razlaga diagnoze
lp-Konec decembra lanskega leta , sem pri smučanju dvakrat padla na hrbet.Narejen je bil ct segmenta L5-S1, ki govori za manjšo asimetrično širokobazno lateralno protruzijo diskusa L5-S1 levo z znaki delne obliteracije levega foramena in levega lat. recesusa.Degenerativne spremembe malih sklepov na nivoju L5-S1.
Pregledana sem bila na travmatološko-ortopedskem konziliju,kjer je bilo podano mnenje,da gre za nezaraščen dorzalni lok segmenta L5 desno z začetnimi degenerativnimi spremembami.
Obiskovala sem ft,vendar se bolečine niso bistveno zmanjšale-bolečina se širi iz križa vzdolž levega stegna po notranji strani do kolena,nato še do stopala.Bolečina se z naporom poveča.
Th:dobila sem topično blokado ledveno (xilocain in depomedrol),vendar so bolečine hujše,kot so bile pred to blokado.
DIAGNOZE so bile naslednje:
M545: LUMBALGIA CHR.ST. POST CONTUSIO REG. LUMBOSACRALIS
m511: PROTUSIO DISCI l5-s1 SIN. MINIMA
uPAM,DA SEM NAPISALA RAZUMLJIVO,HVALA LEPA ZA PODANO RAZLAGO IN MNENJE,LEP POZDRAV-LEJČIKA
Možno je, da je opisani nezaraščeni dorzalni lok vretenca L5 vzrok za perzistiranje težav. Kljub temu je kot sem že napisal smiselno vztrajati s konzervativno terapijo v obliki izogibanja preobremenjevanja ledvene hrbtenice in radnega izvajanja ustreznih vaj za hrbtenico po možnosti tudi v kombinaciji z drugimi oblikami fizikalne terapije kot so interferenčni tokovi, magnetoterapija. laser in trakcija. V primeru, da se težave ne umirijo je alternativna možnost le operativna terapija.