Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Rast – kdaj k zdravniku?

Rast – kdaj k zdravniku?

Pozdravljeni!

Sem mamica enojajcnih dvojckov, ki sta rojena v 35. tednu zaradi prevelike razlike v teži in pa zaostanka v rasti manjsega dvojcka. Ze na nuhalni so mi povedali, da je eden manjsi, ker se je celila neenakomerno delila in bo tudi ostal manjsi skozi zivljenje, ceprav sta enojajcna. Oba sta bila rojena s 46cm, vecji 2810g in manjsi 2275g. Skratka, po porodu sta hitro napredovala in celo prehitela vrstnike v tezi in rasti. Po enem letu pa se je rast skoraj ustavila, sploh pri manjsem, ki ima pri 19. Mesecih komaj 80cm. Ze ko so ga izmerili januarja je imel 80cm,ponovno so ga izmerili na sistemastkem aprila letos, prav tako 80cm in danes sem ga soet izmerila, spet 80cm. Pediatrinja je na sistematskem mislila, da gre za napako pri merjenju in so ga izmerili veckrat, vendar so vsakic izmerili isto (prej manj kot vec). Tudi vecji dvojcek raste pocasi, vendar pri njemu gre vsaj par milimetrov navzgor (ima cca 83cm). Sta normalno razvita, motoricno sploh, v vrtcu lepo sodelujeta, jesta normalno in imata normalno telesno tezo (11.5 in 12.5kg). Obseg glavice je pri obeh normalen. Zanima me, kdaj lahko govorimo o zaostanku rasti in kdaj poiskati zdravnisko pomoc? Naj dodam, da sem jaz visoka 168cm,moz pa 170cm. Nisva najvisja in vem, da otroka tudi ne bosta veliko visja od tega, vendar me zaostanek rasti vseeno skrbi. Naj dodam da je bil manjsi dvojcek v rasti vedno na 50 percentili glede na vrstnike, sedaj pa je padel na 9.

Najlepsa hvala za pomoc in lepo pozdravljeni!

Meritve večkrat ponovimo in če v nekaj mesecih (4-6 mesecev) ni prirastka višine, lahko govorimo o upočasnjeni rasti ali o zastoju rasti (če ni nobenega prirastka). Pediiatrinja napoti otroka k pediatru endokrinologu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!
Pred par dnevi smo imeli ponovno merjenje in otrok v pol peta ni zrastel popolnoma nic (izmerili so ga celo 0.5cm manj). Tako meri pri skoraj 21 mesecih samo 80cm. Ker ni padel pod 5 percentilo (ampak je rahlo nad, niti eno celo percentilo) ga ni dala pod nujno, zato bomo na pregled cakali verjetno pol leta. V pol leta je padel iz 50 na 5 percentilo. Pediatrinja ni znala povedati zakaj je prenehal rasti, mene pa skrbi, in me zanima zakaj pride do zastoja rasti? Se lahko posledice odpravi in vseeno doseze normalno visino? Brat dvojcek, enojajcni, ima 5cm vec, ceprav sta rojena isto dolga.

Vzrokov za upočasnjeno rast ali zastoj rasti je toliko, da bi zapolnili kakšna 2 ali 3 liste A4 formata. Vedno začnemo pri najbolj verjetnih (pogostih) k manj verjetnim.
Najprej izključujemo kronična vnetja (npr. sečil, kronična črevesna bolezen, kamor spada tudi celiakija). Pediater na osnovi rastne krivulje že usmeri preiskave in napotitev tako, kot se je po poteku zdelo najbolj verjetno.
Razumem, da se vam zdi čakanje na pregled dolgo, pa vendar gre za rast, ki je sama po sebi počasna, nekateri znaki se pojavljajo ali izrazijo šele kasneje. In več kot je podatkov, lažje je postaviti diagnozo.
Pričakovana končna višina je odvisna od vzroka zasotanka. Trenutno ni mogoče napovedati, ali bo končna višina primerna.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

Rodila sem fanteka z carskim rezom, 56cm/4090kg. Dojenček je zdaj star 2 meseca. Pri prvem mesecu je zrasto za samo 1cm, meni se to zdi zelo malo, ampak nič ni bilo omenjeno, da bi bilo kaj narobe? Teža pa poteka super, takrat v posvetovalnici pri 1mesecu je imel 5260, zdaj pa že ima 6kg, ko ga doma vagamo. Probala sma ga izmeriti, in še vedno kaže nekje 57,5cm. Kako to, da je rast tako slaba, teža pa tako velika?

Me tudi zanima zdaj, ko je vročina se polno dojima na cca 2h, pač ko vidim, da že prstke ama mu dam zizo. Ampak vidim, da vcasih nimam dovolj mleka ali se mi pa samo zdi, opazim da zacne po par minutah jokat oz jamrati vmes med dojenjem, in pogledam pa v nastavku res ni nic mleka. Ga odstavima spet probam in spet zajamra. Ampak, če bi ga dojila kot sem na zacetku na 3h, je pa vedno bilo dovolj mleka je popil cca 100ml na obrok. Zato sem mu dala mlecno formulo novalac. Po njem je zacel bruhati in to prav ven izbruhno kr ogoromno, danes pa 3x zaporedoma, da me je že bilo strah, da bi se zadavil z bruhanjem. A mislite, da mu škodi to? Kaj mu drugače naj dam? Vcasih mu tudi vodo dam za piti, to baby love iz D&m ko ne rabis prekuhavati, isto naredim s tem dodatekom. Mleka tolko nimam ocitno, ceprav mi vcasih spi po 6h na noč, in se zbudim z trdimi prsami kot kamen.

Imam še tretjo vprasanje. Z 4 mesecami bom ga začela hraniti z gosto hrano. Do dopolnjenih 6 mesecih bom ga hranila na polno kolko se le da pri sebi. Pol pa sem se odločila, da bi zacela dojiti vedno manj, da bi mu to mlecno formulo davala, koliko bo potrebno še do cca 10 mesecih, ko zacnejo pol ze jesti druzinske obroke brez potrebnega dodatka oz mleka. Kako narediti zaustavitev mleka? Imela sem ze 2x mastitis in se bojim, da ga bom spet pol dobila, ce bi pustila mleko v dojki.

Hvala, lp

Verjetno ste kakšno meritev opravili tudi pri pediatru. Svetujem, da ga izmeri izkušeno osebje.

Ko otrok tlači prstke v usta, ni nujno, da je vedno samo lačen. Če se je prej usšpešno dojil na 3 ure, morda želil samo ugodje (dudica?). Sicer svetujemo vsaj v prvih mesecih bolj primerne formule. Najprej podojiti, nato dodate.

Gosto hrano uvajamo po dopolnjenih 4,5 mesecih. Ko zmanjšamo dojenje, se tudi tvorba mleka zmanjša, običajno dojenje usahne samo od sebe.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close