rak žolčnika s širjenjem v jetra
Podravljeni.
Pišem v imenu mame, ki so ji pred tremi tedni odkrili tumor žolčnika, ki se širi v jetra. Res, da gre za veliko stvar 15×10 cm in sega do 7. in 8. segmenta. Proces zajema več kot tri četrine desnega jetrnega režnja, levi je majhen.
Mnenje zdravnikov je, da je proces zdravljenja inoperabilen in tudi sistemsko zdravljenje je nemogoče. Zdravniki so se odločili za simptomsko zdravljenje – obliži proti bolečinam. Še pred mesecem aktivna ženska mi umira pred očmi, kar me z dneva v dan bolj in bolj žalosti.
Ali res ni nobene možnosti odstranitve žolčnika in rakavega tkiva ter dela jeter oziroma transplantacije jeter, če je že prevelik del jeter prizadet in se ne bi obnavljal? In ali res ni nobenega učinkovitega zdravila (npr. Nexavar itd.), ki bi kljub ohranitvi rakavega tkiva ustavil proces širjenja tumorja?
Kaj lahko mama je, da ji ne bi preveč škodilo in še poslabšalo zdravstveno stanje? Sedaj je začela še bruhati in vso zaužito hrano vrže ven.
Hvala vsem, ki mi boste karkoli napisali, da bom lahko pomagal svoji mami.
LP, Peter
Dragi Peter!
Presneto dobro vem kako ti je, saj sem pred dobrimi štiri meseci bila v popolnoma isti situaciji. Njprej so mislili, da rak izhaja iz jeter šele po tem so ugotovili, da izhaja iz žolčnika, naprej v jetra (7 reženj, zelo malo v 6 in 8 režnju), v trebušno prepono in pljuča. Tudi pri nas je bila situacija inoperabilna.
tudi moj ati je še oktobra bil “zdrav”, aktiven, nato pa šok ob diagnozi in decembra slovo. Še danes ne moremo verjeti. Tudi pri nas je prišlo v poštev samo lajšanje bolečin z obliži durogesic. Drugo zdravljenje ni prišlo v poštev, saj je stvar šla zelo hitro in je iz dneva v dan bolj pešal. Grozno je bilo. Ne da se opisati.
Obsataja metoda zdravljenja, ki se imenuje kemoembolizacija, Kjer kemoterapevtik vbrizgajo direktno v tumor (naj me kdo popravi, če je narobe), vendar ne vem ali se tega poslužujejo, ko je se je bolezen že razširil.
Vem kako ti je in sočustvujem z Vami. Javi, se ko bo kaj novega.drži se in mami stoj ob strani in bodi z njo vsak trenutek ko boš lahko, jaz sem bila z atijem ko se je poslovil. bilo je težko, vendar mi ni žal.
Zagotovo je res težko sprejeti najprej dejstvo, da je mama bolna, potem pa še to, da ni možno drugo zdravljenje kot simptomatsko. Najbolje bo, da povprašaš maminega onkologa oz. zdravnika, zakaj ne zdravijo s kemoterapijo ali drugimi načini zdravljenja. Morda je bolezen razsejana še v kakšne druge organe in bi telesu s kemoterapijo ali drugimi agresivnimi zdravili naredili več škode kot koristi. Včasih ne moprejo dati kemoterapije tudi zaradi drugih spremljajočih bolezni pri bolniku (napr. bolezni srca…). Podrobno se pozanimaj glede maminega stanja in zahtevaj vsa pojasnila, ki te zanimajo. Najtežje je živeti v strahu in z občutkom, da se ti morda godi krivica.
Če ima mama težave s prehranjevanjem in slabostjo, za nasvet povprašaj v ambulanto za prehrano bolnikov z rakom, ki deluje na Onkološkem inštitutu. Pokliči jih kar preko centrale 01/5879-105.
Morda ti bo v pomoč literatura, ki je objavljena na strani Onkološkega inštituta: http://www.onko-i.si/sl/za_javnost_in_bolnike/publikacije/
Drži se in javi se še kaj!
Kristina
Hvala vama za dragocene nasvete in informacije. Vendar spet rabim nasvet.
Osebni zdravnik je mami dal močnejše obliže in tablete Sevredol 10 mg proti bolečinam. Po zaužitju tablete je čez pet ur začela bruhati, kar pa piše tudi kot stranski učinek teh tablet. Odločil sem se, da ji ne dam več tablet, saj ji je obliž dovolj učinkovit pri lajšanju bolečine. Vendar danes je spet začela bruhati brez vzetih tablet.
Ali je možno, da je bruhala tudi zaradi močnejšega obliža in kako bi preprečil bruhanje? (tablete proti bruhanju, …)
Hvala vam za vse navete in odgovore v mojem imenu in imenu moje zlate mame.
LP, Peter
Bruhanje je morda lahko tudi posledica tega, če tumor kam pritiska. Jetra se zaradi tumorja posledično povečajo in lahko kam pritiskajo, kar mamo draži, da bruha. To je zgolj ugibanje, težko je rečt kaj je vzrok. Težave se lahko lašajo z tabletami proti slabosti in bruhanju. Morda bi njenega osebenga zdravnika poprosil, naj predpiše tablete za lajšenje omenjenih težav, ker mislim, da se da dandanes dobor lajšati težave.
Tudi oče je imel tablete Sevradol, vendar mu jih nismo dajal, temveč smo dali samo obliže (npr. 2 obliža po 25mg ali pa 1 obliž po 50mg in 1 obliž po 25mg, smo se prilagaljal stopnji bolečine) in lahko rečem, da smo kar dobro obvladovali bolečino.
Lep pozdrav in drži se. Pa javi se še kaj.
Pettcer, ko je znankina mama imela raka na pankreasu, ki je vraščal v okoliško živčevje in nekam proti žolčniku ali celo vanj… ne spomnim se natančno, ampak takrat ji zdravnica rekla, da so pri teh vrstah raka značilni napadi slabosti, na kar pa ne vplivajo zdravila ali hrana, ampak to, da pankreas, žolčnik itd ne delajo tako kot bi morali in zato se pojavljajo te težave. Ne vzami to za 100%, ker nisem strokovnjak…. je pa morda neka usmeritev, da morda to preveriš pri onkologou. Znankina mama je takrat dobila neka zdravila, ki so blažila te težave.
Če je mama pacitentka OI, jo nemudoma naroči v protibolečinsko ambulanto, da ji najdejo ustrezno kombinacijo protibilečinskih zdravil, ki ji bo pomagala in ji ne bo povzročala morebitnih dodatnih težav. Kot vem, nimajo čakalne dobe. Samo pokliči in se posvetuj.
Javi se še kaj…
Pozdravčke!
Kristina