Ranjena posteljica
Pozdravljeni, na vas se obračam z vprašanjem glede krvavitve. Stara sem 30 let, 1. nosečnost, 11+1, do sedaj vse ok glede na UZ. Nuhalne še nisem imela. Zaradi manjših krvavitev v začetku nosečnosti jemljem Utrogestan 200. Vstavljam si jih z aplikatorjem. Včeraj se je pri vstavljanju pojavila krvavitev, rdeča kri, kar nekaj časa je samo lilo. Na UZ so mi povedali, da se posteljica formira čisto pri MU, tako da malenkost celo prehaja v MU. Krvavitev se je ustavila in plod je na UZ deloval v redu. Je možno, da sem poškodovala posteljico z aplikatorjem? Ima tok lahko kake resnejše posledice kasneje v nosečnosti?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
z aplikatorjem pri zaprtem MV ne morete priti do posteljice v nobenem primeru, je pa tole “zdravljenje” z Utrogestanom nesmiselno, ker ne rešuje ničesar. V bistvu celo lahko podaljša trajanje krvavitev, ker zmanjšuje krčljivost maternice, katere edina funkcija je čimprejšnja izločitev morebiti zaostane krvi v maternici.
Najlepša vam hvala za hiter odgovor. Zdravila mi je predpisal ginekolog, rečeno je bilo jemanje 1 tb dnevno do vsaj 13. tedna. Zanosila sem po naravni poti, sem pa uporabljala Utrogestan 100 tisti cikel, ko sem zanosila, zaradi nižjih vrednosti progesterona. Krvni test je 10 dni nazaj pokazal vrednost Progesterona 26,7 ųg/L.
Ne razumem čisto, zakaj nekateri ginekologi predpisujejo progesteron, če pravite da ni potreben?
Hvala za vso vašo pomoč.
predpisovanje progesterona za podporo drugemu delu ciklusa je popolnoma druga zgodba, čeprav je tudi v tej “zgodbi” glede “nizkega progesterona” veliko blefa ali pa neznanja (raven progesterona ničesar ne pove, ker ne vemo, koliko je na drugi strani receptorjev zanj – to je tako, kot bi nekdo rekel, da je komorni orkester premajhen za neko veliko dvorano, pri čemer ni podatka, koliko bo sploh poslušalcev in če bodo vsi sedeli v prvih 5 vrstah, velikost dvorane ne igra nobene vloge)
Sicer pa sem tudi že več 100x zapisal, da progesteron prehitro razpade, da bi bilo 1x dnevno odmerjanje dovolj za pokrivanje 24 urne prisotnosti. Če vam je ginekolog predpisal le 1 odmerek dnevno, gre itak za nepravilno predpisovanje in deluje največ 14 ur, torej bo najmanj 10 ur raven progesterona prenizka. skratka, vse skupaj je iz aviona videti kot zdravljenje zdravega pacienta, ko je popolnoma vseeno s čim, kaj in kako zdraviš, ker bo vsako zdravljenje enako uspešno kot če ga sploh ne bi bilo.