Razdvojena
Spoštovani “sprehajalci in obiskovalci” foruma dajte svoje mnenje glede spodaj napisanega in ali je to res obsojanja vredno ?
Imam teto, ki sva si zelo blizu. V dobrih odnosih vsa že več kot 37 let. Skratka, v enem obdobju, ko sem potrebovala denar sem ga dobila od nje brez, da bi zanj prosila. Do tukaj vse ok in prav.
Doma pa sem tako v razgovoru nič hudega sluteč rekla, da sem vesela glede denarja in pa, da sem si ga tudi “zaslužila” glede na mojo dolgoletno pomoč njej. Sem se vseskozi veliko angažirala za njo, z veseljem in brez pričakovanja kakšnih povratnih koristi. Lahko bi že kdaj kaj vzela od nje je bila priložnost pa sem zavrnila, ker nisem potrebovala, pa ni bilo malo!
Problem: moj partner mi očita, da takega stavka NIKOLI ne bi smela izgovoriti, ker denar je ena zadeva beseda “da sem si ga zaslužila” pa nedopustna.
Sedaj sem v dilemi, ali sem res rekla kaj tako strašnega, ker resnično nisem mislila nič slabega? Samo to, da sem jaz njej tudi vedno bila na voljo in da mi je sigurno dala z razlogom. Da je upoštevala mojo naklonjenost in pomoč njej. O tem denarju sem povedala še dvema osebama, ki sta ji najbliže in tudi poznata najin odnos in njuno mnenje je bilo, da je prav naredila in “da si zaslužim še več”.
Tudi onidve sta uporabili to besedo in jaz sedaj res ne vem ali ima partner prav, da tako misli, ker osebno se zaradi takega njegovega mnenja zelo slabo počutim. In resnično sem mislila V SMISLU POHVALE, Z NJENE STRANI, IN NE DA SEM GA DOBESEDNO ZASLUŽILA, ker ji nikoli nisem pomagala za denar.
Hvala za vaše branje in prosim kaj menite vi o tem;.Lp
Spoštovana neliNELI,
kar naravnost vam bom povedala, kaj jaz osebno menim o tem 🙂 Menim, da je imenitno, ker imata s teto tako lep odnos, bogat z velikodušnostjo in spoštljivostjo. In da ste si podarjeni denar zaslužili natanko tako, kot pravite, v smislu pohvale oziroma zahvale. Če ga ne bi imela in vam ga ne bi mogla dati, bi bili pa ravno tako veseli kakega drugega izraza hvaležnosti, pa tudi če samo v besedah. Takšen odnos je lepo videti in privoščim vama, da bi ga vedno uživali.
Seveda je problem drugje, v vajinem partnerstvu. S partnerjem imata vsak svoj prav (razsojati, ali imate prav vi ali on, je nesmiselno in neproduktivno, saj razsojanje spada le na sodišče in v čisto drugačen kontekst). In s tem ni nič narobe, saj sta vsak zrasla s svojimi vrednotami in si skozi življenje oblikovala svoja prepričanja in mnenja in najbolj normalna stvar pod soncem je, da se partnerja ne strinjata v vsem. Boli pa vaju, da drug drugega ne slišita. Partner vam je s svojo pripombo pritisnil na točko, ki vas je izredno zabolela. Prav tako je nekaj v vaši izjavi zelo močno zbodlo njega. Ali premoreta toliko ljubezni do medsebojnega odnosa, da sta pripravljena raziskati, od kod ta različnost pogledov? Najbrž se je na denar v vajinih primarnih družinah gledalo različno. Pregovor Denar – sveta vladar ni nastal naključno. Denar nosi s seboj močno čustveno nabiti energijo, v zvezi z njim se različnim ljudem porajajo različni občutki, od strahu do gnusa, od veselja do prezira, od nenasitnega pohlepa po moči do sproščenega občutka, da bo zame vedno poskrbljeno.
Verjamem, da bi vaju (umirjen, spoštljiv) pogovor o tem pripeljal do zanimivih spoznanj.
Lepo vas pozdravljam,
Ker si prosila za več mnenj in ker vem, kako je to, ko želiš, da ti ljudje odgovorijo (če že berejo temo), evo še moje mnenje:
Jana ti je seveda dala absolutno najboljši odgovor, najprej s tem, da nima smisla soditi, kdo od vaju ima bolj prav, kot tudi, da bi vama pogovor o tem, kako se je gledalo na denar v vajinih primarnih družinah, razkril mnogo zanimivosti. In ko si bosta, če si bosta, povedala, kako gledata na denar, kako sta bila naučena, bo vajina jeza gotovo zbledela (kot tudi strastna želja po temu, da en drugemu “dokažeta” svoj prav). Sicer lahko zaideta v temo prepirov in besa, ki nikamor ne vodi.
Jaz sem pač bila vzgojena tako, da sem na vaši strani, če že rabite tak odgovor/potrditev, ampak to vam v odnosu s partnerjem nič ne koristi. Bog ve, kako so pri njih doma gledali na denar oz. na tak način podarjanja denarja. Mogoče pa, kdo ve, ti on po eni strani podzavestno zavida, ker sam nikoli ni bil deležen takega super darila? Namreč, težko verjamem, da bi ga zavrnil. Ti veš, da teti nisi pomagala, ker bi po tihem čakala, da bo dala od sebe eure, ampak ker jo imaš preprosto rada, ker se lepo razumeta. V nekem trenutku si ti bolj rabila denar kot ona in lepo ga je razporedila, da je bilo prav. Če ga sama ne rabi, zakaj bi ga nalagala in kopičila kot en hrček. Modri ljudje vedo, koliko rabijo za to, da so srečni, da dostojno preživijo. Preostanek (če imajo tako srečo, da ga imajo) pa darujejo in se s tem počutijo še bolje. In zakaj bi tvoja teta npr. darovala tujcem, če lahko pomaga sorodnici, ki ji je pri srcu? Včasih kdo po facebook-u sprašuje, kdo pozna koga, ki zares rabi pomoč. To ti da vedeti, da eni še imajo viška denarja in bi se radi bolje počutili s tem, da nekomu pomagajo.
Morda si se res nekoliko nerodno izrazila, da si si denar “zaslužila”, ampak meni se zdi pomembno, da TI veš, kaj si s tem mislila in kako je na stvari. Zakaj bi gojila slabo vest, če tega ne rabiš in če veš, kaj si in kdo si? Ne dovoli, da ti nekdo (pa čeprav tvoj fant) v imen ljubezni nabija slabo vest za brez veze. Tega res ne rabiš.