Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija rastlinska smetana

rastlinska smetana

Pozdravček,

sinko je alergičen na KML, jajca in še nekaj za vprašanje nepomembnih stvari. Za kuhanje uporablja 2 vrsti sojine smetane, ki pa ju (mogoče samo jaz) ne uspem stepsti – torej grejo bolj v omake, pa zavitke,…..
In zdaj vprašanje – večkrat sem že prebirala deklaracije rastlinskih smetan in se mi zdi, da čisto vse pa niso “prepovedane”. Ali mamice otrok s podobnimi alergijami uporabljate katero od teh sladkih smetan??
Hvala,

Alenka

Moja hči je od tretjega meseca alergična na kravje mleko in nobena od rastlinskih smetan ji žal ne odgovarja. Poizkusi mu dati za noževo konico smetane in počakaj na reakcijo… držim pesti, da je ne bo!!!!!

lp, T.

TT, hvala.
Včeraj sem si vzela čas in pazljivo prebrala vse rastlinske smetane, ki jih imajo pri najboljšem sosedu. Žal res nobena ne odgovarja, čeprav so v deklaracijah najrazličnejši opisi od mleka v prahu, do mlečnih proteinov, kazeina… Moraš prav dobro poznati vse finte, da ne nasedeš:).
LP, Alenka

Vse rastlinske smetane in ostali kao rastlinski nadomestki kravjih zadevščin so za alergike neuporabni, ker sicer ne vsebujejo živalskih maščob, zato pa živalske (se pravi kravje) beljakovine. Tako je tudi z margarinami (razen seveda z Geo, Vitaquell…).

Mogoče ena ideja (odvisno, za kaj rabiš stepeno smetano) – če jaz rabim kaj penastega, s tistim malim mešalnikom napenim malo sojinega mleka, tako kot to delajo z mlekom, ki ga dajo na kapučino.

Kolikor jaz vem je hulala brez zivalskih mascob. Mi jo uporabljamo od prvega leta naprej.

Hulala je res brez živalskih maščob, vendar so pri alergijah problematične živalske beljakovine, te pa skoraj zagotovo vsebuje.

Sorry, sem mislila beljakovine seveda. Na njej ne pise, da bi jih in moja punca nima reakcije.

No, to je pa za marsikoga seveda dobra novica. Verjetno pa je v smetani kar nekaj E-jev, in je midve s hčerko ne bi smeli, ker imava tudi tu prepoved 🙁

Kaj pa sojina smetana…jaz sem jo vceraj kupila in je se lepo v hladilniku. A se ta stvar sploh miksa, ker gor nic ne pise?

A kdo to pozna?

Hvala vsem.
Sojino smetano poznam in tudi precej uporabljam. Eno vrsto imam za kuhanje (od Provamela), drugo (soya cream) pa za zavitke, pite in podobne sladke stvari. Enkrat sem jo poskusila zmiksati pa mi ni uspelo, tako da mislim, da se je ne da stepsti. V bistvu bi mu rada kdaj naredila še kakšno drugo slaščico in sem se spomnila, da več glav več ve:). Drugače pa kar dobro shajamo z dovoljenim, tako da bomo že preživeli brez stepene smetane.
LP, Alenka

New Report

Close