkrat iskreno hvala, sedaj sva dooosti bolj pomirjena 🙂
se opravičujem, ampak so bile “manjkajoči podatki” tudi v izvidu, le da jih običajno pričakujem nekje na začetku…:-)…. izvid je torej popolnoma v redu.
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za obrazložitev spermiograma.
Količina (0,25): 0,25
-počasi: 0,20
na mestu giblj. sem. 0,05
negibljivih sem. 0,50
Algutinacija semenčic: 3:5-10sp (repi)
koncentracija semenčic: 95
Število semenčic: 218,5
Morfologija:
normalnih(>0,30) 0,24
nenormalnih 0,76
nepravilne glave 0,74
nepravilni vrat 0,02
Levkociti(<1×10/l) 0,95
Okrogle celice 1,90
To so vsi podatki, ki so bili napisani na izvidu. Ni bila označena stopnja gibljivosti in pa oblika gibanja. Pri viskoznosti 4 sta narejena dva klicaja. Prosila bi vas, če lahko razložite kaj pravzaprav pomeni viskoznost in na kaj vpliva.
Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav.
Tjaša
Spoštovani,
viskoznost sodeluje pri sposobnosti spermijev, da zapustijo semensko tekočino ter odplavajo v cervikalno sluz. Bolj kot viskoznost me skrbi aglutinacija. To je pojav zlepljanja spermijev zaradi prisotnih protiteles proti spermijem. To zmanjša število kandidatov, ki so sposobni odplavati po lastni poti proti cilju, jajčecu. V teh primerih včasih pomaga IUI (intrauterina inseminacija), pred tem pa posebna priprava spermijev v laboratoriju. Sicer je odvisno tudi, koliko je pojav izrazit, ampak tega v izvidu ni navedeno (npr. delež zlepljenih spermijev). Ostalo v izvidu je vse v redu.
Pozdravljeni!
Ker sta minili že dve leti od prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet je ginekologinja partnerja napotila na spermiogram. Zelo so bili skopi z opisom, češ da so sicer nekateri spermiji malo čudni, vendar, da bi lahko zanosila po naravni poti. Predvsem naju skrbi majhno število normalnih spermijev? Zelo bi bila vesela tudi vašega mnenja. Hvala.
spolni post: 3 dni
količina 3,8
ph 8
barva bledorumena
utekočinjenje: ne
viskoznost 4!! (z dvema klicajema)
v smeri gibljivih semenčic
hitro: 0,40
počasi: 0,15
na mestu giblj.sem: 0,05
negibljivih sem: 0,40
vitalnost
neobarvanih-živih 0,70
obarvanih: 0,30
aglutinacija semenčic: 0
koncentracija: 24×10 na 9
število semenčic: 91,2×10 na 6
morfologija
normalnih: 0,12
nenormalnih 0,88
nepravilne glave: 0,88
okrogle celice 0,48
levkociti:0
bakterije: 0
testna kapacitacija
nečitljivo… sperm. 8-12 dobro o… sp/HPF
dolgoživost po 24h: poz
Spoštovani,
razen viskoznosti in malo manjšega deleža normalnih oblik, so vsi ostali parametri več kot normalni, zato mislim, da z oploditvijo resnejših težav zaradi tega izvida ne bi smelo biti. Morda bi vseeno izvid ponovili še 1x čez 2 ali 3 mesece.
Pozdravljeni.
Pred časom sem vam malo višje posredovala spermiogram. Žal po dveh letih (pred tem pa sva sama poskušala spontano že 5 let) obravnave v Leonišču nisva še uspela pričakati +. Od izvid je cca malo več kot eno leto, ponovitve mu nedajo. Zanima me, ali bi lahko glede na zgornje podatke spermiograma bilo vseeno kaj narobe? Npr. premalo normalnih? Problem imam tudi, da zaradi mojega ITMja me ne pustijo na IVF. Inseminacije in spontano s pomočjo femare vse neuspešno. Jaz bp, ni pregrade, jajčnihi prehodni… skratka bp.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
spermiogram izpred leta dni je sicer zadovoljiv, ni pa odličen. Normalnih oblik je res manj od priporočenih, prav tako je manj živih. No, v idealnih ostalih okoliščinah, bi spermiogram zadostoval, pri vašem ITM pa je to morda problem. Kdo ve, do kam semenska tekočin pri ejakulaciji seže in če sploh pride v stik z materničnim vratom??? Nekaj inseminacij je morda premalo, saj je verjetnost zanositve na ciklus le 25% v idealnem primeru, pri vas verjetno manj, zato s seštevanjem teh nekaj % možnosti, seveda ne pridemo daleč. Za IVF so omejitve pri ITM zato, ker so sicer težave tako z odmerki zelo dragih gonadotropinov kot tudi s punkcijo foliklov, pa tudi pri nosečnosti z ITM nad 30 strmo naraščajo tveganja za zdravje. Glede na dolgo dobo, v kateri se trudite neuspešno zanositi, bi morda res bilo primerno leto ali dve posvetiti zmanjšanju ITM. Če je dovolj velika motivacija za otroka, bo tudi za hujšanje.
Pozabila sem dodati tudi to, da mi žal tudi leta bežijo. In žal vedno so neki izgovori na temo leta, teža, finance, kaj jaz vem kaj se bodo še spomnili, …. Malo mi je tu paradoksno. Govoriva s strani čisto nevtralnosti. To je tako, kot da bi zdravnik odvnil potrebno zdravlenje pacjentu. Ali nekdo ker nima denarja ne sme imeti otrok in tako naprej…
razumem vaše nestrinjanje, ampak zadeve niso tako enoznačne, sploh pa niso osebne. Debelost je le v določenem delu bolezenska, v drugem delu pa je stvar osebne izbire življenjskega sloga. Debelost ima določene povsem znane zdravstvene posledice (visok tlak, visok holesterol, večja obremenitev srca in ožilja, sklepov, hrbtenice, manjša možnost za pravočasno diagnostiko tumorjev v predelu trebuha, bistveno več zdravil za isti učinek, pa tudi večjo potrebo po prostoru v letalu, javnih prevoznih sredstvih, večjih posteljah v zdravstvenih ustanovah, itd. ipd. – skratka, debeli ljudje so na splošno dražji od povprečnih ali celo vitkih) in vse to povečuje tveganja in stroške, tako kot npr. prehitra vožnja z avtomobilom ali objestno pijančevanje, ekstremni šporsti kot npr. ekstremni alpinizem, downhill kolesarjenje, motokros, letenje z zmajem ali padalom, ipd. Vse te reči seveda nadpovprečno povečujejo tveganja za zdravje, življenje in zmanjšujejo določene sposobnosti. Če upoštevamo določen slogan, recimo ta, da ima družba do nas določene obveznosti, ki pa niso brezpogojne, ampak so pogojene z našimi dolžnostmi do nje in do sebe. Kot npr. imamo v času do odrasle dobe pravico do brezplačnega šolanja, in če te pravice pravočasno ne izkoristimo, je kasneje ne moremo več izkoristiti. Kot npr. če dosežemo določeno stopnjo izobrazbe, s tem dobimo višje kvalifikacije in možnosti za dobro plačano delo in podobnih analogij bi se našlo še cel kup, kljub izjemam, ki so seveda povsod prisotne. Konkretno pri OBMP so že itak večja tveganja za zdravje, ki pa jih toleriramo do določene meje. Debelost nad določeno mero po eni strani bistveno zmanjša uspešnost postopka, po drugi strani bistveno poveča tveganje za zdravje in življenje in stroka je pri tem sprejela določene omejitve. Tako je sprejela na eni strani starostno omejitev, ki po 42. letu pomeni toliko manjšo uspešnost, da v to nima več smisla vlagati in sredstva raje trošimo za kaj nujnejšega, prav tako so se sprejela merila glede ITM. Mislim,da je ta meja 35, ampak nisem prepričan, ker se s tem pri svojem vsakdanjem delu ne ukvarjam.
Iskreno vam želim vse najboljše, se pa velja podrediti zahtevam stroke, sicer enostavno ne boste prišli mimo IVF konzilija. To je strokovno telo, kjer se odloča o vsakem primeru posebej in pri tem ni veliko subjektivnega odločanja, ker so merila dokaj jasna. Pri veliki večini se postopek potrdi, ko imajo opravljene vse preiskave in jim ne uspe zanositi spontano, omejitve glede vstopa v postopek pa so zdravstvene (vklučno z ITM) ter starost. Omejitev glede sredstev samo podaljšuje čakalno dobo, saj je število plačanih ciklusov na letni ravni dogovorjena in če naraste potreba po postopkih OBMP, število plačanih ciklusov pa ostane enaka ali se celo zmanjša, to pomeni podaljšanje čakalne dobe.
Ja sedaj je meja za ITM=30, to me je podučil ginekolog. Tako, da se očitno tudi ta meja spreminja oz. niža ker pred leti, sem izvedela od drugih deklet da je bila 35 tako kot ste napisali. Jaz čisto razumem stvari in so mi kristalno jasne, damo dolečene pa iz osebnih izkušenj nekako nedojema. Razumem, da če je bolezensko stanje- težava v prehranjevanju, da kle se da še veliko narediti. Do kozilija pa žal nemoreš priti čim si nad 30 ITM. Tako je bilo meni razloženo. Čeprav sem bila šokirana, da sem videla pacientko, ki je bila z veliko višjim pa je imela udobreno za IVF. Kako je uspelo… to se niti ne bom obremenjevala. Mogoče celo samo plačniško. No pa niti ni pomembno. Me pa nekaj zanima, je mogoče kako pomagati, da bi se kakovost semen popravila? Namreč, čisto po moji logiki, tudi IUI-Inseminacija, verjetno nebo tako uspešna, ker je premalo živih plavalčkov? Sicer so me dali na konzilij za IUI, vendar ne vem kako bo… malo me je prestrašila, da bo odklonjeno in če bo bo samo eno. Kot ste mi že tudi sami napisali, je malo procentov možnosti v prvo uspeti. Zanima me tudi ali lahko osebni zdravnik, da ponovni pregled semena? Da vidimo kaj situacija gre. Leonišču sem prosila za ponovno in so rekli ni potrebe ker pač ne grem v postopek kot je OBMP.
Spoštovani,
napotnico za spermiogram izda partnerjev osebni splošni zdravnik, izgovor, da ni potreben, ker se ne gre v postopek, pa je res malo “iz trte zvit”. kaj pa, če bi bil popolnoma zanič? Potem namreč sploh ni druge možnosti kot IVF! Diagnoza za to je potem: moški faktor. sicer pa tak pregled ni prav drag in se ga večina lahko privošči (mislim, da je znotraj okvira 50 EUR ali še manj).
Meni je ginekolog tako povedal, ker imam ITM previsok, se tu kar zaključi zadeva. Sicer uradno je izjavleno s strani zdravnika, da je njegovo seme BP. Jaz sem pa tudi BP, po pregledu UZ. Skratka shujšajte in delajte spontano na tem. Dobivam redno tisto Femaro, ki vam popravici povem se po njej tako slabo počutim, da jo nejemlem. Jaz se po njej zelo slabo počutim pa še občutek imam, da so to tako močni hormoni, da mojemu telesu neodgovarjajo (napihnejnost, bolečine v jajčnikih,…). Nekaj mesecev zdržiš mene so pa na tem terapiji držali leto… Komentar ginekologa pa še shujšali boste ker boste trimčkali (dokaz v pričo moža).
Zaradi tega, ker je partnerjevo seme bp, tudi ni potrebe, da bi me poslali na postopek za OBMP poleg zgoraj omenjenega. Malo sem dobila občutek, da se zadeve nekako pojavlajo v izgovor in prestavlanje drug na drugega. Če ni ta je ta, če pa ta ni pa ta… veste kaj mislim 🙂 No da poenostavim, ker pač vidijo problem v teži, je to prva bojna stena, ki jo je treba odmakniti ali se na njo izgovarja za nadalni postopek. Namreč tudi za inseminacijo, sem dejansko morala izseliti, verjetno bo zabvrnjen po komentarju ginekologa. Ker mi je diretno rekle ali gremo skozi glavo. Naj povem, da sem bila tudi pri drugemu ginekologu v Leonišču za drugo mnenje in sem dobila občutek, da so se skupaj posvetovali ali pa nevem so res tako napivlani iste citate, malo čudno ker je bilo skoraj vse isto. Da sva oba tiho izstopila iz ordinacije in se spogledala in rekla, ma če ti niso med seboj govorili. Sicer pri tej ginekologinji naj bi zlavo skozi zid dobila konzilij za inseminacijo, ki mi je že povedala, da bo povsej verjetnosti negativen. Zato me zanima ali lahko prisim v Leonišču, da se stanje kakovosti semena preveri ali ne? Mislim je podglaga, ker nezanosim? Oz.je možno da dobi mož od osebne zdravnice napotnico in gre npr. na kliniko dr. Rešu in mu tam podajo mnenje? Ker bi radi tudi mnenje dobili, da vemo kako pa kaj.
Spoštovani,
žal nimam posebnega vpliva na vašo obravnavo in usmeritev v OBMP. Lahko le dodam, da ej približno 1/3 parov neplodnih iz neznanega razloga, torej je na načelni ravni z obema vse v redu in tudi to je indikacija za postopek OBMP (IVF). Kakorkoli, vseeno je omejitev za vključitev v ta postopek previsok ITM. Vedenje o tem je obstajalo že nekoč, ampak se ga niso tako resno držali, zdaj, ko je potrebe po OBMP vse več, sredstev pa vse manj, pa so se očitno začeli tudi tega držati mnogo strožje kot prej. Ponovni pregled spermiograma si navsezadnje lahko tudi sami plačate, ker ta preiskava ni posebej draga. Če partner pri svojem splošnem zdravniku dobi napotnico, pa se v to nihče ne sme posebej vmešavati ampak morajo preiskavo izvesti. Kako je z napotnicami in s spermiogrami v ZC Dravlje, pa morate vprašati tam.
Hvala za informacije, ponovno bova dala pregledati spermiogram, da vidimo kako se je morfologija izboljšala upam da ne poslabšala. Ker verjetno bova dobila zopet samo številke 😉
Me pa zanima ali lahko kakor koli vpliva nat to, da bi se morfologija semena popravila? Namreč ima sedeče delo in verjento je tudi kle en faktor. Čeprav nikoli ni nosil ozkih oblačil ali spodnjega perila.
težko rečem. Vsekakor bi bilo smiselno opraviti fizični pregled tudi pri andrologu, saj obstajajo stanja (varikokela, hidrokela, stanje po vnetjih v področju spolovila in mod), ki lahko poslabšajo možnosti.
Ja to sem tudi jaz mislila, da ga bodo poslali v Leonišču kjer se zdraviva zaradi neplodnosti. A žal do tega ni prišlo, pač ni potrebe mi je bilo obrazloženo. Za fizični pregled, je tudi dovolj napotnica od osebne zdravnice (mislim isto napotnico, ki jo je izdala za pregled semena)? Namreč pregled bo dal seveda zopet v Leonišču, bi bilo pa super ker ima tam že kartoteko, da bi tam še pregled izvedli. Žal zopet ne veva ali to pokrije napotnica, ki jo bo osebna zdravnica izdala. Tudi sama mu bi znala razložiti.