Razlaga izvida
Spostovani,
partner je slabe tri leta nazaj prebolel miokarditis. Stanje in pregledi od takrat ok, razen izredna psiholoska obremenitev. Partner je star 33 let, 187/118 kg. Na zadnjem izvidu uz pa pise tako normalen iztisni delez levega prekata z diskretniminpodrocji hipokinezije, sicer je izvid v mejah normalen. Izvid je ugoden, terapija nase strani ni potrebna.
Prosim za razlago.
Hvala ll
Hipokinezija pomeni manjša gibljivost, ki v tem primeru je nepomembna. Zato je funkcja srca normalna. Zelo priporočam zmanjšanje telesne teže. S tem se bo zmanjšala nabrana maščoba okrog srca in bo srce lažje delovalo. Proti motenemu razpoloženju priporočam zdrav način življenja, kamor spadajo tudi polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo 5 – 6 krat na teden
Spoštovani dr. Cibic!
Prosim za pomoč.
16.4. me je naenkrat začelo močno stiskat v prsih natančneje ob levi prsnici,srce pa dobesedno ponorelo, nisem imela zraka. Ker je bila sobota so me odpeljali na urgenco. Utrip 130 Tam so mi naredili ekg 3 × v času7 ur ter odvzeli kri. In me hospitalizirali.
Troponin I je bil prvič 5,0 drugi 1,2 tretji 1,6.
Ekg je bil vsakič drugačen tako so rekli.
Naredili so še UZ srca in 19.4 in sistolana funkcija 70%, diastolna funkcija ohranjena, mitralna zaklopka v mejah normale, hitrost E vala je do 85, A vala pa do 60cm/sek.premer aorte v ascedentnem delu 2.6cm.Nad trikuspidalno zaklopko je prisotna insuf.I.stopnje. D.ventrikel meri 2.5cm L.atrij 3.9×3cm D.atrij 3.7×3.5cm. Perikard v mejah normale. V torek sem šla domov. Diagnoza torakalna bolečina.
V nedeljo 24.4. sem ponovno čutila stisk v prsih, težko dihanje in povišan utrip 125 tudi v mirovanju skozi celi dan. Zvečer sem bila že tako utrujena da sem šla spet na urgenco naredili so ekg in zaključili. Diagnoza sinusna tahikardija. Vse dni od nedelje pa še danes čutim da me tišči v prsih utrip pa divja preko 100. Zdaj me že precej skrbi kaj je narobe. Osebna zdravnica pravi da je to psihično. Da naj se umirim.
A kljib temu se neprestano sekiram. Prosim Vaš nasvet in obrazložitev izvida. Hvala.
Lep pozdrav
Zaradi neprijetnih senzacij pri srcu, ki so spremljale pospešeno bitje srca ste v kratkem časovnem razmaku dvakrat obiskali “urgenco”. Tam so opravili potrebne preglede. Ugotovili so minimalne spremembe v srcu, ki niso potrebne zdravljenja in vas zato odpustili, verjetno s priporočilom, da poskrbite za zdrav način življenja. kamor sodijo nekajenje, skrb za uravnoteženo prehrano, izogibanje stresnim situacijam, 5 – 6 krat na teden polurni sprehodi, deloma s pospešeno hojo, eventuelno jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Če bo trajalo pospešeno bitje srca lahko poizkusite učinek tablet Procoralan, ki ga bost dobili pri izbranem zdravniku.
Spostovani dr.
Se zahvaljujem. Za odgovor. Bi pa se nekaj.
Bila sem pri osebni zdravnici in mi je predpisala concor cor 1.25.
Naj jemljem po potrebi.
Glede na to, da imam obcutek, da me neprestano nekaj tiska v prsih kot bi imela neko breme sem v strahu, da je kaj narobe.
Vse na par dni imam drisko in crvicenje. Slabo se pocutim in ne morem prav jesti, spim zelo slabo. Opravila sem tudi gastroskpijo, kjer so mi ugotovili gastritos in zelodcno bakterijo.
Za vse skupaj sem v strahu, da je kaj hudo narobe. Najbolj to breme ki me drzi v prsih.
Prosim vas za nasvet. Hvala.
Lp
Ksenija
Mislim, da ni razloga za skrb. Navedene težave kažejo na “nevrovegetativni sindrom” zaradi stresnih vplivov. Mislim, da bi zadostovalo poleg Concorja še jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Najlepša hvala za odgovor. Samo to me je zdaj malo prestrašilo. Medtem so prišli še ostali izvidi ki pravijo :
Ekg: sinusni ritem s fr.74/min, normotip
Focus: zelo slaba vidljivost, kolikor lahko ocenim LV večji od DV, eye balling dobra krčljivost LV, abd. aorta norm. široka
RTG pc :sinusni ritem s fr. 74/min, normo tip. Srce je normalno veliko, aorta je rtg primerna.
Srčni markerji S,P-cTnI v mejah normale <0.015
Edino kar je odstopalo v izvidu je nekoliko zadebljene stene bronhijev.
Mene zdaj zanima ali je smiselno nadaljevati s preiskavami ? Ker zdravnica je rekla da je vse v redu v izvidih. Če prav piše o nekakšnih abnormalnostim na zgoraj omenjenem EKG izvidu
Zahvaljujem se v naprej za odgovor. Hvala.