Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija razlaga izvida

razlaga izvida

Spoštovani,
S trimesečnim dojenčkom smo bili napoteni na preiskavo APMD v Pediatrično kliniko, ker na desno uho v porodnišnici niso mogli izmeriti sluha. Po dobrem mesecu smo prejeli naslednji izvid:
APMD z audiometrijo: prag sluha za klik je bil desno pri 50 levo pa pri 30 dB; vrednost desno je bila za starost abnormna. Desno so bili pri normativni jakosti klika (80 dB) ponovljivi le valovi I, III in V s podaljšanimi latencami. Levo so imeli slušni izvabljeni odzivi možganskega debla primerno obliko; slabši je bil ponovljiv val V. Levo so bile za starost podaljšane latence valov I, II in III. Medpotencialni časi so bili primerni; nakazovala se je asimetrija z daljšima časoma III-V in I-V levo v primerjavi z drugo stranjo. Mnenje: Izvid je bil najbolj v skladu z zmerno prevodno/zaznavno motnjo desno. Levo so bile lahne abnormalnosti, najbolj v skladu z blago prevodno motnjo. Svetujem pregled pri avdiologih in ponovitev snemanja čez približno pol leta.

Kot laiku se mi zdi okvara resna, čeprav ne vem, kaj izvid sploh pomeni. Ali bi bili tako prijazni in mi razložili (npr. na primeru) kako glasne glasove naš dojenček s posameznim ušesom sploh sliši?
Kaj nam povedo valovi in medpotencialni časi?
Kako se da opisano okvaro zdraviti?
Ali bodo prišli v upoštev slušni aparati?

Zelo me skrbi (zaradi razvoja govora), ker moramo na pregled pri avdiologu kar dolgo čakati, saj pridemo na vrsto, ko bo dojenček star že več kot šest mesecev. Na forumu sem zasledila, da imajo nekateri dojenčki že pri štirih mesecih slušni aparat, zato me zdaj še bolj skrbi, če je okvaro sploh mogoče zdraviti oz. omiliti, ker se nas pusti zdaj čakati do šestega meseca.
Zelo lepo vas prosim za odkrite odgovore.

Spoštovani!

Ne preveč skrbeti, ker je sluh, po opisu, na eni strani praktično v redu, zaradi tega registrira okolico, kar je najbolj pomembno za razvoj. Če je naglušnost prevodna (vsaj del), se to zna tudi sama od sebe izboljšati.
Šepet je na primer 40 dB, le za orientacijo, kaj lahko sliši.

LP IB.

New Report

Close