rak ledvice
Pozdravljena, Irena!
Pred nekaj dnevi sem poslala na ta forum svojo zgodbo, vendar odgovora ni. Mogoče, da se je kje zataknilo, ker mi je ravno v tistem trenutku ponagajal internet, zato pošiljam še enkrat.
Imam očeta, ki je bil julija operiran. Odstranili so mu desno ledvico (tumor-rakavega izvora) in sčistili žilo, ki poteka mimo ledvice. Strokovnih izrazov ne poznam, vsi izvidi so pri njegovi splošni zdravnici. Oče je star 66 let. Zelo je shujšan (65 kg pri višini 175cm), nima apetita, čeprav nima nobenih kemoterpij in podobnega. Zelo ga boli desna rama, tako kot ga je bolela pred opercijo. Ta trenutek ga ne zdravijo. Kirurg, ki ga je operiral, mu je sicer obljubil, da ga bodo poskušali v dveh tednih ponovno operirati. Ne spoznam se na to bolezen, tudi po iskalniku ne najdem nič o ledvičnem raku. Hvaležna bi vam bila za vsako informacijo, bojim se, da nam bo shiral.
Lep pozdrav!
sama
Draga sama!
Najprej vas povabim, da preberete stran, kako zbirati osnovne informacije o bolezni:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=291&t=291#reply_291
V ledvicah se pojavljajo tako različni tumorji, vendar je daleč najpogostejši adenokarcinom (hipernefrom). Nekoliko pogosteje se pojavlja pri moških kot pri ženskah, v povprečju pa v starosti 55-60 let. Manjši delež malignih (rakavih) ledvičnih tumorjev predstavljajo epitelijski tumorji (npr. ploščatocelični karcinom, tranzicijskocelični karcinom itd.), zelo redki pa so mezenhimski tumorji (npr. rabdomiosarkom). Običajno imamo s poimenovanjem “ledvični rak” v mislih adenokarcinom ledvic.
Vzrok ledvičnega raka ni znan, višje tveganje pa imajo kadilci, ljudje s prekomerno telesno težo, ljudje, ki se prehranjujejo pretežno z mesom, ljudje s povišanim krvnim tlakom in tisti, ki se dolgoročno zdravijo z dializo ali jemljejo diuretike. Tudi določeni dedni sindromi povečajo tveganje (von Hippel-Lindau). Po nekaterih raziskavah naj bi imeli povišano tveganje tudi delavci, ki so na delovnem mestu (bili) izpostavljeni azbestu, kadmiju in organskim topilom.
Običajno zdravljenje ledvičnega raka je kirurško. Obsežnost operacije je odvisna od tipa in stadija raka. Najpogosteje opravi kirurg radikalno nefrektomijo. Pri tej operaciji se odstrani celotna ledvica skupaj s tumorjem, nadledvična žleza in maščobno tkivo, v katerem sicer ledvica leži. Če je rak vraščal v veno, jo kirurg odpre, odstrani rakasto tkivo in nato veno popravi. Včasih se opravi pri tej operaciji še področna limfadenektomija. S tem posegom se odstranijo bližnje bezgavke, kar je v pomoč pri določanju stadija raka, saj se te bezgavke pregledajo, ali so v njih rakave celice.
Delna nefrektomija (odstranitev dela ledvic) se običajno opravlja pri bolnikih, ki imajo raka ledvic v obeh ledvicah ali imajo eno samo ledvico,v kateri raste tumor. Vse pogosteje pa se ta poseg opravlja tudi pri bolnikih z majhnimi tumorji (manj kot 4 cm).
Nekateri bolniki imajo ob ugotovitvi raka že zasevke. Posamične zasevke je smiselno kirurško odstraniti, če je kirurški dostop lahek in se jih lahko v celoti odstrani brez resnih stranskih učinkov. Kadar pa so zasevki obsežni in številni, takega posega ni smiselno opravljati. V redkih primerih po odstranitvi prvotnega raka (torej ledvice) bolezen sama nazaduje, tudi če so že prisotni zasevki.
Z embolizacijo arterij onemogočimo prehranjevanje ledvice s tumorjem po arteriji. V arterijo vbrizgamo snov za zamašitev. Včasih se ta poseg opravlja pred kirurškim posegom, da se zmanjša kravitev med operacijo.
Adenokarcinom ledvic ni zelo občutljiv na zdravljenje s kemoterapijo, zato je običajno ne uporabljamo. (Redko se uporablja v primerih, ko kirurški poseg ni mogoč, vendar je odziv slab.) Dodatna kemoterapija (adjuvantna) po kirurškem posegu se ne priporoča. Uporablja se lahko tudi obsevanje in imunoterapija – zlasti v primerih, ko kirurški poseg ni mogoč, ker je rak preobsežen in so zasevki številni.
Svetujem vam, da se na oddelku, kjer je bil oče prvič operiran, pozanimate za datum naslednjega posega. Natančno se pozanimajte, za kakšen dodatni poseg gre (odstranitev zasevka?).
Iz vašega vprašanja slutim tudi malce obupa, ker ste prepuščeni čakanju in se »nič ne dogaja«. Vendar je večino časa zdravljenja raka čakanje na odziv telesa. Bolečine v roki bodo bodisi izginile ali pa je njihov vzrok drugje – v vsakem primeru bi se bilo dobro posvetovati z zdravnikom, s katerimi zdravili jih lahko lajšate, če so tako hude. Če bi oče začel jemati sredstva proti bolečinam, morate to povedati kirurgu in anesteziologu pred ponovnim posegom.
Bojite se tudi, ker bolnik tako očitno hujša. Pripravila sem nekaj nasvetov za prehrano bolnika z rakom (ali med zdravljenjem raka), ki jih najdete tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=1631&t=1631#reply_1631
Zdravljenje adenokarcinoma ledvic ni zadovoljivo, vendar operacijska odstranitev obolele ledvice bolniku podaljša življenje. Nekateri ljudje se bojijo izvedeti več o ledvičnem raku ali pa menijo, da jim informacije ne morejo pomagati. Bolnik je vselej lahko pasivna žrtev ali aktivni borec. Vendar je včasih z moškega stališča biti aktivni borec nekaj drugega. Navzven se kažejo močne in ne priznavajo, da so ranljivi. Skušajte to držo, če jo bolnik ima, razumeti in se mu približajte s pogovorom. Čeprav je prihodnost negotova, je po mojem mnenju bolje imeti trdne informacije o bolezni kot pa se izgubljati v zmedenih ugibanjih. Čas je, da se naučite postavljati vsa vprašanja, ki vas zanimajo – ljudem, ki nanje morajo odgovarjati (očetov kirurg, njegov osebni zdravnik itd.) in ki imajo informacije o njegovem zdravstvenem stanju. Opogumite se, doma si vnaprej pripravite listek z vprašanji, da ne boste česa pozabili. Če česa ne razumete, vprašajte ponovno (to ne pomeni, da ste neumni, ampak da je bila razlaga slaba).
Priporočam vam v branje še ti dve povezavi:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=425&t=425
http://med.over.net/onko/glasilo_okno/letnik16_st2_2002/strokovnjaki_govorijo_nesporaz_v_kom.htm
Lepo vas pozdravljam!
Irena
Hvala, Irena!
Ja! Z informacijami pri očetovi splošni zdravnici je takole: kazala je zelo veliko presenečenje ob rezultatu “rak” in sploh ni znala odgovarjati na zastavljena vprašanja takoje bila zmedena. Seveda je res, da je bilo to v prvem trenutku resnice. Ne bojim se toliko prave resnice, bolj me mori občutek negotovosti, da očetu ne more nihče pomagati. Irena, najlepša Vam hvala za odgovore!!!
Lep dan Vam želim!
sama
Draga sama,
še tale komentar zdravničinega presenečenja. Rak ledvic je običajno za zdravnika presenečenje, saj so znaki skoraj neopazni ali pa posnemajo druga bolezenska stanja. Seveda je tudi zdravnik človek in ni vselej pripravljen mirno odgovarjati, kadar ga kakšna diagnoza preseneti.
Vse dobro vam želim!
Irena
Pozdravljena!
Počasi spoznavam, da je bila tista ideja o operaciji samo odlašanje zdravnikov. Očetu niso povedali, da ga v resnici sploh ne bodo operirali. Naročili so ga na CT notranjih organov, na slikanje pljuč, sken skeleta. Izvidi so vsi v redu, metastaz ni in oče še vedno pričakuje, da ga bodo operirali in se bo pozdravil. Meni so stvari jasne, vendar nimam moči, da bi to povedala staršem, očetova zdravnica pa mu ni še nič povedala. Zelo trpim, ker me to spoznanje, da je oče tik pred tem, da umre, hromi in ubija. Saj niti ne pričakujem, da bi mi kaj odgovorili, Irena, samo nekomu moram potožiti, se mogoče razbremeniti. Vest me strašno peče, ker v življenju nisem nikoli lagala svojim staršem. Življenje je res čudno!
Lep dan želim vsem!
sama
Draga sama!
Ste v zelo težkem položaju in se soočate z zahtevnimi dilemami. Nikar se dodatno ne obtožujte češ da staršem lažete! Tudi starši so odrasle osebe in so sposobni pridobiti enake informacije kot jih imate vi. Če se za to ne odločijo, je to pravzaprav njihova odločitev o tem, koliko realnosti potrebujejo in koliko potrebujejo lastnega upanja. Morda lahko vi takšno upanje ocenite kot lažno, vendar je za bolnika ključnega pomena. Dostikrat slišimo, da upanje bolnika “drži pokonci”, saj mu njegovo psihično stanje omogoča močnejši spopad z boleznijo in mu najverjetneje tudi podaljša življenje. Če se bolnik torej odloči upati, mu upanja ne smemo odvzemati ali ga prepričevati o nasprotnem. Vaša vest mora biti glede tega mirna. Ali ste v svojih težavah res tako sama, kot trdi vaš vzdevek? Priporočam vam, da si olajšate svoje dileme s pogovorom s kakšno bližnjo osebo, prijateljico ali prijateljem, ki vam bo prisluhnil. Ne zato, da bi se dokopali do kakšnih “resnic”, marveč zato, da vam bo lažje s starši, če se boste z dilemami v sebi malce pomirili.
Lepo vas pozdravljam!
Irena
pozdravleni
moj moz je mel metastaze ledvice po vsih priskavah so mu odstranili ledvico levo pred eveni leti ma se zmiraj povisan kreatin ma ga 110 je shujsu za 15kg ma slab apetit mapa grozne bolecine v predelu ledvene hrptenuce opravu je sintigraf ki je pokazu da ma napadene vse sklepe zdaj smo opravili se magnet sicer brez kontrasta ker se ga niso upali delat
hvala in lep pozdrav dragica
Pozdravljeni!
Tudi jaz se nahajam sredi negotove zgodbe.
4 leta so me opazovali zaradi ciste ledvice, ki je bila na koncu velika že 6,7 cm in je deformirala cel votli sistem in povzročila zastoj vode. februarja so me operirali in mi naredili preparacijo ledvice in sprosti področje levega pelona od adhezij. Ciste so mi samo predrli.
Vendar pa še nisem bila odpuščena iz bolnice, ko so mi spročili, da je bila cista rakasta. Takoj so me še enkrat operirali in odstranili celostno ledvico in bezgavke. Sedaj je že 16 dni po operaciji in izvida od ledvice še vedno nisem prejela.
sicer se počutim ok, vendar pa me od reza navzdol proti mednožju muči občutek otečenega tkiva, čutim nekašno napetost. Čudno se mi zdi, saj je to stran od reza. Polega tega se mi po drugi operaciji nikakor ne uredi prebava, Zelo sem zaprta. Vedno imam občutek, da mi nekaj že tako trdega blata ostane v črevesu. Tudi z sirupom ni nič bolje.
Zanima me, če je to normalno po taki operaciji in pa tudi to, koliko časa je potrebno čakati na patohistološki izvid. Prvič so ga poslali po 9 dneh, sedaj pa ga po 15 dneh še vedno nisem dobila oz.moj osebni zdravnik. Ali je možno, da namerno zavlačujejo s tem, ker se ne da več pomagat,
Kakšne so možnosti razširitve raka drugam? Kirurg je dejal da je 90%, da še ni razširjen, a da bo točno povedal izvid, Tega pa ni in ni,
Prosim za kakšno besedo.
Hvala in lp
anja
Zanesljivo patologi ne odlašajo z izdajo izvida zato, ker vam ne bi bilo pomoči.
Včasih pride do poznejšega izvida, ker je premalo osebja.
Včasih je tumor neka redka posebnost, ki zahteva več glav na kupu.
Včasih se vzorce pošilja celo v tujino in se pobara starejše, bolj izkušene, priznane patologe, kaj menijo.
Včasih pa pride do kratkega stika pri pošiljanju. Izvidi gredo od zdravnika preko administratork na patologiji, do kurirjev in administratork na drugem koncu in na vsakem od teh mest se lahko kak dan zadržijo.
Želim vam vso srečo in bodite brez skrbi!