Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija razlaga izvida

razlaga izvida

Spoštovani!
Prosim vas za razlago izvidov ulrazvoka:
Mezotelesistolen prolaps dela sprednjega lista mitralne zaklopke z manjšo mitralno insuficienco.Manjša trikuspidalna insuficienca. Kardiolog mi je predpisal propranolol 3 X 10mg.

Hvala in lep vikend

Na meji med levim preddvorom in levim prekatom je zaklopka, ki se imenuje “mitralna zaklopka”. Ta zaklopka sestoji iz dveh loput (listov), ko se levi prekat skrči, da iztisne kri v glavno odvodnico (aorto), sta loputki narazen. Ko je krčenja konec, loputki normalno tesno zapreta levi prekat in kri ne more iz aorte nazaj. Če je en list (loputka) premalo čvrst se vda pritisku iz aorte in nekaj krvi se lahko vrne iz aorte v levi prekat. Temu pravimo mitralna insuficienca. Tako stanje je pri nas tudi v desni polovici srca, kjer je trikuspidalna zakopka.

Tako stanje je v večini primerov prirojeno in je prisotno predvsem pri ženskah. Če bolnica navaja neke težave (rahlo zbadanje ali bolečine, neredne utripe), ji predpišemo propranolol ali podobno zdravilo, ki ga lhko jemlje daljši čas v količini, ki se pokaže učinkovita.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Najlepša hvala za odgovor. Zanima me, ali je to kaj nevarnega. Nikoli nisem imela problemov s srcem zadnje čase pa me neprestano boli oziroma peče v prsnem košu, že pri najmanjšem naporu sem utrujena in se mi poveča utrip, ki se potem noče umiriti. r Res je, da nisem ne vem kako fizično aktivna. Ali je nujno jemati propranolol. Na ultrazvok sem šla samoplačniško, k svojemu zdravniku pa nisem še šla z izvidi.
Še enkrat hvala za vaš nasvet in lep pozdrav

Prolaps mitralne zaklopke je prirojena napaka, prisotna pri velikem številu žensk. Nosilke prolapsa mitralke začnejo čutiti neke motnje (bolečine, zbadanje) pri srcu, v večini primerov po 20. letu starosti.

Motnje so lahko minimalne in jih bolnica komaj zaznava, so pa lahko zelo moteče. Bolnicam, ki imajo prehudo izražene motnje priporočamo zdrav življenjski slog z rednim zadostnim gibanjem. Če to ne pomaga, predpišemo propranolol v količini 20-80 mg na dan, ki ga bolnica lahko jemlje daljši čas. Včasih predpišemo tudi majhne odmerke pomirjeval.

Lep pozdrav!

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Še enkrat se obračam na vas s prošnjo za pojasnilo. Dobila sem tablete Propranolol, pa me zanima , kako je s sočasnim jemanjem antidepresiva (zoloft 50) , hormonskih tablet (activele) in Jodida 100. Nekaj sem brala v navodilih , da ima nenadno prenehanje jemanja propran. lahko hude posledice-Kakšne?

Hvala za odgovor in lep dan vam želim

Kolikor mi je znano, ni interakcij med zdravili, ki jih sedaj jemljete. Morda so vam zdravniki rekli, da je pri jemanju več vrst zdravil včasih boljše, če bolnik ne vzame vseh hkrati. Če bolnik dobiva večje odmerke Propranolola se lahko zgodi, da mu ob nenadni prekinitvi zdravljenja, krvni tlak naraste oziroma da dobi napad bolečin pri srcu. Da se izognemo temu zapletu, naročimo, da to zdravljenje prekine potem, ko je v nekaj dneh postopno znižal odmerke zdravila.

Lep pozdrav!

Spoštovani gospod doktor!
Ponovno se obračam na vas z vprašanjem. Od sredine januarja jemljem tablete propranolol 2 x 10 , četrt tabletke zjutraj, četrt zvečer. Od takrat se mi ni več pojavilo hitro bitje srca , vsaj ne tako močno kot prej. Me pa še vedno pogosto peče pod prsnico in boli na levi strani, včasih kar hudo.Ponoči se zbudim zaradi tega, na levi strani ne morem ležati.Boli me leva roka na notranji strani nadlahti , čutim kot da je težka in mravljinčasta,.
Pogosto me tudi tišči v glavo, čutim nekašen pritisk v vratu in za ušesiin v čeljustih.
Naj povem, da ko kaj delam, nimam problemov razen da sem zelo hitro utrujena. Jemljem še vedno tudi zoloft in activelle, občasno pa tudi leksaurin 1,5 največ enkrat na dan.
Ali so te težave lahko kaj povezane z mojo diagnozo-prolaps mitralne zaklopke ali kaj bi lahko to bilo. Kako je z leksaurinom, ali lahko kaj vpliva na ostala zdravila. Mene je namreč strah infarkta.

Za vaš odgovor se že vnaprej lepo zahvaljujem in vam želim lep dan

Bolečine, ki jih navajate, kažejo bolj na motnje prekrvitve zaradi sprememb v vratni hrbtenici kot na bolečine zaradi prolapsa mitralne zaklopke. Morda pa gre le za živčne motnje ob prolapsu mitralke.

Nadaljujte zdravljenje z dosedanjimi zdravili. Lahko vam bo koristil kakšen odmerek Lexaurina več. Upoštevajte še ginekologa.

Lep pozdrav!

New Report

Close