Razlaga izvida
Spoštovani!
Prosim za razlago RTG vratne hrbtenice v 2 proj.
Izravnana vratna lordoza z nakazano kifotično angulacijo C4/C5.
Začetna i. v. hondroza v višini C4/C5 in C5/C6. V višini C5/C6 je vidna začetna spondiloza. Začetna do zmerna spondilartoza v višini C2/C3, C3/C4 in
C4/C5.Strukturno izgleda slikani skelet v mejah normalnega. Zavrti sta ante-kot retrofleksija.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
Izravnana vratna lordoza z nakazano kifotično angulacijo C4/C5. /izravnana ukrivljenost vratne hrbtenice navspred z izrazitejšim kotom navspred na nivoju 4. in 5. vratnega vretenca/
Začetna i. v. hondroza v višini C4/C5 in C5/C6. V višini C5/C6 je vidna začetna spondiloza. Začetna do zmerna spondilartoza v višini C2/C3, C3/C4 in C4/C5. /začetne obrabne spremembe med vratnimi vretenci od 2. do 6./
Strukturno izgleda slikani skelet v mejah normalnega. Zavrti sta ante-kot retrofleksija. /zavrt tako upogib vratne hrbtenice navspred kot tudi nazaj/
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Pred 2 mesecema sem bila udeležena v prometni nesreči kot sopotnica ob naletu drugega vozila v zadnji del, nato pa še trk v vozilo pred njim. Še zdaj me boli vrat kljub fizioterapiji – vaje, tens tako, da jemljem ketonal. Me pa zanima glede na izvid zgoraj ali je to posledica poškodbe in kaj mi priporočate glede bolečin? Morda bi šla še na MRI.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovana,
bolečina po takšnih poškodbah se lahko vlečejo tudi več mesecev, včasih celo let.
Priporočam Vam dodatek nežne masaže obhrbteničnih mišic, razgibavanje vratu do bolečin ter jemanje Ketonala po potrebi.
Če bodo bolečine vstrajale več kot tri mesece kljub izvedbi priporočenega zdravljenja Vam priporočam izvedbo magnetne resonance vratne hrbtenice.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
zgoraj naštete spremembe ne morem pripisati poškodbi. So pa težave, ki jih takšna poškodba sproži, pri obrabno spremenjeni vratni hrbtenici pomembno večje in običajno tudi trajajo dlje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Tudi jaz vas prosim za nasvet. V mesecu marcu je hčerko (16let) zbil avto. Na urgenci so bile postavljene naslednje diagnoze: COMOTIO CEREBRI, DISTENSIO MM COLI, CONTUSIO OMMAE SIN. Po nekaj tednih je šla na fizioterapijo (vaje IFT, UZ). Zaradi vztrajanja težav (boleča dorzifleksija in levo laterofleksjia) so jo v mesecu juliju napotili na ponovno fizioterapijo. Stanje se je še nekoliko izboljšalo, ostala pa je zmanjšana gibljivost v vratni hrbtenici, predvsem pri retrofleksiji. Funkcionalno slikanje je bilo brez posebnosti, na RTG vratne hrbtenice je videti nekoliko izravnano vratno lordozo.
Hči večkrat čuti mravljinčenje v nogah in rokah. Nevrokirurg, ki jo je pregledal svetuje, da opravi še MRI vratne hrbtenice, vendar pa je bil mnenja, da ne bo pokazala nič posebnega.
Ker pred nesrečo teh težav ni imela, me zanima kaj lahko še storimo, saj bi želela, da se razjasni vzrok težav. Težave jo ovirajo pri športnih aktivnostih (košarka, odbojka,…) Ali lahko pričakujemo še kakšno izboljšanje sedanjega stanja ali bo tako ostalo?
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
S.
Prvi korak je vsekakor slikanje z magnetno resonanco.
Sicer lahko poskusite še s previdno masažo obhrbteničnih mišic (najverjetneje gre za posledice poškodbe obhrbteničnih mišic) ter dvotedensko kontinuirano zdravljenje z nesteroidnim protivnetnim zdravilom (Nalgesin, Naklofen, Voltaren…).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Zahvaljujem se vam za hiter odgovor. Na MRI je hči naročena.
Ali morebitno poškodbo obhrbteničnih mišic, ki jo navajate MRI pokaže? Imam namreč občutek, da zdravniki hčerki več ne verjamejo, da ima res težave.
Kaj od športnih aktivnosti bi vi svetovali? Kako je s skakanjem čez kolebnico, ki jo imajo pri telesni vzgoji? Pri hčerki opažam strah pred telovadbo, ne vem pa,kaj je zanjo glede na stanje res primerno.
Lp
S.
Poškodba obhrbteničnih mišic običajno ni tako obsežna, da bi jo MR lahko pokazala. Lahko pa pokaže poškodbe medvretenčnih ploščic, do katerih lahko, sicer redko, pride pri tovrstnih poškodbah.
Sunkovite obremenitve (tek, skoke, hojo navzdol) do nadaljnjega odsvetujem.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Zahvaljujem se vam za odgovor.
S hčerko sva dobili izvid MRI:
Na osteoartikularnih strukturah vratne hrbtenice ni videti morfoloških patoloških sprememb ter bolezenskih sprememb intenzitete signala (manjša insula kompakte v korpusu segmenta Th1-strukturna varianta). Medula je primerno široka, normalne intenzitete signala.
Vljudno vas naprošam, če mi lahko o tem kaj napišete.
Hči je dobila opravičilo samo za gimnastiko, za vse ostalo, pa nam ni nihče nič svetoval in sem vam res hvaležna za nasvet. Vse kar ste napisali, hči res dela s težavo in tudi s strahom. Najbrž je smiselno osebno zdravnico prositi za dodatno opravičilo. Ima željo igrati rokomet, pa smo sedaj v dvomih, kaj narediti.
Ali je morda možen kak posvet tudi pri vas?
Lp
S.
Lep pozdrav!
Prosil bi Vas za razlago MRI ter CT in vaše mnenje oz.diagnoza,predvsem pa koliko je situacija resna za nadaljnje ukvarjanje s športom.
Sem 32 letni aktivni košarkar, pred 6.tedni sem si pri doskoku ob kontaktu izpahnil levo pogačico.V roku pol minute mi jo je reponiral prisotni terapevt
MR levega kolena:
Mestoma inhomogen signal v retinaculum patellae med.Stanje po parcialni rupturi.Na STIR sliki je viden zvišan signal kostnine v lateralnem femoralnem kondilu in v medialnem tibialnem kondilu bolj medialno.Gre za edem kostnine.Manjše hondralne in subhondralne lezije retropatelarno.Centralno zvišan signal v zadnjem rogu notranjegameniskusa v smislu mucinozne degeneracije.Manjše poke ni moč zanesljivo izključiti.Na STIR sliki je viden obsežen izliv predvsem poplitealno in v področju suprapatelarnega recesusa.
Mnenje: Laesiones osteochondrales patellae sin.
Status post. contusionem condyli lat. fem. sin. et med. tibiae sin.
Laesio cornu post.menisci med. gen. sin. susp.
Hydrops gen. sin.
CT levega kolena:
Patela je lateralno subluksirana,prisotna je začetna patelofemoralna artroza.Patela je bazalno robno naplastena.drobna poapnitev v mehkih delih ob lateralnem kondilu levega femorja ter dorzalno ob tibiofibularni sindesmozi.pl
Trenutno stanje:manjše bolečine pri hoji po stopnicah,manjši izliv pri hoji daljše od pol ure.Kaj več koleno še nisem testiral.Izvajam vaje z izstegnjenim kolenom ter masiram z ledom.
Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.
Instabilitas gen. dex. pomeni nestabilnost denega kolena.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Zahvaljujem se vam za odgovor.
S hčerko sva dobili izvid MRI:
Na osteoartikularnih strukturah vratne hrbtenice ni videti morfoloških patoloških sprememb ter bolezenskih sprememb intenzitete signala (manjša insula kompakte v korpusu segmenta Th1-strukturna varianta). Medula je primerno široka, normalne intenzitete signala.
Vljudno vas naprošam, če mi lahko o tem kaj napišete.
Hči je dobila opravičilo samo za gimnastiko, za vse ostalo, pa nam ni nihče nič svetoval in sem vam res hvaležna za nasvet. Vse kar ste napisali, hči res dela s težavo in tudi s strahom. Najbrž je smiselno osebno zdravnico prositi za dodatno opravičilo. Ima željo igrati rokomet, pa smo sedaj v dvomih, kaj narediti.
Ali je morda možen kak posvet tudi pri vas?
Lp
S.
Lep pozdrav!
Prosil bi Vas za razlago MRI ter CT in vaše mnenje oz.diagnoza,predvsem pa koliko je situacija resna za nadaljnje ukvarjanje s športom.
Sem 32 letni aktivni košarkar, pred 6.tedni sem si pri doskoku ob kontaktu izpahnil levo pogačico.V roku pol minute mi jo je reponiral prisotni terapevt
MR levega kolena:
Mestoma inhomogen signal v retinaculum patellae med.Stanje po parcialni rupturi.Na STIR sliki je viden zvišan signal kostnine v lateralnem femoralnem kondilu in v medialnem tibialnem kondilu bolj medialno.Gre za edem kostnine.Manjše hondralne in subhondralne lezije retropatelarno.Centralno zvišan signal v zadnjem rogu notranjegameniskusa v smislu mucinozne degeneracije.Manjše poke ni moč zanesljivo izključiti.Na STIR sliki je viden obsežen izliv predvsem poplitealno in v področju suprapatelarnega recesusa.
Mnenje: Laesiones osteochondrales patellae sin.
Status post. contusionem condyli lat. fem. sin. et med. tibiae sin.
Laesio cornu post.menisci med. gen. sin. susp.
Hydrops gen. sin.
CT levega kolena:
Patela je lateralno subluksirana,prisotna je začetna patelofemoralna artroza.Patela je bazalno robno naplastena.drobna poapnitev v mehkih delih ob lateralnem kondilu levega femorja ter dorzalno ob tibiofibularni sindesmozi.pl
Trenutno stanje:manjše bolečine pri hoji po stopnicah,manjši izliv pri hoji daljše od pol ure.Kaj več koleno še nisem testiral.Izvajam vaje z izstegnjenim kolenom ter masiram z ledom.
Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.
Odgovor:
Glede na ugotovljene kontuzijske spremembe je za pričakovati, da bodo bolečine prisotne vsaj 3 mesece.
Nadaljnje ukvarjanje s športom je odvisno predvsem od obsega poškodb sklepnega hrustanca na pogačici in/ali stegnenici ter od položaja pogačice glede na stegnenico. Pri okvarah sklepnega hrustanca so možnosti zdravljenja precej omejene, pri nepravilnostih položaja pogačice pa obstajajo tako možnosti neoprativnega kakor tudi možnosti operativnega zdravljenja.
Priporočam pregled s posnetki magnetne resonance (MR) in računalniške tomografij (CT), saj mi le opis posnetkov ne zadošča za konkretne nasvete.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
To pomeni, da je rekonstruirana sprednja križna vez zelo verjetno poškodovana (strgana?). V kolenu je viden tudi izliv (prosta tekočine, kri?), ki je lahko tudi posledica pretrganje vezi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih