razlaga izvida
pozdravljeni! Prosila bi vas za razlago izvida 10 letnega otroka:
oba bobniča sta nekoliko motna in uleknjena
nosni pretin je dokaj raven, sluznica nosu rožnata
mandlji sta hipertofični, sukolentni
epipharynx: velike vegetacije
hypopharnx in larynx bp
palatinalni refleks nekoliko manj izražen
-R-, W, IND
5-6-V5-6
timpanogram: obojestransko nizka c krivulja z vrhom -202 desno in -208 levo, compilance desno 0,34, levo 0,27
stapes refleks obojestransko ni izziven
govor je nekoliko nosljajoč
romberg je negativen, pri tem močno mežika
unterberg bp
hvala
Spoštovani!
Izvid pove, da je žrelnica velika in da zaradi tega prehodnost nosu in predvsem “prezračevanje” srednjegaušesa skozi evstahijevo cevčico, otežana (moten, uvleknjem bobnič, c krivulja timpanograma).
Vse je odvisno kakšne težave imate, ker se na osnovi tega potem odločimo, kaj narediti.
LP IB.
Pozdravljeni!
Hvala za razlago izvid. na ORL je bila napotena, zaradi viroze z močnim glavobolom in vrtoglavico (letos že drugič) – vendar vzrok za vrtoglavico ni bil ugotovljen. K sreči je glavobol vmes minil. Je bila pa ugotovljena povečana žrelnica. Nekih posebnih problemov nima – je sicer imela pozitivne brise na streptokoka v lanskem letu (trije pozitivni brisi, vendar brez povišane temperature), kar pa se je sedaj odpravilo (bris negativen). Težav z dihanjem nima, naglušnost ne opažam (vsaj jaz kot mama), le rahlo nosljajoč govor (posebno ob rahlem prehladu). na izvidu je navedeno tudi vnetje Evstahijheve tube.
ORL je predlagal odstranitev žrelnici, še pred tem pa bi poskusil z izpiranjem s C viraminom in sprejem za nos Avamys. Vendar sem sedaj v dvomih, glede tega spreja, saj je navedenih kar precej stranskih učinkov. Zaenkrat samo izpira usta s c vitaminom. Tudi glede operacije žrelnice sem v dvomih, saj zaenkrat nekih posebnih težav nimamo. Kaj pa glede povečane žrelnice, a se ta v kasnejšem obdobju (puberteta,..) zmanjša.
Hvala za odgovor in vaše mnenje.
janja