razlaga rtg izvida
Spoštovani!
Prosim, če mi lahko razložite v nadaljevanju zapisani rtg izvid in če lahko napišete tudi kratko razlago pomena v izvidu omenjenih latinskih izrazov.
RTG LS-hrbtenice
Sveža posttravmatska sprememba na prikazanem skeletu LS-hrbtenice ni vidna.
Spina bifida LV.
Manjša anterolisteza LV bapram SI – za dokaz spondilolize LV/SI je potreben še polstranski posnetek spodnjega dela LS-hrbtenice.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Tina
Izvid pomeni, da ob poškodbi ni prišlo do kakršnih koli sprememb na skleletu ledvene in križne hrbtenice. Spina bifida L V pomeni, da zadnji del petega ledvenega vretenca ni zraščen povsem skupaj – to je razmeroma pogosta prirojena malformacija, ki običajno ne povzroča težav. Anterolisteza L V napram SI pomeni, da je peto ledveno vretence pomaknjeno nekoliko navzpred glede na prvo križno vretence. Spondiloliza, ki je omenjena, je obolenje pri katerem se prekine kostna povezava dela vretenca in to lahko povzroči premik enega vretenca nekoliko navzpred.
Najlepša hvala za odgovor.
Po ponovnem rtg slikanju sem prejel naslednji izvid:
N.dg.: spondylolisis LV/SI
Polstranske projekcije LS-prehoda:sigurnih znakov spondiloze ne pokaže. Dokaj izrazita artroza je na malih sklepih LV/SI obojestransko v bistveno večji meri levo.
Večjih težav s hrbtenico nimam, imam pa precejšne bolečine v predelu trtice , ki se pojavljajo predvsem ob sedenju.
Ker sem aktiven sportnik (deskanje na snegu, tek, kolo, motocross) me zanima, ali moram glede na postavljeno diagnozo omejiti svoje aktivnosti?
Zanima me tudi vaše mnenje,ali bi mi lahko v mojem primeru pomagal kiropraktik?
Hvala in lep pozdrav, Tomaž
Če imate bolečine v predelu trtice je pomembno, da se izogibate aktivnosti pri katerih nekontrolirano izpostavljate trtico udarcem oz. obremenitvam – lep primer je deskanje na snegu, kjer hitro lahko pride do poškodbe trtice. Sicer se pri težavah s trtico svetuje sedenje na mehki podlagi, pri hujših bolečinah lahko pomaga tudi blokada bolečega predela. Metod kiropraktikov ne poznam in jih ne bi mogel ocenjevati.