Razlaga izvida ciklometrije
Pozdravljeni.Prosim za razlago izvida…,hvala.
EKG v mirovanju,sinusni ritem 75/min.ST bp.Pacienta obremenimo po protokolu BRUCE,3 min,etapo.Obremenitev je bila 9.3 MET-a,pacient je opravil 13.3 MET-a,kar pomeni 143%predvidene obremenitve.Max RR je bil 160/80 mm Hg,max frekv. 172/min,kar je 101% zastavljene obremenitve.DP 27300-primeren porast krvnega pritiska in srčne frekvence ob max.obremenitvi.Med testom ni težav.ST spojnica je ob max.obremenitvi kazala horizontalno ascendentne denivelacije v spodnjih,literalnih in sprednjih odvodih do 2.1 mm,ki so počasi izvenele v fazah počitka.
Izdana mi je bila napotnica za scintigrafijo miokarda z obremenitvijo.Star sem 50 let,ne kadim,občasno spijem kakšno pivo.Prosim za razlago,kako življenjsko nevarno je stanje.
Lepa hvala.
Leon
Spoštovani,
Denivelacija ST spojnice je lahko znak ishemije miokarda (srčne mišice). Zaradi suma na ishemijo (slabša prekrvavitev določenega dela srčne misice predvsem zaradi ateroskleroticne bolezni koronarnih (srčnih) arterij) so vas napotili na nadaljne preiskave (scintigrafija), ki bo pokazala če je res prisotna slabša prekrvavitev srčne mišice. Ugodno je, da pri obremenitvenem testiranju niste imeli subjektivnih težav in ste zmogli zelo visoke obremenitve. Prav tako je ugodno, da v vašem primeru tudi če bi šlo za ishemijo, gre za reverzibilno t.j. srčna mišica še ni poškodovana. Vprašanje je zakaj ste sploh bili napoteni na obremenitveno testiranje ? Skratka, počakajte na rezultate scintigrafije miokarda, ki bo pokazala zakaj se točno gre. Če bo potrebno, je naslednja diagnostična metoda višje stopnje koronarografija, ki je zaenkrat najbolj natančna metoda za ugotavljanje eventualnih bolezenskih sprememb srčnih arterij (koronark). Torej, brez nepotrebne skrbi.
Srečno!
Pozdravljeni.
Danes so mi v referenčni ambulanti naredili EKG,ki je pokazal neenakomerne utripe…,razdalje med krivuljami, niso bile enakomerne.Prosim za razlago,kaj naj bi to pomenilo,z obzirom,da imam termin za scintigrafijo miokarda čez 3 mesece.
Se pa ne počutim ok,na trenutke utrujeno,omoticno,čutim neenakomerne utripe srca…
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
Razlogov za neenakomerno utripanje srca je veliko. V večini primerov gre za nenevarne ekstra sistole, katere je doživel vsakdo vsaj enkrat v življenju. Nekateri s temi ekstra sistolami živijo celo življenje čeprav so zelo pogoste (tudi 20000 na dan). Seveda bi bilo treba za natačno naravo “neenakomernih” utripov, opraviti dodatne analize, npr. 24 urno neprekinjeno EKG snemanje srca. To se lahko opravi tudi samoplačniško pri marsikateri zasebni kardiološki ambulanti . Osebno sem mnenja, da pri vas gre bolj za psihične vzroke (stres, tesnoba..), saj ste zadnje čase izpostavljeni pregledom (obremenitveno testiranje, EKG, scintigrafija miokarda). Vse to vpliva na vegetativni živčni sistem, ki upravlja tudi z delovanjem naših organov kot je srce. Na to kaže tudi vaša izjava, da zdaj po EKG pregledu čutite nenakomerne utripe, prej pa se jih verjento niste niti zavedali. Zelo majhna možnost je, da neenakomerni utripi imajo kakršno koli povezavo z ev. ishemijo (slabša prekrvavitev srca), ki je prav tako, v vašem primeru, zelo vprašljiva. Izogibajte se stimuilansom (kava, cigarete, alkohol), zmerno se ukvarjajte s fizičnimi aktivnostmi, skratka živite normalno življenje. Vse to pozitivno vpliva tudi na delovanje srčne mišice. Ne se po nepotrebnem obremenjevati.
🙂
LP
Pozdravljeni,
prosim za razlago izvida UZ srca in Cikloergometrija (izvedena zaradi slabega počutja …). Star sem 60 let, telesna teža normalna, ITM 26, dokaj redno fizično aktiven.
UZ Srca: Aorta v balbusu meri 35 mm, atrija 46×42 mm, debelina sten v diastoli 11 mm, premer prekata bazalno 47 mm, iztisna frakcija 65%, hitrost na pulmonalni zaklopki je 0,80 m/s. Aortna zaklopka je trilistna, blago fibrotično spremenjena, hitrost na njej 1,25 m/s, regurgitacija je minimalna. Mitralna zaklopka normalna, transmitralni pretok normalen z E valom 0,66 in A valom 0,52. Tkivni dopler ima vzorec motene diastolne relaksacije levega prekata, prisotna je blaga regurgitacija 1 od 3. Na trikuspidalni zaklopki je prisotna minimalna regurgitacija. VTI iztočnega trakta levega prekata je 19,8 cm. Funkcija desnega prekata je primerna, TAPSE 18 mm.
Mnenje: Atrija sta primerne velikosti. Primerne dimenzije levega prekata z ohranjeno sistolno funkcijo in začetno moteno diastolno relaksacijo, hemodinamsko zanemarljive aortna mitralna in trikuspidalna regurgitacija. Perikard bp.
Cikloergometrija: Obremenitev na ciklometru do 112W, kar ustreza 5.8 MET. Dosežen je 94% predvidene max. srčne frekvence. Krvni tlak in srčna frekvenca sta porasla primerno. Pojavljale so se prekatne ES, nekajkrat v obliki para, v pozni fazi umiritve v obliki kratke prekatne bigeminije, kompleksnih motenje srčnega ritma ni bilo, ST segment je ostal povsem v izoelektrični liniji.
Ugotavljam izgubo aerobne zmogljivosti za 33%, uvrščamo ga v II.gunkc. razred. Dosežen dvojni produkt je 28400, ni znakov za ishemijo srčne mišice. Svetujem da opravi še EKG po holterju zaradi opisanih prekatni motenj srčnega ritma.
Lep pozdrav,
Brane
Spoštovani,
Kot je že iz izvida UZ srca razvidno, vse je v mejah normale.
Kar se tiče cikloergometrije pozitivno je to, da ni bilo znakov srčne ishemije, torej srčno ožilje, ki prehranjuje srce ni zamašeno (ni aterosklerotično). Občasni neredni utripi niso nekaj kar bi vas moralo skrbeti, sicer pa je predlagan 24 urni EKG holter, ki bo pokazal naravo srčne aritmije oz. ekstrasistol, ki so ponavadi nenevarne. Nenavadno je, da kljub redni fizični aktivnosti, ki jo omenjate, imate takšen padec aerobne zmogljivosti, po domače “kondicije”. Namreč že pri obremenitvi od samo 112 W, kar je zelo malo, ste dosegli že ca 150 utripov na minuto oz. 94% predvidene max. srčne frekvence, ki je za vašo starost ca 160 utripov/minuto.
Predlagam čimveč aerobnih vaj (hitra hoja, tek, kolesarjanje ipd..).
LP
Pozdravljeni,
najlepša hvala za pojasnilo. Očitno tudi v prejšnjih letih nisem imel veliko kondicije, ampak pri pretežno 12 urnih delavnikih v pretežno sedečem poklicu jo je res težko vzdrževati.
Na Cikloergometriji v letu 2010 (službene zahteve…) sem imel naslednje rezultate: max obremenitev 150W, najvišja sr. frekvenca med testom 159/min (odstotek predvidene max sr. FR 91%), najvišja PR med testom 165/105 mmHG, MET 7.4, dosežen dvojni produkt 26200.
Na cikloergometriji v letu 2015 je bilo obremenitveno testiranje do 181W, maksimalno dosežen PR je bil 214/121 mmHg, amx fr. 178/min (106%) doseženo 159W oz. MET 7,6 (88%), dvojni produkt 37.450. Zame je to presenetljiv rezultat, ker tudi takrat nisem bistveno bolje fizično pripravljen kot običajno.
Prejšnja leta za redno aerobno vadbo ni bilo dovolj časa, čeprav sem hodil na sprehode vsaj 3 krat na teden. Zadnja 3 leta izvajam sprehode tudi 4 do 5 krat na teden (vsakič vsaj 4km), del poti je tudi v hrib, kjer je tempo takšen da je puls nekje 120 – 130 torej v aerobnem delu. Tudi doma sem kar aktiven, ker imamo parcelo in vrt… Večja aktivnost zadnja leta se morda pozna tudi na vrednosti S-HDL, ki je sedaj 1.28 (ref 1.0) pred leti pa je bila 1.1 (ref 1.0) ali celo 1.1 (pri ref 1.6).
Že leta težave z hrbtenico in zelo pogoste bolečine v hrbtnem delu (med lopaticama…), čeprav na MR in pri nevrokirurgu niso našli jasnega vzroka. Sicer je na L1 ugotovljen hemangiom 1 cm in blažja kifoza ter skulioza, bolečine pa kar me pogosto omejuje za večje fizične napore… V letu 2016 sem imel tudi poškodbo z visoko napetostnim električnim tokom (3kV DC), in bil 7 dni v UKC (opeklina, monitoring…). Zanimivo je, da me takrat kardiološko niso obravnavali (čeprav je električni tok gotovo stekel tudi skozi srce), bil pa sem nekaj dni priključen na EKG in O2 monitoring… . Takrat sem res imel veliko sreče, da sem ostal živ, morda pa so tudi zaradi tega ostale določene posledice.
Nabavil sem si “pametni uro”, da bom lahko spremljal puls in obremenitev. Do jeseni pa bom nabavil tudi sobno kolo in tako tudi pozimi in ob slabem vremenu vzdrževal kondicijo. Če bo Covid situacija dopuščala pa bom lahko šel tudi na plavanje…
Vsekakor bom upošteval vaš nasvet in izvajal več aerobne vadbe, ter upam popravil kondicijo.
Lep pozdrav,
Brane