Razlaga izvida – neprehodnost jajcevoda
Prosim za razlago izvida. Starost 24 let, višina 164 cm, 55 kg.. Pred letom in pol so mi opravili diagnostično laparoskopijo. (vzrok operacije je bil, ker sem imela po prenehanju uživanja kontracepcijakib tablet Yaz boleče menstruacije in tudi druge spremembe v zvezi z bolečimi dojkami, mehkim blatom, potenjem). Naredili so mi test prehodnosti jajcevodov: desni jajcevod je normalno prehoden, levi jajcevod je neprehoden. Na izvidu piše tudi Status gin.: nullipara deflorata, vagina bp., porcija gladka, uterus v AVF, prim. vel., A+P prosti.
Spoštovani,
če vam ginekolog, kateri je opravljal laparoskopijo ni povedal nič bolj natančno, zakaj je en jajcevod zaprt (neprehoden), potem to jaz na daljavo in brez uvida v konkretno situacijo, to še mnogo težje pojasnim. Neprehoden je načeloma jajcevod zaradi prebolele pelvične infekcije (laično “vnetje jajčnikov”), ki nastane zaradi spolnih odnosov in okužbe, praviloma s klamidijo lahko pa tudi s čim drugim. Lahko pa je tudi le na videz neprehoden, če ga “začasno” maši zgoščena sluz, kar po dolgotrajni uporabi KT večkrat srečamo. Ta sluz se pogosto “izrine” med preiskavo prehodnosti jajcevodov, ne pa vedno.
Za zanositev je sicer dovolj tudi en prehoden jajcevod. Klinično so pa rodila v redu.
aha! Potem je bil pa najverjetneje za zamašitev oziroma okvaro enega jajcevoda kriv slepič oziroma vnetje slepiča.