Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Rak MV, po 3.letih zopet slab bris

Rak MV, po 3.letih zopet slab bris

Pozdravljeni!

Leta 2013, v januarju sem imela LLETZ zaradi 2.letnega spremljanja v kalposkopski ambulanti ( spremenjene celice) in HPV poz. Poseg sem ”zahtevala ” sama, ker se stvar ni nikamor premaknila. Ginekolog se je strinjal.
Tkivo je bilo poslano v Lj, in izvid je bil hitro rastoči rak MV – in vse šokiral.

Čez 2 meseca je sledila konizacija, bilo je odrezano v zdravo tkivo.
HPV je bil zopet negativen.

V letu 2014 je bil bris OK, zdaj pa je zopet slab. Ginekologinja je bila po telefonu bolj skopa z informacijami.

V tem tednu me zopet čaka ponovitev brisa in testiranje HPV.

Ginekolog mi je takrat po konizaciji rekel, da v kolikor bi se nadaljnje pokazale še težave, da bi mi svetoval odstranitev maternice. ( Stara sem 35 let in imam 2 otroka).
Čeprav ta odstranitev ni ”nedolžna”, vse bolj razmišljam, da bi se za to res odločila. Me po vašem mnenju to ”pripada”?

Kot pravim, moj primer je NM ginekološki oddelek šokiral, saj se je iz enega nedolžnega brisa, ki pa ni bil najslabši, že razvil hitro rastoči rak. Vsa sreča, da sem takrat sama predlagala, da se mi opravi LLETZ, saj me drugače verjetno ne bi bilo več.

Zanima me torej, kaj v praksi sledi ob takšnih primerih?
Ker samega ”spremljanja” v kalposkopski ambulanti seveda po vsem ne bom pustila. Verjamem pa, da tudi zdravniki ne, ker so se neverjetno izkazali in jih ne morem prehvaliti, kako so se zavzeli zame.

Hvala za vaše mnenje!

Spoštovani,

pri vaših letih in z vašo reproduktivno anamnezo je odločitev bistveno lažja kot če bi npr. še ne imeli otrok Verjetno veste, da je ozdravitev raka možna le, če se ga popolnoma odstrani in to je praviloma možno le v 1. stadiju (ko je rak omejen na organ, in ko ni zasevkov ne v bezgavke niti kam dalj stran. Rak na MV sicer kadar zaseva, zaseva v neposredno okolico ter v varovalne bezgavke ob velikih žilah v področju male medenice ter naprej proti aorti. Te informacije so za vas sicer verjetno pretirano podrobne, ampak želim podkrepiti odločitev, da se mogoče iz malce tudi preventivnih razlogov, pri vas, ker se je biologija raka na MV pri vas konkretno izkazala za bolj agresivno kot je običajno, maternico odstrani in s tem tudi razlog za nadaljnje skrbi okrog raka na MV. Mogoče gre zgolj za smolo z določenim virusom HPV, morda gre za nesrečno kombinacijo teh virusov ali za vašo “Ahilovo peto” ter zelo slabo odpornost proti tej vrsti raka. Karkoli že je, bo odstranitev maternica relativno majhna izguba v primerjavi z možnimi zapleti, če se rak ponovi.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni,

Mene pa zanima kaksen je protokol oz. kako pogosto se svetujeno pap testi po opravljenm letzzu zaradi cin II. Torej koliko casa naj bi se bris jemal vsako leto?

Lp

Spoštovani,

po LLETZ zaradi CIN2 in če je bil izrez sprememb v zdravo, se praviloma opravi kontrolni bris po pol leta, potem čez eno leto in če v brisu ni nobenih sprememb, načeloma lahko preidemo ponovno na normalni protokol sledenja, torej na 3 leta. Seveda se lahko postopa tudi prilagojeno posameznici glede na specifiko dogajanja, ki je lahko odvisna tudi od drugih dejavnikov, npr. mladost ali aktualna reprodukcija, ko smo pri posegih kot je LLETZ včasih manj “radikalni” in zato pogosteje tudi neuspešni pri odstranjevanju sprememb, ker pač poskušamo odstranit čim manj tkiva, katero predstavlja organ za varovanje nosečnosti. Skratka, težko je vse potrebe vseh žensk s spremembami CIN spraviti v preprost protokol.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close