RAWA
Enkrat sem že napisala, da bi rada pomagala afganistanskim ženskam, ki so pod Talibi seveda grozljivo zatirane, ne smejo delati, bearčijo, nimajo nobenih pravic itd. Poslala sem jim mail in odpisali so mi, z napotki, kam naj kaj pošljem.
Potrebujejo seveda denar, pa čim manjše kamere/fotoaparate, ker je tam prepovedano snemanje/fotografiranje, to združenje af.žensk pa bi rado posnelo čimveč dokazov o talibanskih grozodejstvih, ki se dogajajo.
Zdaj pa me zanima: koliko verjamete, da bi kamera, ki bi jo rada poslala, res prišla na cilj?? Sploh zdaj, ko je tam še večji kaos, kot prej? Ste kdaj pošiljali denar v človekoljubne namene? Koliko se ukvarjate s takimi stvarmi? Koliko zaupate človekoljubnim organizacijam?
Hvala!
Prvič ne verjamem, da bi prišla na cilj.
Drugič:
Včeraj sem gledal na televiziji Studio city, eno bosanko, ki živi v izgnanstvu pri nas v Sloveniji in je pesnica, ki je govorila, da večina zahodnjakov ne razume ISLAMA in zato ne razumjo, zakaj je tako z ženskami, rekla je,da so si same izbrale tak način življenja in da ga morajo sprejeti.
Upam,d a sem jo prav razumel, kajti en razumem čisto dobro, zakaj se potem tako razburjajo o emancipaciji, če pa želijo tako živeti, baje je tak islam in če so verne tako delajo.
Če si je kdo predstavljal njen komentar drugače, naj prosim piše.
primož
Pozdravljena!
Tudi jaz ne verjamem, da bi kamera prišla na svoj cilj.
Se pa strinjam, da zelo verne ženske v islamu ne želijo emancipacije (gre predvsem za revnejši sloj, ki se o spremembah v družbi sploh nima časa ukvarjati, saj se bori za golo preživetje). Vladajoči sloj pa je razdvojen. Nekateri so za, nekateri proti. Odvisno je tudi od države, recimo Turčija in Afganistan se bistveno razlikujeta, pa sta obe islam. Mislim, da je vse skupaj odvisno od stopnje fanatizma.
Drugače se pa strinjam s teboj Primož. Moški del islama želi napredek, samo le tako, da se le-ta ne bi tikal tudi žensk. Zdi se, da so tako vzgojene in želijo tudi takšne ostati (velika večina njih).
Globoko pa spoštujem ženske, ki si prizadevajo za emancipacijo žensk, kajti te tvegajo ogromno, zato si zaslužijo vse moje občudovanje.
Lp
Pia
Rawa je bolj politična organizacija od drugih, neodvisnih, vendar je tudi bolj afganistanska in organizirana (glede na ubito voditeljico Meeno) . Druge so še, npr.:
http://wapha.org/
http://afghanwomensmission.org/index.shtml
Internet postaja pomembno orodje pomoči, obveščanja, zbiranja informacij, kar je dobro, čeprav obstaja določen podton nezaupanja. Na vseh omenjenih straneh boste našli poročila o tem, kakšno je življenje žensk v Afganistanu zadnja leta. Njihovo trpljenje ni priklicalo nobene vojaške pomoči ali podpore…
Kar pa se pogledov na islam tiče, je jasno, da obstaja več različnih. Boudjedra si je s svojim odličnim romanom Odslovitev (najraje vam niti ne povem, za kaj gre – kar lotite se ga) nakopal nase “fatvo”, smrtno obsodbo, ki spremlja tudi njegovega morebiti bolj znanega in razvpitega literarnega kolega Rushdie-ja.
Odslovitev je kljub mestoma naturalističnim in obscenim prizorom odlična kritika islamskega zatiranja žensk in to od nekoga, ki je bil vzgojen v islamu in je sam islamske vere. Odslovitev ni knjiga, ki bi trdila, da je islam napačen! Toda nas, tujce, ki se navadno vtikamo v pravice žensk pod islamom, pouči, v katerih rečeh smo v zmoti in kje imamo nemara prav…